Πολύ υψηλές τιμές αλκαλικής φωσφατάσης σε 4χρονη

Πολύ υψηλές τιμές αλκαλικής φωσφατάσης σε 4χρονη

Ερώτηση:
Η κόρη μου, 4 ετών, μάσησε και πιθανόν να έφτυσε χάπι αντιβίωση των 500 Klaricid. Πήγαμε στο νοσοκομείο, μας έδωσαν ενεργό άνθρακα και της έβαλαν ορό για 2 ημέρες. Έκανε αιματολογικές εξετάσεις αμέσως μόλις πήγαμε και όλες ήταν καλές εκτός από την ΑΛΚΑΛΙΚΗ ΦΩΣΦΑΤΑΣΗ που ήταν 1300. Δυο μέρες μετά, αφού θα παίρναμε εξιτήριο, της έκανα πάλι εξετάσεις και ενώ όλες ήταν καλά η ΑΛΚΑΛΙΚΗ ΦΩΣΦΑΤΑΣΗ είχε αυξηθεί 1825. Θέλω να σας πω πως πριν από 1,5 μήνα κάναμε τον κλασικό προληπτικό έλεγχο και ήταν όλα φυσιολογικά, ακόμα και η ΑΛΚΑΛΙΚΗ ΦΩΣΦΑΤΑΣΗ ήταν 280. Η παιδίατρος μου μού λέει να μην ανησυχώ γιατί τα παιδιά στην ανάπτυξη έχουν αυξημένες τιμές της ΑΛΚΑΛΙΚΗΣ ΦΩΣΦΑΤΑΣΗΣ και να επαναλάβω τον έλεγχο έπειτα από 3 εβδομάδες. Πείτε μου την γνώμη σας γιατί κοντεύω να τρελαθώ. Σας ευχαριστώ πολύ.
Απάντηση:

Η παιδίατρός σας σωστά σας συνέστησε να επαναλάβετε τον έλεγχο για την υψηλή ALP. Σε γενικές γραμμές η ALP είναι πρωτεΐνη που βρίσκεται σ' όλους τους ιστούς, σε μεγαλύτερη όμως συγκέντρωση βρίσκεται σε ήπαρ, χοληφόρα, οστά. Στα παιδιά οι τιμές αναφοράς της ALP είναι τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερες από τις αντίστοιχες των ενηλίκων αντανακλώντας την οστεοβλαστική δραστηριότητα, δηλαδή την παραγωγή νέου οστού σε περιόδους γρήγορης αύξησης (π.χ. βρεφική, εφηβική περίοδο).

Στην περίπτωση που ο παιδίατρος καλείται να αξιολογήσει το εύρημα της υψηλής ALP σε ένα παιδί, που, από το ιστορικό, την κλινική εξέταση και τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο (με έμφαση στους δείκτες ηπατικής λειτουργίας και σε δείκτες σχετιζόμενους με τα οστά όπως Ca, P, PTH, vit D, δεν προκύπτουν στοιχεία υπέρηπατικής ή οστικής νόσου, είναι αποδεκτό να επαναλάβει την μέτρηση αργότερα, ακόμα και σε διάστημα τριών – τεσσάρων μηνών, αποφεύγοντας περιττές εξετάσεις ή παραπομπή σε ειδικούς.

Σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως σε παιδιά κάτω των 5 ετών που υπάγονται στην παραπάνω περιγραφή, η ALP επανέρχεται στο φυσιολογικό εντός 4 μηνών, κατάσταση που ονομάζεται καλοήθης παροδική υπερφωσφαταιμία και δεν έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

* Η Λήδα Ιατρίδου είναι Επιμελήτρια Παιδίατρος Ευρωκλινικής Παίδων.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365. 

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v