Πρακτικές απαντήσεις σε όσα ντρέπεστε να ρωτήσετε για το σεξ

Πρακτικές απαντήσεις σε όσα ντρέπεστε να ρωτήσετε για το σεξ

Αναρωτιέστε αν κάτι ασυνήθιστο που σας συμβαίνει στο σεξ είναι φυσιολογικό –και ντρέπεστε να ρωτήσετε ανοιχτά; Βρήκαμε τις επιστημονικές απαντήσεις των ειδικών αναφορικά με τα πιο συχνά αμήχανα ερωτήματα για το σεξ και μιλάμε για αυτά ανοιχτά.

Λεκές στο κρεβάτι: Υπάρχει περίπτωση να μου έχουν φύγει... τσίσα στο σεξ;

Αν το προφυλακτικό έχει μπει σωστά και έχετε αποκλείσει το ενδεχόμενο ο λεκές να προέρχεται από τον σύντροφό σας, διακριτικά μυρίστε τον. Αν ο λεκές μυρίζει όπως τα ούρα, έχετε την απάντησή σας. Υπάρχει περίπτωση, ειδικά με στάσεις όπως η ιεραποστολική, να πιεστεί η κύστη και να προκληθεί μικρή διαρροή. Αν αυτό σας συμβαίνει σπάνια, δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε. Αν ο λεκές είναι άοσμος ή μυρίζει ελάχιστα μπορεί να είναι από τα κολπικά υγρά σας, όταν τελειώσατε. Αν, όμως, έχετε συχνές «διαρροές» ούρων μπορεί να είναι δείγμα ακράτειας. Μπορείτε να συσφίξετε τους πυελικούς μύες σας με ασκήσεις Kegel, ωστόσο καλό είναι να μιλήσετε γι'αυτό και στον γυναικολόγο σας.

Δείτε εδώ πώς θα κάνετε σωστά ασκήσεις Kegel.

Γιατί κάποιες φορές γελάω ή κλαίω ανεξέλεγκτα κατά τη διάρκεια του σεξ;

Οι ειδικοί λένε ότι το σεξ είναι μία νευρολογική και συναισθηματική ταυτόχρονα κατάσταση. Με άλλα λόγια, είναι έντονο. Και το να το βιώσετε με κάποιον ιδιαίτερο για εσάς άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτα συναισθήματα. Μπορεί, επίσης, να έχετε αυτές τις αντιδράσεις λόγω ορμονών, ειδικά αν βρίσκεστε στον κύκλο της εμμηνόρροιας, ή επειδή έχετε κάποιους φόβους για την σχέση σας με το άτομο αυτό. Εσείς ξέρετε καλύτερα τον εαυτό σας. Αν νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά είναι προτιμότερο να το μοιραστείτε με τον σύντροφό σας ή με κάποιον ψυχολόγο.

Δεν είμαι κοντά στην εμμηνόπαυση, όμως είμαι εντελώς στεγνή «εκεί κάτω», ακόμα κι όταν έχω όρεξη για σεξ. Πώς γίνεται αυτό;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να αποτρέπουν τη φυσική λίπανση της μήτρας, όμως συνήθως το πρόβλημα έχει να κάνει με ορμονικές διαταραχές ή με την γενικότερη κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, περίπου το 5% των γυναικών που παίρνουν αντισυλληπτικά αναφέρουν ότι έχουν «στεγνώσει». Όλοι παράγοντες, που δεν έχουν να κάνουν με την ηλικία, μπορεί να είναι η λήψη αντιισταμινικών, ο θηλασμός, η χημειοθεραπεία, η τεχνητή γονιμοποίηση και ο διαβήτης. Ένα καλό λιπαντικό, με βάση σιλικόνης, μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημά σας.

Είναι ανησυχητικό αν έχω αίμα μετά το σεξ;

Αν το αίμα είναι ανοιχτόχρωμο, και αυτό συμβαίνει συνήθως μία φορά (ιδιαίτερα μετά πολύ έντονη σεξουαλική πράξη), τότε πιθανώς είναι αποτέλεσμα ερεθισμού ή τραυματισμού. Ωστόσο, αν συμβαίνει επαναλαμβανόμενα ή αν η ποσότητα αίματος είναι μεγάλη, τότε πρέπει να μιλήσετε άμεσα στον γυναικολόγο σας. Μπορεί να προέρχεται από τον τράχηλο, τη μήτρα ή από κάποια λοίμωξη, όπως χλαμύδια ή γονόρροια.

Αναφορικά με την οσμή... ψαρίλας

Απάντηση βρήκαμε σε άρθρο της Αμερικανίδας γυναικολόγου Dr. Lauren Streicher, μαζί με ένα σύντομο μάθημα φυσικής: Το φυσιολογικό pH της μήτρας είναι μεταξύ 3,5 και 4,5 και αυτό δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό καλών βακτηρίων. Αν το pH αυξηθεί πολύ, τα καλά αυτά βακτήρια δε μπορούν να επιβιώσουν και αυτό επιτρέπει στα κακά βακτήρια να αναλάβουν δράση, προκαλώντας αυτή τη δυσάρεστη οσμή... ψαρίλας, καθώς και λοιμώξεις, όπως η βακτηριακή κολπίτιδα. Το φυσιολογικό σπέρμα έχει υψηλό pH, γύρω στο 7,4. Έτσι αν τα επίπεδα pH στον κόλπο σας είναι έτσι κι αλλιώς υψηλά ή αν κάνετε πολύ σεξ, είναι πιθανό να αυξάνεται κι άλλο το pH σας και να δημιουργείται αυτή η οσμή. Επίσης, το pH του κόλπου μπορεί να αυξήσει και η περίοδός σας. Επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει κάποιο τοπικό τζελ ή κάποιο προβιοτικό που θα μειώσει τις δυσάρεστες οσμές.

v