5 οικογενειακές βόλτες με ποδήλατο στην Αθήνα!

5 οικογενειακές βόλτες με ποδήλατο στην Αθήνα!

Ο ηλιόλουστος αλλά και δροσερός καιρός προσφέρεται ιδανικά για οικογενειακές βόλτες με το ποδήλατο και οι προορισμοί για να τις πραγματοποιήσετε στην Αθήνα είναι ο ένας καλύτερος από τον άλλον! Προτιμάτε δάσος ή θάλασσα; Θέλετε να συνδυάσετε την βόλτα σας με πικ-νικ, φαγητό ή γλυκό; Δείτε τις πέντε ομορφότερες βόλτες για ποδήλατο με τα παιδιά στην Αθήνα!

Τέως βασιλικά κτήματα Τατοΐου

Είτε το παιδί είναι «έμπειρος» ποδηλάτης, είτε τώρα μαθαίνει, οι διαδρομές στα τέως βασιλικά κτήματα, στο τεράστιο άλσος Τατοΐου απευθύνονται σε όλους. Έχουν πολλά μονοπάτια και πολλές διαφορετικές πορείες για να επιλέξετε, ενώ όλο και κάποιο εντυπωσιακό ανάκτορο ή κτίριο θα συναντήσετε κατά την διάρκεια της βόλτας σας.

Μια καλή ιδέα, για μονοήμερη εκδρομή στα τέως βασιλικά κτήματα, είναι να οργανωθείτε κατάλληλα ώστε να κάνετε εκεί και πικ-νικ! Στην γύρω περιοχή δεν υπάρχουν καταστήματα ή καντίνες, οπότε θα χρειαστεί να έχετε φέρει τα πάντα από το σπίτι. Το άλσος, όμως, προσφέρεται ιδανικά για κολατσιό κάτω από τα καταπράσινα δέντρα, καθώς και για οικογενειακά παιχνίδια, όπως εξερευνήσεις!

Μία από τις εισόδους των κτημάτων θα βρείτε ανεβαίνοντας από τον κόμβο της Βαρυμπόμπης, και αρκετά αφού περάσετε την αεροπορική βάση της Δεκέλειας στη λεωφόρο Τατοΐου, στο δεξί σας χέρι. Θα σας βοηθήσει να βρεθείτε εκεί και αυτός ο χάρτης.

Παραλία Φαλήρου

(φωτο: niovilyri.wordpress.com)

Η παραλία Φαλήρου προσφέρεται για ποδηλατάδα από όποια «πλευρά» κι αν την "πιάσετε". Συμβουλή μας είναι, καταρχήν, να φτάσετε εκεί με το τραμ, στο τελευταίο βαγόνι του οποίου μπορείτε ελεύθερα να μεταφέρετε τα ποδήλατά σας. Αφού κατεβείτε στην στάση «Έδεμ» μπορείτε να επιλέξετε τη διαδρομή προς Σ.Ε.Φ. –χωρίς απαραίτητα να φτάσετε εκεί. Η διαδρομή αυτή είναι μεν πολυσύχναστη, όμως περνά μέσα από το πάρκο και τη Μαρίνα Φλοίσβου, όπου μπορείτε να «σταθμεύσετε» για σνακ ή φαγητό (αν θέλετε να καθίσετε με τα παιδιά στα Friday's, ωστόσο, θα πρέπει να έχετε κλείσει εγκαίρως τραπέζι!).

Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε τη διαδρομή προς Γλυφάδα –ξανά χωρίς να φτάσετε στη Γλυφάδα. Μπορείτε να περάσετε (ή και να μπείτε για βόλτα) στις εξαιρετικές αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, οι οποίες προσφέρονται ιδανικά για μικρά παιδιά που τώρα μαθαίνουν ποδήλατο. Στη συνέχεια, μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι την παραλία Ελληνικού, δεξιά στη στροφή προς «Ακρωτήρι», και να καταλήξετε στην παραθαλάσσια καντίνα για να ξεκουραστείτε και να δροσιστείτε!

