Η κόρη μου είναι πολύ εύστροφη, έχει νόημα να της κάνω IQ test;

Η κόρη μου είναι πολύ εύστροφη, έχει νόημα να της κάνω IQ test;

Ερώτηση:
Η κόρη μου πηγαίνει Α΄Δημοτικού και είναι πολύ εύστροφη για την ηλικία της. Πρόσφατα έγραψε μόνη της ένα ποίημα, έγραψε και εικονογράφησε ένα βιβλίο κ.λπ. Στις εξωσχολικές της δραστηριότητες την ανεβάζουν τμήμα. Θα μπορούσα να της κάνω κάποιο IQ test; Θα είχε αυτό κάποιο νόημα;
Απάντηση:

Είμαι ιδιαίτερα συγκρατημένος για να σας δώσω συγχαρητήρια για την 6,5 χρονών κορούλα σας λόγω της ευστροφίας της. Είναι πρέπον πιστεύω να εξεταστεί από ειδικό ψυχολόγο και να υποβληθεί στο test ευφυΐας WISC III από το οποίο εκτός του πόσο υψηλός θα βγει ο μέσος όρος στο test, μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα αν υπάρχει ή όχι έντονη διαφορά μεταξύ της λεκτικής και πρακτικής πλευράς στο test.

Στα παιδιά με υψηλό δείκτη νοημοσύνης είναι απαραίτητο να τους εξασφαλιστεί μία τάξη όπου θα ενθαρρυνθούν να προσφέρουν στην καθημερινότητά τους. Θα ήταν καλό να μπορούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους αλλά παράλληλα να δείχνουν ενδιαφέρον σε θέματα που οι συμμαθητές τους ίσως δεν γνωρίζουν. 

Παρόλο που στις μέρες μας το ευφυές παιδί δεν τείνει να εντάσσεται σε μεγαλύτερη τάξη, η σωστά ισορροπημένη γνώση μπορεί να προκύψει από μια καλή κοινωνικοποίηση με συνομηλίκους απ' όπου το ευφυές παιδί μπορεί να μάθει να αναπτύσσει το γνωσιακό του επίπεδο.

Παράλληλα οι γονείς μιας ευφυούς κόρης 6,5 χρονών μπορούν να δείξουν την εκτίμηση για το παιδί τους μέσα από επαίνους και θέτοντας συγκεκριμένα όρια τα οποία θα το βοηθήσουν σε έναν πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής. Εάν ο όρος οριοθέτηση για το ευφυές παιδί μέσα από την οικογένεια εκπλήσσει, οι ειδικοί της ψυχικής υγείας που ασχολούνται με το παιδί και την οικογένεια οφείλουν προς τους γονείς να το διδάξουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους γονείς, επειδή το υψηλού δείκτη νοημοσύνης παιδί εάν δεν οριοθετηθεί είναι περισσότερο εύκολο να «χαθεί».

*Ο Ευστράτιος Πάλλης είναι Παιδοψυχίατρος της Ευρωκλινικής Παίδων

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v