15 επιστημονικές ανακαλύψεις για την ευτυχία!

15 επιστημονικές ανακαλύψεις για την ευτυχία!

Ευτυχία για τον καθένα μπορεί να είναι κάτι εντελώς ξεχωριστό. Για κάποιους ευτυχία είναι οι στιγμές με την οικογένεια, ενώ για άλλους το να ακολουθούν τα πάθη και τα όνειρά τους... Υπάρχουν, όμως, ορισμένα επιστημονικά στοιχεία που εξηγούν τι είναι αυτό που μπορεί να μας κάνει να χαμογελάμε στο ξεκίνημα κάθε καινούργιας ημέρας!

Η ευτυχία είναι επιλογή

Όπως είπε κάποτε ο Αριστοτέλης «η ευτυχία μας εξαρτάται από εμάς». Ίσως, λοιπόν, ο πιο απλός τρόπος για να τη βρούμε είναι το να αποδεχτούμε ότι η ευτυχία είναι στο χέρι μας. Οι επιστήμονες προσυπογράφουν την άποψη αυτή, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι υπό τον έλεγχό μας βρίσκεται περίπου το 40% της ευτυχίας μας και ο καλύτερος τρόπος για να την βιώνουμε είναι υιοθετώντας μικρές συνήθειες, όπως το να κάνουμε τις ευτυχισμένες στιγμές να διαρκούν περισσότερο και να πιέζουμε τον εαυτό μας να χαμογελά συχνότερα.

Ο καιρός μπορεί να επηρεάσει τα αισθήματα χαράς

Έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι οι λαοί που ζουν σε πιο θερμά κλίματα έχουν περισσότερες ευκαιρίες για να χαμογελούν, ενώ αντίστροφα οι λαοί των ψυχρών κλιμάτων έχουν συνήθως πιο «πεσμένη» διάθεση. (προφανώς οι έρευνες αυτές πραγματοποιήθηκαν προ οικονομικής κρίσης...)

Η μουσική ενισχύει την ευτυχία

Η «ανεβαστική» μουσική βελτιώνει την διάθεση και αυτό έχει διαπιστωθεί και επιστημονικά, από έρευνες που λένε ότι τα άτομα που ακούν χαρούμενη μουσική μπορούν πιο εύκολα να διεγείρουν τα θετικά τους συναισθήματα.

Η ευτυχία έχει άρωμα!

Και αυτό είναι το άρωμα των τριαντάφυλλων, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να σας τονώσει άμεσα τη διάθεση!

Η σχέση ηλικίας-ευτυχίας

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύατε μέχρι σήμερα, δημοσκόπηση που έγινε πέρσι σε 2.500 ενήλικες Αμερικανούς έδειξε ότι περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους δηλώνουν οι άνω των 65 ετών (50% του δείγματος) σε σύγκριση με τους 18-24 ετών (31% του δείγματος).

Η προσφορά στους άλλους ενισχύει την ευτυχία

Είτε δίνοντας χρήματα και αντικείμενα σε κάποιον φιλανθρωπικό οργανισμό, είτε απλά κάνοντας μικρές πράξεις καλοσύνης, κάθε μορφής αλτρουισμός βελτιώνει την διάθεση των ανθρώπων, ενώ έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να ενισχύει και τη μακροζωία.

Η χαρά είναι μεταδοτική

Η συναναστροφή με χαρούμενους ανθρώπους μπορεί να αυξήσει και τα δικά σας επίπεδα χαράς, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal. Οι ερευνητές βρήκαν δε ότι αν είναι ευτυχισμένος ο κολλητός ή η κολλητή σας έχετε 15% περισσότερες πιθανότητες να είστε και εσείς.

Οι ευχάριστες αναμνήσεις βοηθούν να δείτε την θετική πλευρά της ζωής

Το να επαναφέρετε ευχάριστες αναμνήσεις από το παρελθόν βοηθά στο να ατενίζετε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, λέει επιστημονικό δημοσίευμα του Psychology Bulletin. Μάλιστα, τα νοσταλγικά αυτά συναισθήματα βοηθούν ώστε να νιώθετε λιγότερη μοναξιά, αλλά και να βελτιώσετε την αυτοπεποίθησή σας.

