5 συγκλονιστικές συνταγές από την ανατολίτικη κουζίνα

5 συγκλονιστικές συνταγές από την ανατολίτικη κουζίνα

Η κουζίνα της Ανατολής έχει ιδιαιτερότητες από μόνη της. Γεμάτη με έντονες μυρωδιές και πλημμυρισμένη από μπαχαρικά, απαιτεί ιδιαίτερο μαγειρικό μεράκι! Βρήκαμε τις πιο νόστιμες παραδοσιακές ανατολίτικες συνταγές που μπορεί να έχουν γίνει... της μόδας τελευταία στα εστιατόρια, ωστόσο τι καλύτερο από το να τις φτιάξετε μόνη σας και να τις απολαύσετε μαζί με την οικογένεια!

Λαχματζούν, η πίτσα της Ανατολής

Yλικά:

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. σκληρό αλεύρι
1 φακ. ξηρή μαγιά
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 πρέζα ρίγανη
1 1/2 φλ. τσαγιού νερό χλιαρό (ή όσο πάρει για να πετύχουμε ζύμη πίτσας)

Για τη γέμιση:

300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα ή ψιλοκομμένα
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι - Πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη και σχηματίζετε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίχνετε το νερό και τη μαγιά και ανακατεύετε για να λιώσουν. Έπειτα τη ζάχαρη, το λάδι και τη ρίγανη. Ανακατεύετε λίγο και προσθέτετε το αλάτι στο τέλος για να μην κάψετε τη μαγιά. Ζυμώνετε, σκεπάζετε και αφήνετε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ετοιμάζετε τη γέμιση. Σε ένα μπολ βάζετε τον κιμά και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε για να ενωθούν οι γεύσεις. Αφού έχει φουσκώσει το ζυμάρι, στρώνετε σε ένα ταψί λαδόκολλα και τη λαδώνετε ελαφρώς.

Πλάθετε με την παλάμη σας ατομικές πίτες και τις στρώνετε μέσα στο ταψί. Ρίχνετε σε κάθε πιτούλα λίγο λάδι και τη σχηματίζετε όπως ακριβώς και την πίτσα. Βάζετε σε κάθε κομμάτι γέμιση και την πατάτε με την παλάμη για να στρώσει. Ραντίζετε πάλι με ελάχιστο λάδι το κάθε κομμάτι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-210 βαθμούς, για 25-30 λεπτά με αντιστάσεις.

Συνταγή: thegastrin.blogspot.gr

Ταμπουλέ (αραβική σαλάτα με πλιγούρι)

Υλικά:

1/3 φλυτζ. πλιγούρι
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
3 λεμόνια χυμό τους
1 μικρό ματσάκι μέντα
8 φλυτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 ντομάτες ψιλοκομμένες
Αλάτι, πιπέρι
1/2 φλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Σκεπάστε το πλιγούρι με ζεστό νεράκι για 15 λεπτά. Στραγγίξτε το νερό και ανακατέψτε με το λεμόνι, σκόρδο, αλάτι πιπέρι. Αφήστε να "καθίσει" για 30 λεπτά.

Ψιλοκόψτε τον μαϊντανό και την μέντα πολύ καλά καθώς και τις ντομάτες και τα κρεμμυδάκια και ανακατέψτε με το μείγμα από πλιγούρι. Προσθέστε λάδι, αλάτι, πιπεράκι της αρεσκείας σας.

