Πώς να κοιμάστε σωστά για να ξυπνάτε ξεκούραστα!

Πώς να κοιμάστε σωστά για να ξυπνάτε ξεκούραστα!

Ο ύπνος αποτελεί ιερή καθημερινή ανάγκη και το να ξυπνά κανείς κουρασμένος, ή ακόμα χειρότερα με πόνους στους μύες και τα οστά, είναι όχι μόνο ανυπόφορο αλλά μπορεί να γίνει και ανησυχητικό. Μήπως φταίει η στάση του ύπνου σας; Πώς να κοιμάστε σωστά και πώς θα αντιμετωπίσετε τους μυοσκελετικούς πόνους; Ο χειρουργός ορθοπεδικός κ. Αντώνιος Αγγουλές απαντά.

Σωστές και λάθος στάσεις στον ύπνο

Σύμφωνα με τον ορθοπεδικό, η κακή στάση ύπνου μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα, αν το μαξιλάρι είναι πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά, πόνο στον ώμο, αν κοιμάστε σε πλάγια θέση με το κεφάλι πάνω στο χέρι σας, αλλά και πόνο στη μέση, ιδιαίτερα αν κοιμάστε σε πρήνη θέση (δηλαδή, πάνω στο στομάχι σας). "Είναι, βέβαια, δύσκολο να αλλάξει κανείς τον τρόπο που έχει βολευτεί για χρόνια να κοιμάται", λέει ο κ. Αγγουλές, "όμως αν ξυπνά με πόνους θα χρειαστεί να κάνει δοκιμές με τις στάσεις του ύπνου του, προκειμένου να βρει αυτή που τον βολεύει αλλά δεν επιβαρύνει κάποιο από τα σημεία που προαναφέρθηκαν".

Πιο συγκεκριμένα, ο ορθοπεδικός προτείνει ως ενδεδειγμένες στάσεις ύπνου τις εξής:

Ανάσκελα, με ένα λεπτό μαξιλάρι, και πιθανόν ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα, το οποίο βοηθά ιδιαίτερα τα άτομα που πάσχουν από οσφυαλγία (πόνους στη μέση):

 

Στο πλάι, στη λεγόμενη εμβρυϊκή θέση, με τα γόνατα λίγο έως πολύ λυγισμένα. Αν βολεύεστε καλύτερα μπορείτε να έχετε και ένα λεπτό μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα:

 

Αντίθετα, η χειρότερη μάλλον στάση για να κοιμάται κανείς είναι μπρούμυτα, και μάλιστα με το κεφάλι πάνω σε κάποιο χέρι, καθώς με αυτόν τον τρόπο ασκούνται πιέσεις σε διάφορα σημεία του σώματος, οι οποίες σταδιακά να οδηγήσουν σε έντονους πόνους:

 

Χαρακτηριστική επίπτωση αυτής της στάσης ύπνου είναι η πάρεση του κερκιδικού νεύρου (ή νευραπραξία), η οποία περιπαικτικά ονομάζεται και «νόσος των ερωτευμένων», γιατί μπορεί να συμβεί όταν ο ένας σύντροφος κοιμάται πάνω στο χέρι, στην αγκαλιά του άλλου, αλλά μπορεί να συμβεί και όταν το ίδιο το άτομο κοιμάται πάνω στο χέρι του. Το κερκιδικό νεύρο βρίσκεται βαθειά μέσα στον βραχίονα και μπορεί, κατά την διάρκεια του ύπνου, να δεχτεί τέτοια πίεση, ώστε το άτομο όταν ξυπνά να νιώθει έντονο μούδιασμα ή και πόνο. Πρόκειται για ελαφριά μορφή τραυματισμού ενός νεύρου, το οποίο, χωρίς να χάνει την ανατομική του συνέχεια, εμφανίσει προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του.

Δεν πρόκειται για κάποια πάθηση που χρειάζεται να ανησυχήσει το άτομο. Σημασία έχει να διατηρηθεί η κινητικότητα των αρθρώσεων, πιθανώς με τη χρήση ειδικών κηδεμόνων και με φυσιοθεραπεία. Μάλιστα, ο γιατρός θα συστήσει και ασκήσεις-διατάσεις που μπορεί ο ασθενής να κάνει και μόνος στο σπίτι. Αν ο πόνος είναι έντονος, πιθανώς ο ορθοπεδικός να χορηγήσει κάποιο απλό αναλγητικό, μυοχαλαρωτικό ή αντιφλεγμονώδες για λίγες ημέρες. 

Τι στρώμα και μαξιλάρι να προτιμάτε

Όπως λέει ο κ. Αγγουλές, «το στρώμα που θα επιλέξετε για να κοιμάστε καλά δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι ακριβό. Δεν θα πρέπει επίσης να είναι ούτε τόσο μαλακό ώστε να αφήνει το σώμα να βουλιάζει μέσα, αλλά ούτε και τόσο σκληρό ώστε να κρατά το σώμα σε ευθεία. Το στρώμα θα πρέπει να κρατά όλες τις φυσιολογικές καμπύλες της σπονδυλικής στήλης, διατηρώντας τη στη φυσική της στάση, η οποία μοιάζει με το σχήμα του 'S'».

Όσο για το μαξιλάρι, σύμφωνα με τον ειδικό, θα πρέπει να είναι σχετικά λεπτό ώστε να μη φέρνει τον αυχένα σε κάμψη (δηλαδή το σαγόνι να τείνει να ακουμπήσει το στήθος).

Η σημασία της άσκησης κατά των μυοσκελετικών πόνων

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Αγγουλές τονίζει ότι το καλύτερο που έχει να κάνει ένα άτομο, το οποίο αντιμετωπίζει μυοσκελετικούς πόνους είναι η συστηματική άσκηση: «Η πιο ανώδυνη και ωφέλιμη άσκηση είναι το απλό περπάτημα: Μισή ώρα αργό περπάτημα ή 20 λεπτά γρήγορο περπάτημα σε καθημερινή βάση. Εξίσου ωφέλιμες ασκήσεις είναι, επίσης, η κολύμβηση και η γιόγκα, ενώ και ένα χαλαρωτικό μασάζ μπορεί να βοηθήσει σημαντικά».

v