Οι πρώτες εβδομάδες του μωρού: 10 πολύτιμες συμβουλές

Οι πρώτες εβδομάδες του μωρού: 10 πολύτιμες συμβουλές

Η μητρότητα είναι σπουδαία εμπειρία! Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως οι νέες μητέρες αισθάνονται πως την έχουν υπό έλεγχο. Ειδικά κατά τις πρώτες εβδομάδες με το μωρό οι δυσκολίες είναι πολλές, οι ανησυχίες περισσότερες και τα άγχη αυξημένα. Ένας χρυσός οδηγός επιβίωσης των πρώτων έξι εβδομάδων μπορεί πραγματικά να τονώσει την αυτοπεποίθησή σας και να προσφέρει μεγαλύτερη ψυχραιμία στη διαχείριση της καθημερινότητας.

Στο μαιευτήριο

Μόλις γεννηθεί το μωρό, ο παιδίατρος το εξετάζει εξονυχιστικά και ενημερώνει τους γονείς πλήρως για την κατάσταση της υγείας του. Κάποια σημάδια στο σώμα ή δυσμορφίες που μπορεί να υπάρχουν στο κεφαλάκι του μωρού κατά πάσα πιθανότητα θα φύγουν στους επόμενους μήνες, γι' αυτό δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Το κλάμα του μωρού

Το κλάμα είναι ο μόνος τρόπος για να επικοινωνήσει ένα βρέφος. Το δύσκολο είναι ότι εσείς καλείστε να καταλάβετε τι ακριβώς θέλει! Μήπως πεινάει; Μήπως κρυώνει; Μήπως θέλει αλλαγή πάνας; Μπορεί να θέλει να ρευτεί ή απλά να ενοχλείται από κάποιο φως; Κάντε ένα πείραμα για να αποκλείσετε τις αιτίες: Χτυπήστε το μωρό ελαφρά στην πλάτη. Περπατήστε, κρατώντας το στην αγκαλιά σας. Δώστε του μια πιπίλα. Σε πολλές περιπτώσεις τα μωρά απλά είναι ανήσυχα χωρίς συγκεκριμένο λόγο ή μπορεί να εμφανίσουν κολικούς.

Δείτε εδώ τι μπορεί να κάνει το μωρό σας να κλαίει. 

Το χρώμα στα κακά του

Στην αρχή τα κακά μπορεί να είναι πράσινα, κίτρινα ή καφέ, ενώ μπορεί να εμφανίσουν διαφορετική υφή όσο περνάει ο χρόνος. Μην ανησυχείτε. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά! Το καλό είναι, μάλιστα, πως τα κακά τον πρώτο καιρό -και ειδικά αν θηλάζετε- συνήθως δεν μυρίζουν καθόλου!

Τα πρώτα μπανάκια

Το να κάνεις μπάνιο ένα νεογέννητο είναι πρόκληση! Μπορείτε να το κάνετε είτε κρατώντας το μωρό μέσα στο ειδικό πλαστικό μπανάκι, είτε καθαρίζοντάς το με ένα βρεγμένο πανί, προσέχοντας να μη βραχεί ο ομφάλιος λώρος. Σημειώστε ότι τα μωρά χρειάζονται μπάνιο μία ή δυο φορές την εβδομάδα, αλλά χρειάζονται καλό σκούπισμα καθημερινά στο κεφάλι, το πρόσωπο και τον ποπό. Πριν το κάνετε μπάνιο διασφαλίστε ότι δεν είναι ταϊσμένο, ότι το δωμάτιο είναι ζεστό και ότι έχετε δίπλα σας ό,τι χρειάζεται. Σαπουνίστε το κεφάλι πάντα στηρίζοντας το κεφαλάκι με το χέρι σας, πλύνετε καλά το πρόσωπο και μην παραλείψετε να σκουπίσετε καλά με στεγνή πετσέτα.

Δείτε εδώ αναλυτικές οδηγίες για το μπάνιο του μωρού!

