Βελονισμός: Τι είναι και ποιες παθήσεις θεραπεύει

Βελονισμός: Τι είναι και ποιες παθήσεις θεραπεύει

Οι εναλλακτικές μέθοδοι ιατρικής κάνουν όλο και πιο έντονη την παρουσία τους τα τελευταία χρόνια, είτε συμπληρωματικά στην κλασική ιατρική είτε σε λειτουργία προκειμένου να παρέχουν από μόνες τους θεραπεία σε μια πάθηση. Ο ιατρός ειδικευμένος στον βελονισμό κ. Χρίστος Γ. Μαρκόπουλος, Διευθυντής της "Κλινικής Έρευνας και Εφαρμογής Παραδοσιακού Βελονισμού", μας μιλάει για τον βελονισμό και για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που φαίνεται να έχει σε πολλές και διαφορετικές παθήσεις.

Τι είναι ο βελονισμός

Ο βελονισμός είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα ιατρικής επιστήμης και όχι απλά μια θεραπευτική μέθοδος. Η ιστορία του αρχίζει στην Κίνα γύρω στα 2.500 π.Χ. Σήμερα έχει εξαπλωθεί σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, εφαρμόζεται σε κρατικά νοσοκομεία και η διδασκαλία του γίνεται στις ιατρικές σχολές των Πανεπιστημίων πολλών κρατών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα αποτελέσματα του βελονισμού και ο μηχανισμός δράσης του αποδεικνύονται με επιστημονικά πειράματα και επιστημονικές κλινικές παρατηρήσεις.

Σε ποιες παθήσεις απευθύνεται

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του βελονισμού είναι δοκιμασμένες στο πέρασμα χιλιετιών και είναι αναμφισβήτητη η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει στην υγεία των ανθρώπων. Μερικές από τις παθήσεις όπου ο βελονισμός έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα είναι: κεφαλαλγία, ημικρανία, πόνοι των αρθρώσεων άνω και κάτω άκρων, οστεοαρθρίτιδα, φοβίες, άγχος, κατάθλιψη, σύνδρομο Meniere, γαστρίτιδα, κολίτιδα, ίλιγγος, αλλεργική ρινίτιδα, παχυσαρκία, σύνδρομο κλιμακτηρίου, ψωρίαση, ακμή, έλκος στομάχου κ.α.

Ο βελονισμός... πονάει;

Η εμπειρία του πόνου που έχουν πολλά άτομα από τυχόν ενέσεις που έχουν κάνει, τα οδηγεί συνήθως στο να ρωτούν αν πονάει ο βελονισμός, γιατί προφανώς πιστεύουν ότι και οι βελόνες που χρησιμοποιούνται στο βελονισμό θα προκαλέσουν τον ίδιο πόνο. Όμως δεν συμβαίνει αυτό. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με βελονισμό αισθάνονται ένα ελάχιστο τσίμπημα αλλά αυτό δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν πόνος. Ο βελονισμός γίνεται με πολύ λεπτές, ειδικές βελόνες, οι οποίες εισάγονται ελάχιστα χιλιοστά στο δέρμα του σώματος σε σημεία καθορισμένα και με διάφορους συνδυασμούς για την κάθε αρρώστια ή σύμπτωμα. Οι βελόνες είναι μιας χρήσης και δεν υπάρχουν παρενέργειες από τη θεραπεία με βελονισμό.

Αποτελεσματικότητα βελονισμού

Η επιτυχία της θεραπείας με βελονισμό εξαρτάται από την βαρύτητα της νόσου, από την γενική κατάσταση του οργανισμού και από την ολοκλήρωση της θεραπείας. Δεν υπάρχει καθορισμένος αριθμός συνεδριών, μιας και αυτό εξαρτάται από την κάθε περίπτωση, ενώ μετά το πέρας της θεραπείας χρειάζεται κάποιες φορές να συνεχιστεί ο βελονισμός για συντήρηση της θεραπείας. Μια συνεδρία κοστίζει περίπου 40-60 ευρώ.

Βελονισμός και Ιατρική

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να προτιμάται σε ορισμένες παθήσεις ο βελονισμός ως θεραπεία εκλογής, να είναι δηλαδή η πρώτη επιλογή για την ίαση. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές ο βελονισμός όχι μόνο μπορεί αλλά και επιβάλλεται να συνυπάρχει με την κλασική ιατρική και να εφαρμόζεται ταυτόχρονα με φαρμακευτικές ή και άλλες θεραπείες, όπου και όταν υπάρχει ένδειξη. Για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα της ταυτόχρονης εφαρμογής βελονισμού και κλασικής ιατρικής είναι αναγκαίο η θεραπεία εκλογής για τις πολυποίκιλες νόσους και συμπτώματα του ανθρώπου από τους γιατρούς βελονιστές ή από τους γιατρούς της κλασικής ιατρικής να γίνεται χωρίς δογματισμό ή φανατισμό ή αλαζονεία γι' αυτό που προσφέρει ο καθένας.

Ο βελονισμός στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα ο βελονισμός υπάρχει τα τελευταία 40 χρόνια. Οι αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας το έτος 1980 και 1996 είναι σαφείς: "Η εφαρμογή του βελονισμού θα γίνεται αποκλειστικά από ιατρούς εκπαιδευμένους στο βελονισμό και όχι από μη ιατρούς, οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα υγείας κι αν κάνουν".

Μάθετε περισσότερα για τον βελονισμό μέσω της ιστοσελίδας του κ. Μαρκόπουλου αλλά και μέσω του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Βελονισμού Ελλάδας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v