Μειωμένες τιμές στα εισιτήρια των ΜΜΜ από Δευτέρα: Τι άλλο αλλάζει στις μεταφορές

Μειωμένες τιμές στα εισιτήρια των ΜΜΜ από Δευτέρα: Τι άλλο αλλάζει στις μεταφορές

Από την Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου θα τεθούν σε ισχύ οι τιμές των νέων εισιτηρίων και καρτών στις Συγκοινωνίες Αθηνών. Τα ενιαία εισιτήρια καθώς και οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών θα ισχύουν τελικά και στο αστικό τμήμα του Προαστιακού, αφού ο ΟΑΣΑ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ συμφώνησαν για τη συνέχιση της συνεργασίας τους, τουλάχιστον μέχρι την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Όσον αφορά τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών, οι αλλαγές έχουν ως εξής:

  • Η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών θα έχει αξία 30 ευρώ (μειωμένη 15 ευρώ), και θα ισχύει για απεριόριστες μετακινήσεις με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα: Λεωφορεία (πλην γραμμών Αεροδρομίου και Χ80), Τρόλεϊ, Μετρό (έως Κορωπί), και Προαστιακός (στα τμήματα Πειραιάς – ΣΚΑ και Κορωπί – Μαγούλα). Παράλληλα, καταργείται η μηνιαία κάρτα για μετακινήσεις μόνο με λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ.
  • Κυκλοφορούν, για πρώτη φορά, κάρτες απεριορίστων διαδρομών τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας. Η κάρτα τρίμηνης διάρκειας κοστίζει 85 ευρώ (μειωμένη 43 ευρώ), και η κάρτα εξάμηνης διάρκειας κοστίζει 165 ευρώ (μειωμένη 83 ευρώ).
  • Η τιμή της ετήσιας κάρτας διαμορφώνεται στα 320 ευρώ (29% φθηνότερα από την προηγούμενη τιμή των 450 ευρώ). Κυκλοφορεί επίσης -για πρώτη φορά- μειωμένη ετήσια κάρτα αξίας 160 ευρώ.

Όσον αφορά τα εισιτήρια, από την 1η Σεπτεμβρίου ισχύουν τα εξής:

  • Κυκλοφορούν νέα ενιαία εισιτήρια για μετακινήσεις σε όλα μέσα αξίας 1,20 ευρώ (μειωμένο 0,60 ευρώ) και διάρκειας 70 λεπτών. Το εισιτήριο ακυρώνεται μόνο μία φορά με την έναρξη της διαδρομής.Από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 δεν θα υπάρχει η δυνατότητα 2ης επικύρωσης και η διάρκεια του εισιτηρίου θα είναι αυστηρώς τα 70 λεπτά. Το ενιαίο εισιτήριο ισχύει για μετακινήσεις με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα: Λεωφορεία (πλην γραμμών Αεροδρομίου και Χ80), Τρόλεϊ, Μετρό (έως Κορωπί), και Προαστιακός (στα τμήματα Πειραιάς – ΣΚΑ και Κορωπί – Μαγούλα). Παράλληλα, καταργείται το εισιτήριο μιας διαδρομής για μετακινήσεις μόνο με λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ.
  • Νέα εισιτήρια διάρκειας 5 ημερών από τη στιγμή της ακύρωσης, αξίας 10 ευρώ. Ισχύει επίσης για μετακινήσεις με όλα τα μέσα πλην διαδρομών προς και από το αεροδρόμιο. Παράλληλα, καταργούνται τα εβδομαδιαία εισιτήρια ισχύος 7 ημερών.
  • Συνεχίζεται η κυκλοφορία του ημερήσιου εισιτηρίου (αξίας 4 €), του τουριστικού εισιτηρίου 3 ημερών (αξίας 20 €) και των υπόλοιπων εισιτηρίων αεροδρομίου.

Η ανανέωση των μηνιαίων καρτών για τον μήνα Σεπτέμβριο θα διαρκέσει από την Πέμπτη 28 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου.

Τι άλλο αλλάζει στις μεταφορές

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, Μετρό και λεωφορεία θα έχουν το βασικότερο ρόλο στις μετακινήσεις εντός του Λεκανοπεδίου. Γι'αυτό, άλλωστε, ενισχύονται οι λεωφορειακές γραμμές στις περιοχές που δεν έχουν Μετρό. Ο ΟΑΣΑ επεξεργάζεται και αλλαγή στις συχνότητες διέλευσης των λεωφορείων σε περιοχές που η επιβατική κίνηση είναι αυξημένη και μείωση όπου δεν είναι μεγάλη.

Τι αλλάζει στα κόμιστρα των ΜΜΜ της Θεσσαλονίκης

Σε αντίθεση με τους κατοίκους της Αττικής, τα νέα για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ είναι δυσάρεστα: Από την 1η Οκτωβρίου 2014 τα εισιτήρια των συγκοινωνιών στη συμπρωτεύουσα αυξάνονται κατά 20%-30%, το ημερήσιο κόμιστρο καταργείται και οι γραμμές προς τους δήμους της επαρχίας Λαγκαδά θα χρεώνουν 2 ευρώ, σε ένα νέο κύμα αυξήσεων μετά από εκείνες του 2011.

v