Λαχταριστές συνταγές για κεφτεδάκια

Λαχταριστές συνταγές για κεφτεδάκια

Δεν υπάρχει κάποιος που να μην αγαπά τα κεφτεδάκια! Τηγανιτά, ψητά ή ακόμα και στην κατσαρόλα, με κρέας ή με χόρτα και λαχανικά, αποτελούν έδεσμα που... μοσχομυρίζει και ανασύρει τρυφερές παιδικές αναμνήσεις. Οι συνταγές που βρήκαμε μπορεί να ξεφεύγουν λίγο από τα παραδοσιακά κεφτεδάκια, είναι όμως εξίσου λαχταριστές και περιμένουν να τις γευτείτε.

Κεφτέδες με ντομάτα της Ελένης Ψυχούλη

Υλικά:

500 γρ. κιμά από χοιρινό, ποντίκι ή λάπα
1 μεγάλο κρεμμύδι, περασμένο από το μούλτι
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 ματσάκι δυόσμο φρέσκο
1 ματσάκι μαϊντανό φρέσκο
3 κ.σ. ξίδι
2 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κιμά ή κοτόπουλο
3 ντομάτες πολύ ώριμες, ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες στο χέρι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
3/4 φλ. ελαιόλαδο
Φρέσκο βασιλικό ή ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζετε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε μια λεκάνη και τα ζυμώνετε πολύ καλά, βρέχοντας συχνά τα χέρια σας στη βρύση. Το νερό που παίρνει έτσι ο κιμάς τον αφρατεύει πολύ.

Πλάθετε κεφτεδάκια στο μέγεθος που σας αρέσει. Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και προσθέτετε τη ντομάτα, το σκόρδο, το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη.

Χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε με καπάκι (γιατί πιτσιλάει και θα κάνετε χάλια την κουζίνα). Ύστερα από 5-10 λεπτά, βάζετε προσεχτικά τα κεφτεδάκια στο τηγάνι, με ένα κουτάλι τα περιχύνετε με τη σάλτσα, σκεπάζετε και τα αφήνετε να σιγομαγειρευτούν για 30 λεπτά. Στο τέλος προσθέτετε τη ρίγανη ή τον βασιλικό ή και τα δυο μαζί.

Συνταγή: athinorama.gr

Κεφτέδες με χόρτα και μυρωδικά

Υλικά:

1 κιλό από διάφορα χόρτα (σπανάκι, καυκαλίθρα, σέσκουλο, ζοχοί, κουτσουνάδα-παπαρούνα)
250 γρ. κρεμμύδι φρέσκο
100 γρ. μάραθος
1/2 κιλό αλεύρι
1 αβγό
250 γρ. τυρί φέτα
Αλάτι
Λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Kαθαρίζετε τα χόρτα και τα ψιλοκόβετε με ένα μαχαίρι. Ανακατεύετε τα χόρτα με αλάτι και τα ζυμώνετε ελαφρώς. Σουρώνετε τα υγρά τους.

Προσθέτετε το κρεμμύδι και το μάραθo ψιλοκομμένα. Ανακατεύετε με το αλεύρι, το αβγό και το τυρί και ζυμώνετε.

Τα πλάθετε σαν κεφτέδες αλλά πλακουτσωτά στο σχήμα. Γεμίζετε το μισό τηγάνι με λάδι και τηγανίζετε από τις δυο πλευρές. Μπορείτε να τα σερβίρετε με σόγια σως ή κάποια άλλη σως της αρεσκείας σας. 

Συνταγή: gourmed.gr

Κεφτεδάκια στο τηγάνι με κόκκινη σάλτσα και μοτσαρέλα

Υλικά:

800 γρ. μοσχαρίσιος άπαχος κιμάς
2 φέτες ψίχουλα ψωμιού
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
1 αυγό
Ρίγανη, κύμινο
300 γρ. μανιτάρια
4 ντομάτες ώριμες τριμμένες
2 μπάλες μοτσαρέλα
Βασιλικός φρέσκος
Ελαιόλαδο
Αλάτι,π ιπέρι

Εκτέλεση:

Ανακατέψτε σε ένα μπολ τον κιμά με τα ψίχουλα, τα μυρωδικά, το αυγό, το κρεμμύδι, 2 κουταλιές λάδι και αλατοπίπερο. Ζυμώστε με βρεγμένα χέρια να ομογενοποιηθεί το μείγμα και πλάστε τους κεφτέδες.

Τηγανίστε σε αντικολλητικό τηγάνι με 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο. Όταν ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, προσθέστε τα μανιτάρια κομμένα στα τέσσερα και βάλτε λίγο λάδι ακόμα. Όταν τα μανιτάρια μαλακώσουν ρίξτε και την τριμμένη ντομάτα, αλατοπίπερο και αφήστε το να βράσει σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.

