Μπορούν τα φάρμακα της εξωσωματικής να προκαλέσουν καρκίνο;

Μπορούν τα φάρμακα της εξωσωματικής να προκαλέσουν καρκίνο;

Ερώτηση:
Είμαι 43 και σκέφτομαι να ξεκινήσω διαδικασίες εξωσωματικής, καθώς έναν χρόνο τώρα αδυνατώ να μείνω έγκυος. Ακούω, ωστόσο, συχνά τελευταία ότι τα φάρμακα της εξωσωματικής κατηγορούνται για καρκίνο. Γι’αυτό, λένε, μια γυναίκα δεν πρέπει να κάνει πολλές εξωσωματικές. Ποια είναι η γνώμη σας; Έχω αγχωθεί…
Απάντηση:

Μέχρι σήμερα έχουνε γίνει πάρα πολλές μελέτες για να επιβεβαιώσουν θετικά ή αρνητικά αυτό το ερώτημα σας. Δε φαίνεται ότι συσχετίζονται με ιδιαίτερους κινδύνους για καρκίνο τα φάρμακα τις εξωσωματικής, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω ότι χρησιμοποιούνται από το 1960 σαν φάρμακα πρόκλησης ωορρηξίας. Άρα είναι φάρμακα με μεγάλο χρονικό ορίζοντα πίσω και έχουν δοκιμαστεί σε εκατομμύρια γυναίκες μέχρι σήμερα. Νομίζω ότι η ηλικία σας είναι προχωρημένη αναπαραγωγικά, θα πρέπει σύντομα δηλαδή να μείνετε έγκυος. Κυνηγήστε το με τον καλύτερο τρόπο και τον συντομότερο, που είναι η εξωσωματική, και μην το καθυστερείτε γιατί μπορεί να βρεθείτε σε μεγάλη δυσκολία. Σας εύχομαι καλή επιτυχία.

O Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση»

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v