Παιδί, ο πιο δύσκολος ασθενής

Παιδί, ο πιο δύσκολος ασθενής

Είμαι σίγουρη ότι και μόνο που διαβάσατε τον τίτλο, κουνάτε ήδη το κεφάλι σας, γιατί κάτι σας θυμίζει!

Αν τα παιδιά σας πάνε παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο, είναι βέβαιο ότι έχουν ήδη περάσει κάποιες αρρώστιες κι εσείς (όπως και κάθε γονιός) έχετε δει την υπομονή σας να σας εγκαταλείπει, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν υπάρχουν και αδερφάκια. Έχετε μάθει λοιπόν τρόπους να τα βγάζετε πέρα, ωστόσο θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές συμβουλές που νομίζω ότι θα σας φανούν χρήσιμες.

Όχι στις υπερβολικές φοβίες

Ο καλός καιρός της χώρας μας επιτρέπει ώρες ξεγνοιασιάς στις παιδικές χαρές. Πολλές μητέρες φοβόμαστε υπερβολικά τα μικρόβια, όμως ας αφήσουμε τα παιδιά μας να κάτσουν στο χώμα και ας μην ξεχάσουμε τα αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια κι ένα μπουκαλάκι νερό  για να ξεπλύνουμε τα χέρια τους. Οξυζενέ, ιώδιο και γάζα είναι απαραίτητα σε ένα μίνι φορητό φαρμακείο.

Φαρμακείο με τα όλα του

Φροντίστε το φαρμακείο του σπιτιού σας να είναι πάντα καλά εφοδιασμένο. Να έχετε απαραιτήτως ένα αντιπυρετικό, σύριγγες, ένα αποσυμφορητικό μύτης κι ένα φάρμακο για στομαχικές διαταραχές και για αλλεργίες. Αν δεν το έχετε διαπιστώσει ήδη μόνες σας, σας πληροφορώ ότι είναι ιδιαίτερα εξαντλητικό για ένα παιδάκι να μην μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ λόγω μπουκώματος.

Πάρτε τη βοήθεια

Μερικές ιώσεις αντιμετωπίζονται πιο δύσκολα από τις υπόλοιπες. Κάθε φορά που η κόρη μου είχε ίωση γαστρεντερίτιδας, έκανε πάντοτε εμετό τη νύχτα. Μεγαλώνοντας, έτρεχε για να έρθει στο κρεβάτι μου τη στιγμή που θα έκανε εμετό, αγνοώντας την τουαλέτα ή τον νιπτήρα. Μπορείτε να φανταστείτε τη «χαρά» μου να ξυπνάω και να βρίσκω φρέσκο εμετό στο μαξιλάρι μου. Μολονότι μου φαίνεται αστείο τώρα που το θυμάμαι, την ώρα που συνέβαινε, δεν ήταν, γι’ αυτό καλό είναι να έχετε στην «εφεδρεία» ένα δεύτερο ενήλικo κατά τη διάρκεια της ίωσης και να είστε προετοιμασμένες για πολλά πλυντήρια.

Όταν ο πυρετός ανεβαίνει

Οι γιατροί λένε ότι ο πυρετός είναι σύμμαχος του παιδιού, ωστόσο κάθε γονιός πανικοβάλλεται στην ένδειξη των 39,5ο Κελσίου. Μην αφήσετε το παιδί μόνο του να «ψήνεται». Αν το παιδί δεν είναι συνεργάσιμο εκείνη την ώρα για κάποιο χλιαρό μπανάκι, μην πανικοβληθείτε. Καθίστε δίπλα του και βάλτε του κομπρέσες στο κούτελο και στις κλειδώσεις, δώστε του χάδια και αγάπη.

Βρείτε το κουμπί τους

Τα παιδιά μας μισούν την αρρώστια τους, μισούν όμως και τη θεραπευτική αγωγή. Πολλά (μεταξύ των οποίων και τα δικά μου) δεν μπορούν να πιουν τα αντιπυρετικά σιρόπια, ενώ συνήθως τα συμπτώματα επιδεινώνονται στη μέση της νύχτας. Με υπομονή και ψυχραιμία, τα παιδιά σας θα συνεργαστούν, ακόμη κι αν χρειαστεί να τα ξεγελάσετε ή να τους υποσχεθείτε κάποιο δώρο.

Mαζί και στον γιατρό

Αν ανήκετε στους γονείς δίδυμων παιδιών και μόνο ένα από τα δύο είναι άρρωστο, πάρτε και το άλλο μαζί σας όταν επισκεφθείτε τον γιατρό. Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει τα πρώτα συμπτώματα της αρρώστιας και να ξεκινήσει αγωγή άμεσα, κερδίζοντας έτσι χρόνο που θα σας γλιτώσει από παραπανίσιες φροντίδες.

Πάνω απ' όλα το παιδί

Την τελευταία μου συμβουλή την απευθύνω σ’ όλες τις εργαζόμενες μανούλες: αν ένα από τα παιδιά σας είναι άρρωστο, μην αγχωθείτε επειδή θα απουσιάσετε από το γραφείο. Δώστε όλη την προσοχή σας στην υγεία του, χωρίς να σκεφτείτε τα προβλήματα της δουλειάς. Μία ή περισσότερες μέρες μαζί τους θα κάνει καλό σε όλους!

Τα παιδιά είναι πράγματι δύσκολοι ασθενείς, ωστόσο δεν μπορούμε να τα κλείσουμε σε γυάλα για να τα προφυλάξουμε. Ας οπλιστούμε με υπομονή κι ας ευχηθούμε όλα να είναι περαστικά!

B..................................................................................................................

v