Σε κάθε περίπτωση, σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής νιώσετε να κουράζεστε, απλά φτάνετε στην κοντινότερη στάση του τραμ και επιστρέφετε στην... αφετηρία σας!

Ζάππειο – Εθνικός Κήπος

Είτε περιμετρικά του Ζαππείου, είτε μέσα στον Εθνικό Κήπο, η βόλτα αυτή προσφέρεται για χαλάρωση στην καρδιά της Αθήνας. Στα 155 στρέμματα του Εθνικού Κήπου, τα περισσότερα σκιερά και δροσερά, θα απολαύσετε με ασφάλεια τις βόλτες σας με το ποδήλατο, θα παρατηρήσετε τα ζωάκια του μίνι ζωολογικού κήπου και θα συναντήσετε τις δύο πανέμορφες λιμνούλες!

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέσα στον Εθνικό Κήπο φιλοξενείται η Παιδική Βιβλιοθήκη που λειτουργεί καθημερινά από τις 9.00 π.μ έως τις 3.00 μ.μ. (εκτός από Κυριακή, Δευτέρα και αργίες, τηλ. 210 3236503), καθώς και ένα συμπαθέστατο καφενείο που λειτουργεί καθημερινά από τις 8.00 το πρωί μέχρι τη Δύση του ήλιου, και σερβίρει εκτός από καφέ, χυμούς και μεζέδες. Εναλλακτικά, η Αίγλη Ζαππείου προσφέρεται πάντα για πιο... κοσμοπολίτικο καφέ ή και φαγητό.

Πάρκο Τρίτση

Το -ευρωπαϊκών διαστάσεων- πάρκο Τρίτση, στο Ίλιον, έξι φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο, προσφέρεται ιδανικά για ποδήλατο, για όλη την οικογένεια! Είναι καταπράσινο, με πληθώρα ελληνικών δεντροποικιλιών, ενώ παρέχει στέγη σε 177 διαφορετικά είδη πουλιών. Αδιαμφισβήτητο highlight του, η λιμνούλα με τις καλαμιές, που φιλοξενεί πάπιες και ψάρια γλυκού νερού στο φυσικό τους περιβάλλον, καθώς και το «Κέντρο της Γης», της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Γη. Ο λόγος για ένα ανοιχτό κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει παιδιά και ενήλικες, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος.

Κι αν διψάσετε ή πεινάσετε, εντός του πάρκου λειτουργεί ένα συμπαθέστατο café με καλή μουσική και ακόμα καλύτερες ποικιλίες finger food!

Μάθετε περισσότερα για το πάρκο εδώ.

Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Ξεκινήστε από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, συνεχίστε έως το Θησείο, διασχίστε την Πλάκα, φτάστε στα Αναφιώτικα και καταλήξτε ξανά στην Αρεοπαγίτου και στην είσοδο της Ακρόπολης. Η πιο γραφική διαδρομή της πόλης προσφέρεται ιδανικά αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά που θα αντέξουν την σχετική ανηφόρα με το ποδήλατο, καθώς και τα μαθήματα ιστορίας που έχετε την ευκαιρία να τους παραδώσετε εκεί!

Μία ...νόστιμη ιδέα, για το τέλος της βόλτας σας είναι να καταλήξετε στο Fresko Yogurt Bar για παγωμένο γιαούρτι! Εκεί έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε πέντε διαφορετικά είδη γιαουρτιού, όλα από Έλληνες παραγωγούς, (παραδοσιακό ελληνικό light και μη, αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο), τέσσερα είδη μελιού (από πεύκο, πορτοκάλι, έλατο και θυμάρι) και υπέροχα, χειροποίητα γλυκά του κουταλιού επίσης από Έλληνες παραγωγούς.

v