H αντροπαρέα ενωμένη και μετά το παιδί

H αντροπαρέα ενωμένη και μετά το παιδί

Είναι τρομερή η επίδραση που ένα μικροσκοπικό, αβοήθητο πλασματάκι μπορεί να έχει στις ζωές των ενηλίκων γύρω του. Απλά και μόνο με τη γέννησή του μεταμορφώνει το ζευγάρι σε γονείς με πολλές υποχρεώσεις και ελάχιστο χρόνο.

Τα πάνω-κάτω στην κοινωνική ζωή

Ένα μωρό μπορεί να φέρει ένα ζευγάρι πιο κοντά, αλλά μπορεί και να δημιουργήσει τρομερό άγχος. Μπορεί να ξαναφέρει κοντά μία οικογένεια και να επουλώσει παλιές πληγές, αλλά μπορεί να ανοίξει και νέες. Ένα μωρό μπορεί ακόμα να αλλάξει τη φύση των φιλικών σχέσεων. Πώς;

Λιγότερος αυθορμητισμός: Δεν είστε πλέον διαθέσιμοι για εξόδους της τελευταίας στιγμής, για σινεμά και ποτό, ενώ οι ξαφνικές επισκέψεις από φίλους στο σπίτι, δεν είναι πια τόσο ευπρόσδεκτες. Και αν με κάποιον μαγικό τρόπο βρείτε λίγο ελεύθερο χρόνο, το πιθανότερο είναι ότι θα προτιμήσετε να τον αφιερώσετε σε έναν καλό ύπνο ή για να έρθετε πιο κοντά με τη σύντροφό σας. Αυτό  έχει ως συνέπεια να νιώσουν οι φίλοι σας παραμελημένοι.

Οι singles φίλοι: Ο νέος τρόπος ζωής σας επηρεάζει ακόμη περισσότερο τη σχέση σας με τους αδέσμευτους φίλους σας. Ο ερχομός του μωρού μεταφράζεται σε λιγότερα ξενύχτια με την παρέα, ενώ οι φίλοι σας μπορεί ακόμα και να σταματήσουν να σας τηλεφωνούν είτε επειδή φοβούνται ότι θα ξυπνήσουν το μωρό, είτε επειδή προδικάζουν (δικαιολογημένα) ότι αν σας προτείνουν να βγείτε, δεν θα μπορείτε. Aπό την άλλη, ίσως περιορίσετε κι εσείς τις επαφές μαζί τους, επειδή θα ζηλεύετε λίγο την ανεμελιά τους και την έλλειψη υποχρεώσεων.

Ζευγαροκατάσταση: Τόσο εσείς όσο και η σύντροφός σας θα ενδιαφέρεστε περισσότερο από πριν να περνάτε χρόνο με ζευγάρια που έχουν επίσης παιδιά. Σταδιακά μπορεί να ανακαλύψετε ότι δεν έχετε τόσα κοινά με τους άτεκνους φίλους σας, και το ίδιο μπορεί να νιώσουν κι εκείνοι. Πρόκειται για συχνό φαινόμενο στις νέες οικογένειες, ωστόσο να θυμάστε ότι είτε με είτε χωρίς παιδιά, όλοι έχουν κάτι να σας προσφέρουν. Οπότε κάντε ό,τι μπορείτε για να διατηρήσετε τις πραγματικές σας φιλίες.

Δωρεάν συμβουλές: Είναι πιθανό οι φίλοι που έχουν μεγαλύτερα παιδιά από τα δικά σας, να σας εκνευρίσουν με τη συνεχή κριτική τους για όσα πιστεύουν πως κάνετε λάθος ως γονιός. Από την άλλη, θα σας δώσουν και κάποιες πολύτιμες συμβουλές και πληροφορίες.

Ξεχάστε τα στερεότυπα: Κάποιοι φίλοι σας ενδέχεται να σας κατακρίνουν που ασχολείστε τόσο πολύ με το μωρό και την ανατροφή του (αφού «αυτές είναι γυναικείες δουλειές»), ενώ μπορεί να σας πουν ότι το να βάζετε ως πρώτη προτεραιότητα την οικογένεια μπορεί να αποβεί κακό για την καριέρα σας. Εμπιστευτείτε την προσωπική σας κρίση στο θέμα αυτό.

