Οι καλοί τρόποι που κάθε παιδί πρέπει να γνωρίζει

Οι καλοί τρόποι που κάθε παιδί πρέπει να γνωρίζει

Η αγενής συμπεριφορά που μπορεί κάποιες φορές να επιδεικνύει το παιδί σας, δεν είναι πάντα σκόπιμη. Είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι ευγενικό να διακόπτει τους άλλους όταν μιλούν, να σκαλίζει τη μύτη του ή να σχολιάζει άλλους ανθρώπους μεγαλόφωνα. Στην πολυάσχολη καθημερινότητά σας, μπορεί να μην έχετε πάντα χρόνο για να ασχοληθείτε με κάθε απρεπή φράση ή συμπεριφορά του παιδιού. Υπάρχουν, όμως, ορισμένα απαραίτητα μαθήματα καλών τρόπων που πρέπει οπωσδήποτε να διδάξετε το παιδί, αν θέλετε να γίνει ευγενικό, καλό και αγαπητό.

Ποια είναι αυτά;

- Όταν ζητάμε κάτι, λέμε «παρακαλώ».

- Όταν δεχόμαστε κάτι, λέμε «ευχαριστώ».

- Δεν διακόπτουμε τους μεγάλους όταν μιλούν μεταξύ τους, εκτός κι αν πρόκειται για κάτι επείγον. Οι μεγάλοι θα προσέξουν πότε θέλεις να πεις κάτι και θα ανταποκριθούν μόλις τελειώσουν την συζήτησή τους.

- Αν θέλεις να αποσπάσεις την προσοχή κάποιου οπωσδήποτε, ο πιο ευγενικός τρόπος για να διακόψεις την συζήτησή του είναι λέγοντας «με συγχωρείτε».

- Αν έχεις οποιαδήποτε αμφιβολία πριν κάνεις κάτι, ζήτα την άδεια (π.χ. Μπορώ να φάω ένα ακόμα μπισκότο;). Μπορεί να σε γλυτώσει από πολλή στεναχώρια αργότερα.

- Κράτα τις αρνητικές σου σκέψεις και απόψεις για τον εαυτό σου ή για εσένα και τους φίλους σου. Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται να τις μάθει. (π.χ. Δεν φωνάζουμε στο εστιατόριο: Δεν μου αρέσει καθόλου αυτό το φαγητό!)

- Μην σχολιάζεις ποτέ τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των άλλων, εκτός κι αν πρόκειται να τους κολακέψεις γι'αυτά. Στην περίπτωση αυτή τα σχόλια είναι πάντα ευπρόσδεκτα.

- Όταν οι άνθρωποι σε ρωτούν «τι κάνεις;», απάντησέ τους και στην συνέχεια ρώτα τους και εσύ.

- Στο τέλος μιας επίσκεψης στο σπίτι του φίλου σου, θυμήσου να ευχαριστήσεις τους γονείς του που σε φιλοξένησαν και για το πόσο καλά πέρασες.

- Πρέπει να χτυπάς μια κλειστή πόρτα -και να περιμένεις να σου απαντήσουν- πριν μπεις μέσα.

- Όταν τηλεφωνείς στο σπίτι κάποιου, πες πρώτα ποιος είσαι και στην συνέχεια ζήτα να μιλήσεις μαζί του.

- Να είσαι ευγνώμων και να λες «ευχαριστώ» για κάθε δώρο που λαμβάνεις. Αν το δώρο αυτό σου σταλεί ταχυδρομικά, μπορείς να στείλεις και εσύ με τη σειρά σου μία ευχαριστήρια κάρτα σε αυτόν που σου έστειλε το δώρο.

- Ποτέ μην χρησιμοποιείς χυδαίο λεξιλόγιο, ούτε μπροστά σε μεγάλους ούτε μπροστά σε άλλα παιδιά. Οι μεγάλοι το βρίσκουν ενοχλητικό, ενώ τα μικρά παιδιά το επαναλαμβάνουν και γίνονται και αυτά ενοχλητικά με την σειρά τους.

- Μην αποκαλείς τους άλλους με άσχημα ψευδώνυμα. Αφενός τους πληγώνεις, αφετέρου μπορεί να αρχίσουν και εκείνοι να σε αποκαλούν έτσι και χειρότερα.

- Μην κοροϊδεύεις κανέναν, για κανέναν λόγο. Τα κοροϊδευτικά σχόλια σε κάνουν να δείχνεις αδύναμος και το να σχηματίζεις συμμορίες εναντίον άλλων είναι κακό.

- Ακόμα κι αν ένα παιχνίδι ή μία παράσταση είναι βαρετά, κάθισε ήσυχα και προσποιήσου ότι ενδιαφέρεσαι. Οι διασκεδαστές ή οι ηθοποιοί κάνουν το καλύτερο που μπορούν και αξίζουν τον σεβασμό σου.

- Αν πέσεις πάνω σε κάποιον (π.χ. καθώς περπατάς στον δρόμο), πες αμέσως «με συγχωρείτε».

- Κάλυπτε πάντα το στόμα σου όταν βήχεις ή φτερνίζεσαι και μην σκαλίζεις τη μύτη σου μπροστά σε άλλους.

- Αν, όταν περνάς από μια πόρτα, ακολουθεί για να μπει και κάποιος άλλος, κράτησέ την ανοιχτή και για εκείνον.

- Αν συναντήσεις κάποιον γονιό, κάποιον δάσκαλο ή έναν γείτονα, ο οποίος εκείνη την στιγμή κάνει κάτι (π.χ. μαστορεύει), μπορείς αν θες να προσφέρεις την βοήθειά σου. Αν σου πουν «ναι», μπορεί να σου δοθεί μια καλή ευκαιρία για να μάθεις κάτι καινούργιο.

- Όταν ένας ενήλικας ζητά την βοήθειά σου σε κάτι, πρόσφερέ την χωρίς να γκρινιάζεις.

- Όταν κάποιος σε βοηθά σε κάτι, ευχαρίστησέ τον. Έτσι αυξάνεις τις πιθανότητες να σε βοηθήσει ξανά στο μέλλον. Ακόμα περισσότερο αν το άτομο αυτό είναι π.χ. η δασκάλα σου.

- Να χρησιμοποιείς τα μαχαιροπίρουνα σωστά. Αν δεν γνωρίζεις πώς να το κάνεις ζήτα την βοήθεια της μαμάς ή του μπαμπά.

Δείτε εδώ πώς θα διδάξετε τα παιδιά καλούς τρόπους στο τραπέζι.

- Όταν τρώμε όλοι μαζί έξω σε ένα εστιατόριο, ακουμπάμε την πετσέτα μας στα πόδια μας και -όταν χρειάζεται- την χρησιμοποιούμε για να σκουπίσουμε το στόμα μας.

- Μην τεντώνεσαι και σκαρφαλώνεις για να πιάσεις πράγματα πάνω στο τραπέζι. Ζήτα από κάποιον δίπλα σου να στα δώσει.

Πηγή: parents.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v