4 παραδείγματα που πρέπει να πάρουν από εσάς τα παιδιά σας

4 παραδείγματα που πρέπει να πάρουν από εσάς τα παιδιά σας

Οι γονείς και οι ειδικοί συχνά λένε ότι τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια. Ρουφάνε ό,τι βλέπουν και ακούνε. Αυτό αποδεικνύεται και από πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου Cornell, στην οποία φαίνεται ότι τα παιδιά μαθαίνουν από τις αιτίες και τα αποτελέσματα των καθημερινών τους δραστηριοτήτων. Είναι, λοιπόν, φυσικό να βλέπουμε τις συμπεριφορές των γονιών να υιοθετούνται από τα παιδιά τους.

Οι ειδικοί συμπληρώνουν ότι ακόμα και παιδιά πολύ μικρών ηλικιών μπορούν να επηρεαστούν από θετικές και αρνητικές εμπειρίες που βιώνουν. Τι καλύτερος τρόπος, λοιπόν, από το να εκμεταλλεύεστε κάθε ευκαιρία, που μπορεί να δώσει μαθήματα ζωής στο παιδί σας; Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως γονιός για να επηρεάσετε θετικά την διαπεδαγώγηση του παιδιού σας.

Να γελάτε με τον σύζυγό σας

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο τρόπος που τα ζευγάρια συμπεριφέρονται μεταξύ τους μπροστά στα παιδιά έχει σημαντικές επιπτώσεις σε αυτά. Οι ειδικοί κάνουν λόγο ακόμα και για αισθήματα ενοχής που νιώθουν συχνά τα παιδιά όταν η σχέση των γονιών τους δεν είναι καλή.

«Τα παιδιά συχνά νιώθουν ότι πρέπει να νοιάζονται για τις συναισθηματικές ανάγκες όλης της οικογένειας. Το στρες στην οικογένεια μπορεί να κάνει τα παιδιά να αισθανθούν πιεσμένα και αγχωμένα» αναφέρουν οι ψυχολόγοι.

Όταν, λοιπόν, περνάτε καλά και γελάτε με τον σύζυγό σας μπροστά στα παιδιά, αυτό τα κάνει να αισθάνονται ασφάλεια και σταθερότητα. Όταν οι γονείς είναι χαρούμενοι είναι και τα παιδιά τους χαρούμενα. Όσο πιο συχνά μπορείτε, προσπαθήστε να γελάτε, να κάνετε αστεία και να παίζεται με τον σύντροφό σας, προκειμένου να έχετε μια ευτυχισμένη και ισορροπημένη οικογένεια.

Μαγειρεύετε υγιεινά γεύματα στο σπίτι

Η παιδική παχυσαρκία δεν αποτελεί καινούριο πρόβλημα. Τα κέντρα ελέγχου ασθενειών βρήκαν το 2012 ότι περισσότερο από ένα στα τρία παιδιά και έφηβους είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και ότι τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας διπλασιάζονται τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Το να τρώτε, λοιπόν, υγιεινά είναι απλό, ταυτόχρονα, όμως είναι κι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να δώσετε το καλό παράδειγμα στα παιδιά προκειμένου να βελτιώσετε την υγεία όλης της οικογένειας.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «American Journal of Clinical Nutrition» αποδεικνύει ότι ο κύριος ένοχος για την παιδική παχυσαρκία δεν είναι τα fast food, αλλά το τι βλέπει το παιδί να τρώνε στο σπίτι οι γονείς και γενικότερα οι διατροφικές συνήθειες της οικογένειας. Πρέπει, λοιπόν, να μαθαίνετε στα παιδιά σας πώς να φτιάχνουν υγιεινά αλλά και γευστικά γεύματα, έτσι ώστε μεγαλώνοντας να τους γίνει τρόπος ζωής.

Πηγαίνετε στις σχολικές γιορτές τους

Σε πανεπιστημιακή έρευνα του 2012, βρέθηκε ότι τα παιδιά, των οποίων οι γονείς συμμετέχουν στις δραστηριότητες του σχολείου, έχουν καλύτερες επιδόσεις και συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους σε πανεπιστήμια.

Οι επιστήμονες λένε ότι η παρακολούθηση και η συμμετοχή στις εκδηλώσεις του σχολείου είναι η «ανταμοιβή» του παιδιού για τις επιδόσεις του σε αυτό.

Είναι πολύ σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά το σχολείο και να ενημερώνεστε από τους δασκάλους για τις επιδόσεις του παιδιού σας, γι' αυτό τον λόγο άλλωστε πραγματοποιούνται και οι ενημερώσεις γονέων. Η συμμετοχή σας στις σχολικές γιορτές κρίνεται απαραίτητη, καθώς θα θαυμάσετε και θα χειροκροτήσετε τα παιδιά σας που είτε θα παίζουν κάποιο θεατρικό είτε θα απαγγέλλουν κάποιο ποίημα. Σε όλους μας είναι, άλλωστε, νωπή η ανάμνηση του άγχους που είχαμε για να φτάσουν έγκαιρα οι γονείς μας στις σχολικές παραστάσεις και να μας θαυμάσουν. Με το να σας βλέπουν, λοιπόν τα παιδιά σας να έχετε ως προτεραιότητά σας τις σχολικές τους δραστηριότητες, αντιλαμβάνονται την αξία του σχολείου.

Κλείνετε τα κινητά σας τηλέφωνα -ειδικά στο τραπέζι

Δεν φταίνε τα παιδιά που έχουν μανία με τα κινητά. Σε μία ανθρωπολογική έρευνα, που διεξήγαγε το «Boston Medical Center», οι ερευνητές παρατήρησαν 55 διαφορετικά ζευγάρια γονέων που τρώγανε βραδινό με τα παιδιά τους. Από τα 55 ζευγάρια, τα 40 χρησιμοποιούσαν το κινητό τους ανά διαστήματα στην διάρκεια του γεύματος και πολλοί από αυτούς έδιναν περισσότερη σημασία στο κινητό παρά στα παιδιά τους.

Δώστε το καλό παράδειγμα αφήνοντας το κινητό σας μακριά από το τραπέζι του φαγητού. Έτσι τα παιδιά θα αντιληφθούν ότι η επικοινωνία μαζί τους είναι σημαντικότερη από το να κοιτάζετε μια οθόνη. Η συμπεριφορά που θα έχουν τα παιδιά σας στο μέλλον με το κινητό τους θα είναι ανάλογη αυτής που βλέπουν από εσάς.

v