Επηρεάζει η αντιβίωση τον κύκλο όταν παίρνεις αντισυλληπτικά;

Επηρεάζει η αντιβίωση τον κύκλο όταν παίρνεις αντισυλληπτικά;

Ερώτηση:

Γεια σας! Εδώ και 4 μήνες παίρνω αντισυλληπτικά (mercilon) επειδή είχα προβλήματα με την περίοδο. Από τότε που παίρνω τα αντισυλληπτικά μου έρχεται η περίοδος πάντα την Δευτέρα, καθώς τα σταματάω Πέμπτη. Τον τελευταίο μήνα, όμως, αρρώστησα και πήρα αντιβίωση (claripen) και ήρθα σε επαφή με το αγόρι μου χωρίς κάποια άλλη προφύλαξη, αλλά και χωρίς να τελειώσει μέσα μου (το ίδιο είχε συμβεί και σε γόνιμες μέρες αυτόν το μήνα αλλά τότε δεν έπαιρνα αντιβίωση). Επίσης, πήρα και δεύτερη αντιβίωση την Παρασκευή και την Δευτέρα που ήταν να μου έρθει η περίοδος δεν μου ήρθε και έχω τρείς μέρες καθυστέρηση! Είναι λόγο εγκυμοσύνης ή απλά το άγχος μου; Μήπως παίζει ρόλο η αντιβίωση ή η θάλασσα τώρα το καλοκαίρι; Γίνεται να υπάρχει άλλος λόγος καθυστέρησης, εκτός από εγκυμοσύνη, εφόσον παίρνω αντισυλληπτικά; Επίσης παίρνω χάπι για το θυρεοειδή και πριν 2 βδομάδες ξέχασα 3 χάπια. Μήπως έχει κάποια σχέση αυτό; Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση:

Η αντιβίωση δεν επηρεάζει τον κύκλο, ούτε τον φυσικό κύκλο, ούτε τον τεχνητό κύκλο που δημιουργούν τα αντισυλληπτικά. Ο μόνος λόγος για να επηρεαστεί ένας κύκλος όταν παίρνετε αντισυλληπτικά είναι να έχετε ξεχάσει να τα πάρετε, να έχετε παραλείψει  ή να μην απορροφήθηκαν γιατί είχατε μια γαστρεντερίτιδα και δεν απορροφήθηκε το φάρμακο. Η αντιβίωση αυτή καθ’ αυτή δεν επηρεάζει τον κύκλο. Αν έχετε κάποια περίεργη καθυστέρηση κάντε ένα τεστ κυήσεως στο αίμα για να διαβεβαιωθείτε για το τι γίνεται. Γενικά φροντίστε να είστε συνεπής στις αγωγές για να μην δημιουργούνται ανησυχίες.

* O Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση»

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v