Πρωτότυπες συνταγές για σαλάτες ...gourmet!

Πρωτότυπες συνταγές για σαλάτες ...gourmet!

Αρκετά με τη χωριάτικη και τα βραστά λαχανικά! Παρακάτω προτείνουμε πέντε φανταστικές, πεντανόστιμες και χορταστικές σαλάτες, με γευστικούς συνδυασμούς που δεν έχετε φανταστεί, οι οποίες φιλοδοξούν να κλέψουν την παράσταση στο επόμενο οικογενειακό τραπέζι!

Σαλάτα με μήλα, καρύδια και blue cheese

Υλικά:

Για τη σαλάτα:

6 κούπες χοντροκομμένα μαρούλια 
1/2 μήλο φούτζι, κομμένο σε λεπτά φετάκια
1/2 πράσινο μήλο κομμένο σε λεπτά φετάκια
1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης, κομμένη σε κυβάκια
1/2 φλ. καρύδια, καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
1/4 φλ. blue cheese, θρυμματισμένο 
1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Για το ντρέσινγκ:
3/4 φλ. χυμό μήλου 
1/4 φλ. ελαιόλαδο 
2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
1 κ.γλ. μουστάρδα
1/4 φλ. blue cheese, θρυμματισμένο 
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Eκτέλεση:

Ξεκινάτε καβουρδίζοντας τα καρύδια. Τα απλώνετε σ’ ένα ταψάκι και τα βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 8 με 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα κόβετε ή τα αλέθετε σε χοντρά κομμάτια.

Για τη σαλάτα: Πλένετε καλά τα μαρούλια, τα στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί, τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια με τα χέρια και τα απλώνετε σε μια πιατέλα. Στη συνέχεια, πλένετε τα μήλα, αφαιρείτε τον πυρήνα και τα κουκούτσια και τα κόβετε σε λεπτά φετάκια χωρίς να τα ξεφλουδίσετε. Τα βάζετε σ’ ένα μπολ και τα ραντίζετε με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Τέλος, πλένετε την κόκκινη πιπεριά, αφαιρείτε τους σπόρους και την κόβετε σε κυβάκια. Προσθέτετε τα μήλα και την πιπεριά στη σαλάτα και πασπαλίζετε με τα καρύδια και το θρυμματισμένο τυρί.

Για το ντρέσινγκ: Βάζετε τον χυμό μήλου σ΄ ένα κατσαρολάκι (ή σ’ ένα μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων) και το βράζετε μέχρι να συμπυκνωθεί στο 1/3 της αρχικής ποσότητας. Μόλις κρυώσει, το αδειάζετε σ’ ένα μπολάκι και προσθέτετε το ελαιόλαδο, το ξύδι και τη μουστάρδα. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το θρυμματισμένο τυρί. Ανακατεύετε και νοστιμίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Περιχύνετε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ λίγα λεπτά πριν τη σερβίρετε.

Συνταγή: kouzinista.wordpress.com

Σαλάτα με αποξηραμένα φρούτα

 

Υλικά:

1 γαλλική σαλάτα
1 ραντίτσιο
1 κόκκινη σγουρή σαλάτα
1 κινέζικο μαρούλι
150 γρ. ξερά φρούτα κομμένα στη μέση (σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα)
100 γρ. αμυγδαλόψιχα

Για τη βινεγκρέτ:

50 ml παρθένο ελαιόλαδο
20 ml ξύδι βαλσάμικο
1 κ.σ. πικάντικη μουστάρδα
2 κ.σ. ζάχαρη
4 κ.σ. σπόρους ροδιού
1 κ.γ. χοντρό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένετε καλά όλα τα λαχανικά και τα κόβετε με το χέρι μας σε μικρά κομμάτια. Σε μια μεγάλη σαλατιέρα αναμειγνύετε τα σαλατικά μαζί με τα φρούτα και τα αμύγδαλα. Λίγο προτού σερβίρετε, βάζετε τα υλικά για τη σως στο multi για να ομογενοποιηθούν. Περιχύνετε τη σως στη σαλάτα, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε.

Tips: Μπορείτε να βάλετε και αμύγδαλο εάν θέλετε να είναι πιο τραγανό.