Οι αναπνοές του μωρού

Καλό είναι ανά διαστήματα να μετράτε τις αναπνοές του μωρού, για να βεβαιωθείτε ότι αυτό δεν πάσχει από κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα. Οι γιατροί συμβουλεύουν πως η φυσιολογική συχνότητα για ένα βρέφος είναι 60 ανάσες το λεπτό. Εκπαιδευτείτε να παρατηρείτε την αναπνοή του για να μην αγχώνεστε χωρίς λόγο. 

Οι πάνες

Οι πρώτες πάνες που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι καλής ποιότητας, να έχουν καλή εφαρμογή και να εμποδίζουν τις διαρροές. Μην αφήνετε ποτέ το μωρό με λερωμένη πάνα, για να αποφύγετε το σύγκαμα. Αν δεν το απoφύγετε πάντως επικοινωνήστε με τον παιδίατρο για να σας ενημερώσει.

Διαβάστε εδώ πώς θα κάνετε το άλλαγμα του μωρού παιχνίδι και εδώ για την σωστή αντιμετώπιση του συγκάματος.

Ρέψιμο

Καθώς το μωρό πίνει γάλα καταπίνει μαζί και αέρα, ο οποίος φουσκώνει το στομάχι του και του προκαλεί δυσφορία. Πρέπει, λοιπόν, στο τέλος του ταΐσματος να κρατάτε το μωρό πέντε λεπτά για να ρευτεί και μετά να το βάζετε να κοιμηθεί. Για να ρευτεί, παίρνετε αγκαλιά το μωρό σας, έτσι ώστε το κεφαλάκι του να ακουμπά στον ώμο σας. Στη συνέχεια με το χέρι σας τρίβετε ή χτυπάτε ρυθμικά πολύ απαλά την πλάτη του.

Τάισμα - Θηλασμός

Τα νεογέννητα τρώνε συνήθως έξι έως οκτώ φορές την ημέρα. Τα μωρά που τρέφονται με γάλα φόρμουλας χρειάζονται συνήθως λιγότερα γεύματα από αυτά που θηλάζουν, γιατί το τεχνητό γάλα χωνεύεται πιο αργά από το μητρικό. Καθώς το μωρό μεγαλώνει η συχνότητα των γευμάτων αραιώνει.

Δείτε εδώ οδηγίες για νέες μαμάδες που θηλάζουν!

Ο βραδινός ύπνος

O βραδινός ύπνος είναι ίσως το πιο κουραστικό κεφάλαιο στη ζωή μιας νέας μαμάς! Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να μην ανοίγετε τα φώτα τη νύχτα για να ταΐσετε το μωρό και να μην αφιερώνετε στο τάισμα ή στην αλλαγή πάνας πολύ χρόνο. Οι γιατροί συστήνουν το νεογέννητο να κοιμάται ανάσκελα ή στο πλάι και όχι μπρούμυτα γιατί έχει αποδειχθεί ότι έτσι μειώνεται ο κίνδυνος για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Δείτε ακόμη εδώ οδηγίες για τον ύπνο του μωρού!

Για τον εαυτό σας...

Η μητρότητα μπορεί να το πρώτο διάστημα να κλονίσει την αυτοπεποίθησή σας, γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας, για να νιώθετε όσο γίνεται πιο ήρεμα. Προσπαθήστε να κοιμάστε όσο μπορείτε (ένα καλό κόλπο είναι να κοιμάστε τις ώρες που κοιμάται και το μωρό σας) και να τρέφεστε λαμβάνοντας όλες τις βιταμίνες. Να κάνετε διαλείμματα για να χαλαρώνετε και να δέχεστε κάθε βοήθεια που προσφέρεται από άλλα μέλη της οικογένειας. Πολύ σημαντικό, επίσης, να συμπεριλάβετε και τον μπαμπά στην φροντίδα του μωρού σας!

Δείτε εδώ 10 συμβουλές κατά της εξάντλησης των νέων μαμάδων.

v