Όσα νομίζατε ότι ξέρετε για τον θάνατο... καταρρίπτονται!

Όσα νομίζατε ότι ξέρετε για τον θάνατο... καταρρίπτονται!

O θάνατος είναι ένα θέμα που οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν να συζητούν -ποιος, άλλωστε, έχει συμβιβαστεί με την ιδέα του αναπόφευκτου; Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που ο θάνατος αποτελεί μυστήριο, γύρω από το οποίο έχουν αναπτυχθεί ...ανατριχιαστικές θεωρίες! Έξι νέες έρευνες βάζουν τα πράγματα στην θέση τους και μας κάνουν να βλέπουμε τον θάνατο με άλλο μάτι (ή τουλάχιστον με λίγο παραπάνω χιούμορ!)

Το σώμα προδίδει (ακόμα και μετά τον θάνατο)

Έχετε πιθανώς ακούσει ότι τα νύχια και τα μαλλιά συνεχίζουν να μεγαλώνουν μετά τον θάνατο. Αυτό όχι μόνο δεν είναι αλήθεια αλλά συμβαίνει κάτι ακόμα χειρότερο. Αν και φαινομενικά μοιάζει να μεγαλώνουν τα νύχια και τα μαλλιά, αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι το δέρμα χάνει την ενυδάτωσή του, οπότε αρχίζει να υποχωρεί εκθέτοντας περισσότερα νύχια και μαλλιά. Είναι επίσης πιθανό κάποιος που έχει πεθάνει να εμφανίσει σημάδια ούρησης ή ακόμη και εκσπερμάτισης. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της κατάργησης της εγκεφαλικής λειτουργίας που αναγκάζει το σώμα, λόγω της μείωσης των μυών, να μπει σε μια φάση χαλάρωσης και απελευθέρωσης. Και αν αναρωτιέστε πόσο σύντομα γίνεστε σκελετός, σε μια εβδομάδα το δέρμα αφαιρείται το δέρμα και σε έναν μήνα πέφτουν τα δόντια και όλα τα υπόλοιπα μέρη.

Υπάρχει επιστημονική εξήγηση στο γιατί «η ζωή περνά μπροστά από τα μάτια»

Οι έρευνες δείχνουν πως αντί ο εγκέφαλος να απενεργοποιείται τα τελευταία λεπτά της ζωής κάποιου, στην πραγματικότητα γίνεται ακόμα πιο ζωντανός δημιουργώντας μια υπερ-ενεργή πνευματική κατάσταση. Αυτή η φάση μπορεί να πυροδοτήσει απρόσμενες αντιδράσεις που μπορεί να μεταφράζονται είτε ως ένα flashback όλης της ζωής είτε ένα φως στην άκρη του τούνελ. Το δεύτερο εξηγείται ακόμη περισσότερο με την σταδιακή απώλεια αίματος και οξυγόνου.

Μπορεί να έχουμε λανθασμένη εκτίμηση του πότε κάποιος είναι πεθαμένος

Έχετε πιθανώς ακούσει για ανθρώπους των οποίων ο θάνατος έχει ανακοινωθεί, όμως στη συνέχεια επιστρέφουν στη ζωή. Αυτό, σύμφωνα με τα στατιστικά, συμβαίνει 3 φορές τον χρόνο στη Μ. Βρετανία. Οι έρευνες δείχνουν πως είναι πολύ πιθανό να μην έχουμε πάντα καλή εικόνα του πότε κάποιος είναι πραγματικά πεθαμένος. Στις σπάνιες περιπτώσεις που κάποιος επανέρχεται στη ζωή, συζητήσεις εκ των υστέρων μαζί του έχουν δείξει ότι ο ίδιος θυμόταν κουβέντες ή είχε μνήμες, τις οποίες κανονικά κάποιος πεθαμένος -με μηδενική εγκεφαλική λειτουργία- δεν θα μπορούσε να έχει. Ακόμα, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ακριβής «ώρα θανάτου» μιας και αυτό συμβαίνει σταδιακά καθώς οι λειτουργίες, μία προς μία, "κλείνουν".

Μπορεί να είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην αιώνια ζωή

To Calico αποτελεί το τελευταίο «project αθανασίας» της Google, το οποίο σκοπό έχει να αντιστρέψει την διαδικασία γήρανσης και όλες τις ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση. Η εν λόγω ανεξάρτητη εταιρία βιοτεχνολογίας αποτελεί το μεγαλύτερο project που έχει ποτέ γίνει από την Google, αλλά όχι το μόνο που επιχειρείται παγκοσμίως: Ένα εξίσου μεγάλο project έχει αναλάβει ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Dmitry Itskov, ο οποίος έχει στόχο να λύσει το θέμα της αθανασίας ως το έτος 2045. Το πλάνο του είναι να δημιουργήσει android σώματα για ανθρώπους μέσα στα οποία να μπορεί μεταφερθεί ο εγκέφαλος και κατ’ επέκταση να μπορεί κάποιος να ζήσει για πάντα μέσα στο ρομποτικό του σώμα.

Μπορεί να εισπνέουμε... νεκρούς

Καθώς τα ποσοστά αποτέφρωσης αυξάνονται παγκοσμίως, υπάρχουν ανησυχίες για το κατά πόσο εισπνέουν οι άνθρωποι τις συγκεκριμένες στάχτες. Τα καλά νέα είναι ότι, ακόμα κι αν αυτό συμβαίνει, δεν φαίνεται ακόμα να αποτελεί πρόβλημα για την υγεία (εκτός κι αν το φαινόμενο πλημμυρίσει την ατμόσφαιρα, όπως η αιθαλομίχλη!).

Δεν υπάρχει άλλος χώρος στα νεκροταφεία

Στη Νέα Υόρκη το να βρεθεί χώρος ενταφής σε νεκροταφείο είναι πολύ δύσκολο. Στη Μ. Βρετανία υπολογίζεται πως σε 20 χρόνια οι χώροι στα νεκροταφεία θα έχουν εξαντληθεί εντελώς. Η διαρκής αύξηση του πληθυσμού έχει δημιουργήσει μεγάλο προβληματισμό στους ιθύνοντες, οι οποίοι αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους... απόρριψης των αποβλήτων! Επικρατέστερη, και πολύ πιο οικονομική, λύση δείχνει η επέκταση της αποτέφρωσης. Ενδεικτικά, στην Αμερική, μέσα στο 2011, αποτεφρώθηκε το 42% των θανόντων, ποσοστό διπλάσιο από αυτό προ δεκαπενταετίας.

Πηγή: huffingtonpost.com

v