Συνταγή: missbloom.gr

Πράσινη σαλάτα µε σπαράγγια και τραγανό προσούτο

 

Υλικά:

1 ματσάκι ρόκα
2 σαλάτες γαλλικές ή μαρούλι
1 ματσάκι σπαράγγια τρυφερά φρέσκα
6 φέτες προσούτο
1 φλ. φλούδες παρμεζάνας

Για το ντρέσινγκ:
1/3 φλ. ελαιόλαδο
2/3 φλ. χυμό λεμονιού
2 κ.σ. ζάχαρη
1½ κ.σ. βασιλικό αποξηραμένο
1 κ.σ. μουστάρδα squeeze απαλή
Αλάτι - Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Αραδιάζετε τις φέτες προσούτο σε λαμαρίνα και τις ψήνετε στους 200° C στον αέρα για 10', έως ότου ροδίσουν και γίνουν τραγανές σαν τσιπς. Τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το λάδι τους. Καθαρίζετε τα σπαράγγια (το κοτσάνι και τη φλούδα τους), κρατάτε 2-3 κομμάτια για το γαρνίρισμα, και ζεματίζετε τα υπόλοιπα για 2' σε αλατισμένο νερό που βράζει.

Αμέσως μετά τα μεταφέρετ σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια, να διακοπεί ο βρασμός τους. Πλένετε καλά τα λαχανικά και τα στραγγίζετε πολύ καλά, τα χοντροκόβετε με τα χέρια και τα ρίχνετε σε σαλατιέρα. Προσθέτετε τα ζεματισμένα σπαράγγια. Βάζετε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ στο μπλέντερ και τα χτυπάτε 1' και περιχύνετε τη σαλάτα. Ανακατεύετε καλά και γαρνίρετε με τσιπς από προσούτο και ωμά τρυφερά σπαράγγια και φλούδες παρμεζάνας.

Συνταγή: myself.gr

Σαλάτα σαν τούρτα

Υλικά:

Πατάτες
4 παντζάρια
4 καρότα
4 αυγά
1 κούπα μαγιονέζα
2-3 κρεμιδάκια φρέσκα
Λίγο άνηθο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ. ξύδι
1 λεμονι
Λίγο λάδι
Αλάτι – πιπέρι

Eκτέλεση:

Βράζετε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζετε, τις τρίβετε σε χοντρό τριφτή, προσθέτετε το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, το λεμόνι, το λάδι και το αλατοπίπερο. Το αφήνετε να κρυώνει.

Βράζετε τα παντζάρια, τα ξεφλουδίζετε, τα τρίβετε σε χοντρό τριφτή, προσθέτετε το λιωμένο σκόρδο, το ξύδι, το λάδι και το αλάτι. Το αφήνετε να κρυώσει.

Βράζετε τα καρότα, τα ξεφλουδίζετε, τα τρίβετε σε χοντρό τριφτή, προσθέτετε το λεμόνι, το λάδι και το αλάτι. Το αφήνετε να κρυώσει.

Βράζετε τα αυγά σφιχτά, τα ξεφλουδίζετε, τα τρίβετε σε χοντρό τριφτή σε ξεχωριστά κουπάκια τα ασπράδια και τούς κροκούς (οι κροκοί θα γίνουν σαν κίτρινη σκόνη).

Σε μία φόρμα ζελέ πού αναποδογυρίζει αρχίζετε τις στρώσεις. ρίχνετε με την σειρά : αλάτι, πιπέρι, άνηθο, κρόκους, ασπράδι και μια στρώση μαγιονέζα. Βάζετε το καρότο και μετά μια ακόμη στρώση μαγιονέζας. Στη συνέχεια το παντζάρι και μια τελευταία στρώση μαγιονέζας και από πάνω την πατάτα. Βάζετε στο ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα, αναποδογυρίζετε σε μία πιατέλα και σερβίρετε.

Συνταγή: sintagespareas.gr

Σαλάτα με πέστροφα και ρόκα

Υλικά:

1 ματσάκι ρόκα
200 γρ. παντζάρια
1 πέστροφα καπνιστή
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. μουστάρδα
2 κ.σ. λεμόνι
Αλατοπίπερο
Άνηθος

Εκτέλεση:

Ανακατεύετε 1 ματσάκι ρόκα με 200 γρ. βρασμένα παντζάρια σε κυβάκια, 1 πέστροφα καπνιστή σε κομματάκια και άνηθο ψιλοκομμένο. Ανακατεύετε και τη sauce, που θα προσθέσετε την τελευταία στιγμή: 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα, 2 κουτ. σούπας λεμόνι και αλατοπίπερο. Συνοδεύετε με 1 φέτα μαύρο ψωμί (κατλα προτίμηση πολύσπορο).

Συνταγή: ethnos.gr

v