Συνταγή: greekcook.gr

Φαλάφελ με κολοκυθάκι και καπνιστή πάπρικα

Υλικά:

2 μέτρια κολοκυθάκια τριμμένα και στραγγισμένα
2 φλ. ρεβίθια βρασμένα και σουρωμένα
1 κρεμμύδι τριμμένο
1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1/2 κ.γ. κύμινο
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 αυγό
Αλατοπίπερο
3 κ.σ. μαϊντανός ψιλ/νος
2/3 φλ. φρυγανιά τρίμμα και επιπλέον για την επικάλυψη
Λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Χτυπάτε τα ρεβίθια στο multi να γίνουν αλοιφή και τα μεταφέρετε σε ένα μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τελευταία τη φρυγανιά. Ζυμώνετε με τα χέρια καλά και πλάθετε στρογγυλά ή μακρόστενα κεφτεδάκια. Τα περνάτε από μπόλικη φρυγανιά και τα τηγανίζετε σε ζεστό λάδι, από όλες τις πλευρές. Τα κατεβάζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα μεταφέρετε αμέσως σε πιατέλα για να σερβίρετε.

Συνταγή: cookmania.gr

Αυθεντικό γιαoυρτλού κεμπάμπ

Υλικά:

Για τα κεμπάπ:

500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά περασμένο δύο φορές
500 γρ. αρνίσιο κιμά περασμένο δύο φορές
2 αυγά
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
25 γρ. αλάτι
15 γρ. μαύρο πιπέρι τριμμένο ή bull bibber
4 γρ. κύμμινο τριμμένο
10 γρ. μπαχάρι τριμμένο ή Yeni bahar και kiofte baharat
5 γρ μπούκοβο καυτερό
5 γρ. κόκκινο γλυκό πιπέρι
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 λίτρο γάλα
2 γρ. τσιμένι
3 γρ. ρίγανη
3 γρ. κόκκινο καυτερό πιπέρι
4-5 φέτες ψωμί μουσκεμένο στο γάλα

Για τη σάλτσα:

100 ml ελαιόλαδο
100 γρ. βούτυρο
2 κ.σ. κόκκινο πιπέρι
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
Aλάτι κατά βούληση

Συνοδευτικά:

Πίτες για σουβλάκια ψημένες και κομμένες σε κομμάτια
1/2 κιλό στραγγιστό γιαούρτι
1 κ.σ. ξερό δυόσμο
Ψημένες πιπεριές

Εκτέλεση:

Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί σε μία λεκάνη και ζυμώνετε. Αφήνετε στο ψυγείο για 2 ώρες, πλάθετε και ψήνετε στη σχάρα.

Βάζετε το λάδι με το βούτυρο να κάψει σε κατσαρολάκι και προσθέτετε τον πελτέ. Μαγειρεύετε μέχρι να γλυκάνει ο πελτές και προσθέτετε το κόκκινο πιπέρι και αλάτι. Μπορείτε να προσθέσετε τις ψημένες πιπεριές από πάνω ενώ σερβίρετε με ψημένες πίτες, γιαούρτι, σάλτσα και γαρνίρετε με ξερό δυόσμο.

Συνταγή: inewsgr.com

Χούμους (ρεβιθοσαλάτα με ταχίνι)

Υλικά:

400 γρ. βρασμένα ρεβίθια 
3 κ.σ. ταχίνι
Χυμός από 1 λεμόνι 
4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 σκ. σκόρδο λιωμένες
1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Αλάτι, καυτερή πάπρικα 

Εκτέλεση:

Πολτοποιείστε στο μπλέντερ τα ρεβίθια με το σκόρδο και το ταχίνι. Προσθέστε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Όταν γίνει το μείγμα λείο, βάζετε το αλάτι, το λεμόνι και συνεχίζετε την ανάμειξη μέχρι να γίνει μια βελούδινη κρέμα. Μπορείτε να βάλετε περισσότερο λεμόνι, αν σας αρέσει, ή μια-δυο κουταλιές νερό, αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό.
 
Μεταφέρετε το χούμους στο μπολ σερβιρίσματος, στρώνετε την επιφάνεια και μετά κάνετε κυκλικά αυλάκια με ένα πιρούνι. Ραντίζετε με μια-δυο κ.σ. ελαιόλαδο, την πάπρικα και ρίχνετε από πάνω το μαϊντανό. Το αφήνετε αρκετή ώρα στο ψυγείο. 

Συνταγή: athinorama.gr

v