Savoir-vivre για... νήπια

Savoir-vivre για... νήπια

Τώρα που είναι πλέον «μεγάλο παιδάκι» και τρώει μόνο του, μπορεί να μάθει κάποιους κανόνες καλής συμπεριφοράς για την ώρα του φαγητού. Δείτε πώς θα του μάθετε να είναι ευγενικό (και) στο τραπέζι.

Πάνω απ' όλα ευγένεια

Διδάξτε στο παιδί τους βασικούς κανόνες ευγένειας όταν καθόμαστε στο τραπέζι, όπως να λέει «ευχαριστώ» και «παρακαλώ», και να χρησιμοποιεί το μαχαιροπήρουνο. Φροντίστε να επαινείτε κάθε προσπάθεια του.

Καθιερώστε τελετουργικά

Θυμίζετε στο παιδί να πλένει πάντα τα χέρια πριν από το φαγητό και επιτρέψτε του να βοηθά στο στρώσιμο του τραπεζιού. Εντάξτε το στην προετοιμασία του γεύματος, ρωτώντας τη γνώμη του για το φαγητό και ζητώντας του να σας δίνει πράγματα.

Μιλήστε

Ρωτήστε το παιδί «μπορείς να μαντέψεις τι έχει μέσα το φαγητό σου;» ή «ξέρεις πού είναι ωφέλιμο το κάθε ένα από αυτά τα τρόφιμα;». Η συζήτηση την ώρα που τρώει, θα κάνει το παιδί να παραμείνει περισσότερη ώρα στο τραπέζι και η ευχάριστη ατμόσφαιρα θα το κάνει να θέλει να έρχεται για φαγητό κάθε φορά που το φωνάζετε.

Συμβουλή: Καθιερώστε τον κανόνα της «μπουκίτσας», για να κάνετε το παιδί να δοκιμάζει μία νέα γεύση κάθε μέρα στο οικογενειακό τραπέζι, προκειμένου να μάθει σταδιακά να τρώει όλα τα φαγητά.

Πηγή: Workingmother

v