Ο ύπνος ενισχύει τα θετικά συναισθήματα

 

Πείραμα που έγινε σε φοιτητές που δήλωσαν ότι δεν κοιμούνται καλά έδειξε ότι οι συμμετέχοντες δυσκολεύονταν να θυμηθούν θετικές λέξεις, από μία λίστα με θετικές λέξεις που τους είχε ζητηθεί νωρίτερα να απομνημονεύσουν. Στη σχέση ύπνου και χαράς, ωστόσο, ισχύει και το αντίστροφο: Τα χαρούμενα άτομα κοιμούνται καλύτερα το βράδυ, σύμφωνα με άλλη έρευνα.

Η εργασιακή ικανοποίηση μπορεί να επηρεάσει την ευτυχία

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Occupational and Organizational Psychology συνδέει την εργασιακή ικανοποίηση με τη συνολικότερη χαρά και ικανοποίηση που μπορεί να νιώθει ένα άτομο στη ζωή του. Άλλη έρευνα επεσήμανε ότι η χαρά στη δουλειά κρίνεται από τους ανθρώπους ως ένας από τους βασικότερους παράγοντες για να νιώθουν ευτυχία.

Ορισμένες τροφές χαρίζουν χαρά!

Το μυστικό για άμεση τόνωση της διάθεσής σας μπορεί να βρίσκεται στο πιάτο σας! Οι ειδικοί λένε ότι τροφές όπως οι ξηροί καρποί, το κοτόπουλο και το γάλα, οι οποίες περιέχουν υψηλές ποσότητες τρυπτοφάνης, μπορεί να οδηγούν στην παραγωγή σεροτονίνης, ενός χημικού που ενισχύει τα αισθήματα γαλήνης και χαράς.

Σκανδιναβοί οι πιο ευτυχισμένοι πολίτες του κόσμου

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη διεθνή μελέτη για την ευτυχία που έγινε ποτέ (World's Happiness Report) σε σύνολο 150 χωρών από όλον τον κόσμο, οι πιο ευτυχισμένοι λαοί κατοικούν στις βόρειες χώρες (Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία και Ολλανδία), ενώ οι πιο δυστυχισμένοι στην Αφρική. Για την Ελλάδα οι επιστήμονες λένε ότι είναι «ειδική περίπτωση», αφού οι Έλληνες είναι μεν από τη φύση τους αισιόδοξοι, αλλά η οικονομική κρίση τους έχει μετατρέψει σε έναν από τους πιο δυστυχισμένους λαούς της Ευρώπης.

Τα κατοικίδια κάνουν τους ανθρώπους χαρούμενους

Όταν οι άνθρωποι ασχολούνται με τα κατοικίδια τους, ο εγκέφαλός του εκκρίνει την ορμόνη οξυτοκίνη (γνωστή και ως ορμόνη της χαράς), η οποία αυτόματα δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα. Το χημικό αυτό μειώνει τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό, καθώς και την πίεση.

Οι άνθρωποι είναι πιο χαρούμενοι το πρωί

Μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell κατέληξε στο ότι οι άνθρωποι έχουν πιο ευχάριστα συναισθήματα όταν ξυπνούν νωρίς το πρωί -ειδικά τα ηλιόλουστα πρωινά- τα οποία, ωστόσο, κατά την διάρκεια της ημέρας τείνουν να φθίνουν.

Η άσκηση κάνει τους ανθρώπους πιο χαρούμενους

Αν είχατε μία κακή μέρα, φορέστε τα αθλητικά σας και βγείτε για τρέξιμο! Έρευνες δείχνουν ότι έστω 20 λεπτά φυσικής δραστηριότητας ημερησίως μπορεί να επιφέρουν μικρές αλλά πολύ θετικές αλλαγές στην διάθεση. Όπως λένε οι ειδικοί, κατά την διάρκεια της άσκησης ενεργοποιούνται τα «χημικά της χαράς» στον οργανισμό, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη, η επίδραση των οποίων διαρκεί για αρκετές ώρες μετά.

v