Βγάλτε από το τηγάνι το φαγητό και μεταφέρετε σε ένα πυρέξ. Βάλτε την μοτσαρέλα σε κομμάτια πάνω από το φαγητό και λίγο φρέσκο βασιλικό και ψήστε στον φούρνο, στους 200c για 30 λεπτά, να δέσει η σάλτσα και να λιώσει η μοτσαρέλα. Σερβίρετε με ζυμαρικά ή ρύζι.

Συνταγή: newpost.gr

Κινέζικα κεφτεδάκια με κανέλα και τζίντζερ

Υλικά:

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος άπαχος
1 μεσαίο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
1 αβγό
4 γεμάτες κ.σ. σχινόπρασο ψιλοκομμένο ή πράσο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2-2.5 κ.γ. μίγμα από γαρύφαλλο, σπόρους άνηθου, κορίανδρο, κάρδαμο, κανέλα, τζίντζερ
2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
1 κ.σ. σέρι
αλάτι, πιπέρι

Για το τηγάνισμα:

1/2 φλ. περίπου λάδι (σησαμέλαιο ή μίγμα)
1/2 φλ. αλεύρι ανακατεμένο με 1/2 φλ. φρυγανιά

Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε τον κιμά: Σε μπολ βάζετε τον κιμά, προσθέτετε όλα τα υλικά και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε 5 λεπτά και ανακατεύετε ξανά. Βάζετε σε ταψάκι το αλεύρι με τη φρυγανιά. Πλάθετε μικρά κεφτεδάκια, τα τοποθετείτε στο μίγμα από αλεύρι-φρυγανιά και κουνάτε το ταψάκι να αλευρωθούν παντού.

Τηγάνισμα: Σε γουόκ ή τηγάνι αντικολλητικό ρίχνετε το λάδι (περί το 1 εκατ. στον πάτο) να κάψει και γλιστράτε στο τοίχωμα ένα-ένα τα κεφτεδάκια. Τηγανίζετε ανάλογα με το μέγεθος για 4-5 λεπτά, γυρίζοντάς τα (ή κουνώντας το σκεύος να γυρίσουν μόνα τους). Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.

Τα μεταφέρετε σε πιατέλα και γαρνίρετε με σχινόπρασο. Συνοδέψτε τα με τηγανητά λαχανικά ή σαλάτα.

Συνταγή: pandespani.com

Κεφτέδες με άσπρη σάλτσα και μανιτάρια

Υλικά:

Για τον κιμά:

500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
500 γρ. χοιρινός κιμάς
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 αυγά
1 κ.σ. άσπρο ξύδι από κρασί
1 κ.σ. ελαιόλαδο
4-5 φέτες άσπρο ψωμί χωρίς την κόρα
1 κ.σ. φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος

Για τη σάλτσα:

2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή τριμμένα στον τρίφτη
500 γρ. στρόγγυλα φρέσκα μανιτάρια σε φέτες ή κονσέρβας (στρόγγυλα, ολόκληρα)
100 ml λευκό ξηρό κρασί
1 λίτρο ζωμό κρέατος ή νερό
3-4 κ.σ. κορν φλάουρ
200 ml κρέμα γάλακτος
2 κ.γ. χυμός λεμονιού
7-8 κ.σ. κονιάκ

Εκτέλεση:

Μουσκεύετε το ψωμί σ' ένα μπολ με νερό. Στη συνέχεια το σφίγγετε με τις παλάμες για να φύγει το νερό και το βάζετε σε μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για τους κεφτέδες.

Ζυμώνετε, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, πλάθετε στρογγυλούς κεφτέδες και τους βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξουν. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζετε αρκετό ελαιόλαδο και τηγανίζετε τους κεφτέδες, μέχρι να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές.

Κατόπιν ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητική κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε τα μανιτάρια, σοτάρετε για 2-3 λεπτά ακόμα και ρίχνετε μέσα το κρασί και το ζωμό του κρέατος (ή το νερό).

Ανακατεύετε και διαλύετε το κορν φλάουρ σε 7-8 κουταλιές της σούπας νερό (ή και περισσότερο) και το ρίχνετε στη σάλτσα. Σιγοβράζετε για 5-6 λεπτά, έως ότου πήξει η σάλτσα και ρίχνετε μέσα τους κεφτέδες. Τους αφήνετε να βράσουν για 10 περίπου λεπτά.

Κατόπιν προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το λεμόνι και το κονιάκ. Ανακινείτε καλα την κατσαρόλα και την αποσύρετε από τη φωτιά. Σερβίρετε με συνοδεία ρύζι. 

Συνταγή: inewsgr.com

v