Ο μικρός δράκος Καρύδας και οι περιπέτειές του

Ο μικρός δράκος Καρύδας και οι περιπέτειές του

Ο μικρός δράκος Καρύδας και οι περιπέτειές του είναι το πρώτο βιβλίο μιας εξαιρετικής σειράς με ήρωα ένα μικρό δρακάκι καλόκαρδο, ατρόμητο και γεμάτο επιθυμία για περιπέτειες!

Η ιστορία

Ο μικρός δράκος Καρύδας (ο πατέρας του λέει πως όταν γεννήθηκε ήταν μικρούλης σαν καρύδα... γι' αυτό και τον είπαν Καρύδα) ζει σε ένα μέρος μακρινό που οι άνθρωποι δεν έχουν προλάβει ακόμα να το εξερευνήσουν. Είναι το νησί των δράκων. Εκεί το χειμώνα χιονίζει πολύ και όλοι οι μεγάλοι δράκοι (που ξέρουν βέβαια να πετούν) φεύγουν για το νησί του Καλοκαιριού. Όμως ο μικρός Καρύδας δεν έχει μάθει ακόμα να πετάει και έτσι θα παραμείνει -χωρίς να επιθυμεί καθόλου κάτι τέτοιο- στο νησί του μαζί με την ηλικιωμένη δασκάλα του, την Προζαλίντα. Όχι, όμως, για πολύ! Καθώς περιπλανιέται δυστυχής στη χιονισμένη παραλία του νησιού, συναντά μια φάλαινα, την Καλομοίρα... κι εκεί αρχίζουν όλα. Μαζί της ταξιδεύει για το νησί του Καλοκαιριού και από εκεί και πέρα όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, πάντα κάτι γίνεται: πρώτα γλιτώνει τη μικρή σκατζοχοιρίνα Ματίλντα από ένα μεγάλο φίδι και από τότε γίνονται οι δυο τους πιστοί φίλοι και αχώριστοι σύντροφοι σε όλες της περιπέτειες που ακολουθούν. Στη συνέχεια, συναντούν τον πελώριο θαλάσσιο δράκο Αμεδαίο, τον κακό μάγο Κατσικογένη, τη μάγισσα Ρουμπινία, το τρομερό τέρας της σπηλιάς κι άλλα πολλά φοβερά και τρομερά που συναρπάζουν τον Καρύδα, την Ματίλντα και αναμφίβολα τους μικρούς αναγνώστες.

Το βιβλίο περιέχει επτά ιστορίες-περιπέτειες. Ξεκινά με τη γνωριμία μας με τον ήρωα -και για αυτό είναι καλύτερο να ξεκινήσετε τη σειρά από το συγκεκριμένο βιβλίο- και το νησί των δράκων. Τα επόμενα είναι: «Ο μικρός δράκος Καρύδας πάει σχολείο», «Ο μικρός δράκος Καρύδας και οι άγριοι πειρατές», «Ο μικρός δράκος Καρύδας και το κυνήγι του θησαυρού». Είναι σίγουρο ότι όποιο πιτσιρίκι γνωρίσει τον Καρύδα, δεν γίνεται να μην τον αγαπήσει και να θελήσει να διαβάσει όλες τις περιπέτειές του.

Η εικονογράφηση

Οι εικόνες του βιβλίου είναι χαρούμενες και φωτεινές -κάποιες από αυτές θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν 

πόστερ σε παιδικό δωμάτιο. Παρόλο που απεικονίζουν ως επί το πλείστον φανταστικούς κόσμους, καταφέρνουν ωστόσο να είναι ρεαλιστικές και προσιτές στα μικρά παιδιά. Την εικονογράφηση έχει κάνει ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος σε συνέντευξή του έχει «ομολογήσει» ότι η ζωγραφική δεν ήταν ο τομέας του, αλλά ότι το επιχείρησε γιατί ήθελε να ντύσει τις λέξεις του με αυτήν ακριβώς την αισθητική.

Τι κερδίζει το παιδί;

Η σειρά του μικρού δράκου Καρύδα αποτελεί μια καλή είσοδο των μικρών αναγνωστών στην επόμενη κατηγορία βιβλίων από αυτά της προνηπιακής ηλικίας, που είναι μικρά και αυτοτελή. Ο Καρύδας είναι ένα βιβλίο που δεν διαβάζεται σε μια μέρα ή ένα βράδυ πριν κοιμηθεί το παιδί, αλλά σε συνέχειες. Έτσι, ο μικρός αναγνώστης μαθαίνει να ξεκινάει ένα βιβλίο, να περιμένει (και να λαχταρά κάποιες φορές) να δει τι θα γίνει παρακάτω, μαθαίνει να ανακαλύπτει τους χαρακτήρες σιγά-σιγά, μαθαίνει τελικά τη χαρά της «ενήλικης» ανάγνωσης.

Πέρα από αυτό, ο μικρός Καρύδας είναι ένας ήρωας αφοπλιστικά καλόκαρδος, πρόθυμος πάντα να βοηθήσει όποιον έχει ανάγκη, ατρόμητος, χαρούμενος και συνεχώς γεμάτος ζωή και διάθεση για περιπέτειες. Αν και οι ιστορίες δεν εμπεριέχουν κάποιον διδακτισμό ή ηθικό δίδαγμα, ωστόσο είναι πάντα καλό τα μικρά να γνωρίζουν και να συμπαθούν τέτοιους χαρακτήρες.

Τέλος, από τη γλώσσα του βιβλίου -αλλά και από το λεπτό χιούμορ- καταλαβαίνει κανείς ότι ο μικρός αναγνώστης έχει αλλάξει κατηγορία βιβλίων. Δεν είναι σε καμία περίπτωση δύσκολη η γλώσσα, όμως σίγουρα θα χρειαστεί να σταματήσετε σε κάποιες λέξεις για να τις εξηγήσετε και να τις μάθετε στο παιδί ή, αν το παιδί διαβάζει μόνο του, είναι πολύ πιθανό να σας αναζητήσει. Και φυσικά το βάζουμε στα θετικά του βιβλίου και αυτό, καθώς το παιδί εμπλουτίζει τον λόγο και τις γνώσεις του.

Ηλικίες

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 5 έως 8 ετών. Ασφαλώς μπορείτε να το διαβάσετε και σε λίγο μικρότερα παιδιά, εξαρτάται πάντα από το βαθμό εξοικείωσης που έχουν με την ανάγνωση.

Όσο για το αν απευθύνεται περισσότερο σε αγόρια ή κορίτσια, καθώς ο δράκος παραπέμπει ίσως περισσότερο σε αγόρια, η σκατζοχοιρίνα Ματίλντα φέρνει την ισορροπία και το βιβλίο αγαπιέται σίγουρα από όλους... και από εκείνους που το διαβάζουν στα παιδιά.

Πληροφορίες για το βιβλίο

Κείμενα / εικονογράφηση: Ingo Siegner
Εκδόσεις: Αερόστατο
Αγοράστε τα βιβλία της σειράς online από εδώ - τιμή: 13 ευρώ.

v