Όταν το παιδί γίνεται νήπιο

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, η επίδραση που θα έχει στις φιλίες σας, μεγαλώνει ανάλογα:

Ένας κύκλος που ανοίγει: Στην αρχή το παιδί θα παίζει με τους φίλους σας και οι φίλοι σας θα θεωρούν τον εαυτό τους φίλο του παιδιού. Όμως όσο θα μεγαλώνει και θα κάνει νέες φιλίες με μικρά παιδιά, αυτό θα αλλάξει. Εσείς θα αρχίσετε να κάνετε παρέα με τους γονείς των φίλων του παιδιού σας, διευρύνοντας τον κύκλο σας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να αναγκαστείτε να κάνετε παρέα με γονείς που δεν συμπαθείτε ιδιαίτερα, απλώς και μόνο επειδή στα παιδιά σας αρέσει να παίζουν μαζί.

Ανταγωνισμός: Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, όταν οι φίλοι σας αποκτήσουν τα δικά τους παιδιά και αρχίσουν και αυτά να μεγαλώνουν, θα αρχίσει ένας μικρός ανταγωνισμός ανάμεσά σας. Όλοι θέλουμε το παιδί μας να είναι το πιο έξυπνο, το πιο γλυκό, το πιο ευγενικό, το πιο ευχάριστο, ενώ ειδικά οι μπαμπάδες, αν πρόκειται για αγόρι, θέλουν το παιδί τους να είναι και το καλύτερο στα σπορ.

Πώς θα διατηρήσετε τις πραγματικές σας φιλίες

Δείτε πώς θα αποφύγετε να κάνουν... κοιλιά οι φιλίες σας με τον ερχομό του μωρού.

Ημερολόγιο: Φτιάξτε ένα πρόγραμμα με τη σύντροφό σας, σύμφωνα με το οποίο κάποιες φορές τον μήνα θα αφιερώνετε χρόνο για εσάς (είτε ως ζευγάρι είτε ατομικά), ακόμα κι αν αυτός ο χρόνος είναι μία-δύο ώρες.

Προσοχή στα λόγια σας: Όσο καλά κι αν προσποιούνται ότι τους ευχαριστεί, υπάρχει ένα όριο σε όσα θα πρέπει να λέτε στους φίλους σας για το παιδί σας, ειδικά αν δεν έχουν παιδιά. Πραγματικά δεν τους ενδιαφέρει καθόλου πόσες φορές κάνει κακά σε μία μέρα.

Αποδεχτείτε τις αλλαγές: Μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά μπορεί να χάσετε κάποιους φίλους τώρα που γίνατε γονείς (ή να χάσουν αυτοί εσάς), από την άλλη μπορεί να δημιουργήσετε νέες φιλίες. Μην παραδώσετε, όμως, αμαχητί τα όπλα: Προσπαθήστε να διατηρήσετε τους φίλους σας που πραγματικά νιώθετε ότι αξίζουν.

Ούτε μύγα στο σπαθί σας: Μην νιώθετε υποχρεωμένοι να ακούτε όλα όσα σας λένε οι άλλοι. Μάθανε στην πράξη και έτσι ακριβώς πρέπει να μάθετε και εσείς.

Μην ενδώσετε στην πίεση: Όσο κι αν η «παράδοση» επιτάσσει να ασχολείται περισσότερο η μαμά με το μωρό, θα εκπλαγείτε από το πόση χαρά θα νιώσετε αν μοιραστείτε μαζί της τις δουλειές. Σταδιακά θα εκπλαγούν και οι φίλοι σας, οι οποίοι δεν αποκλείεται, όταν έρθει η σειρά τους, να σας ζητούν και συμβουλές.

Προσέξτε τον ανταγωνισμό: Όταν ακούτε ότι το συνομήλικο μωρό του φίλου σας μπουσουλάει, κάθεται, περπατάει, μιλάει, λέει «μπαμπά» ή λύνει σταυρόλεξα, ενώ το δικό σας όχι, είναι πιθανό να νιώσετε ένα μικρό τσίμπημα ζήλιας. Ξέρετε, όμως, πολύ καλά πως το μωρό σας είναι το καλύτερο στον κόσμο, επομένως αφήστε τους άλλους να αυταπατώνται ότι το δικό τους είναι το καλύτερο. Γιατί να τους χαλάσετε την ψευδαίσθηση;

Πηγή: Babycenter

v