Ο σύζυγος παίρνει φάρμακα για διπολική διαταραχή. Να κάνουμε άλλο παιδί;

Ο σύζυγος παίρνει φάρμακα για διπολική διαταραχή. Να κάνουμε άλλο παιδί;

Ερώτηση:
Ο σύζυγός μου πάσχει από διπολική διαταραχή. Είναι πολύ καλός ασθενής, δεκτικός στην αγωγή του και έχει επίγνωση του τι ακριβώς έχει. Η ζωή μας είναι μία φυσιολογική ζωή, πάντα βέβαια με την φαρμακευτική υποστήριξη του αντιψυχωτικού ZYPREXA και του αντιεπιληπτικού TRILEPTAN. Θέλουμε με λαχτάρα να κάνουμε άλλο ένα παιδί, έχουμε δύο υγιέστατα παιδάκια, βέβαια τότε η σύλληψη είχε γίνει πριν ο σύζυγος ξεκινήσει φαρμακευτική υποστήριξη. Τώρα, όμως, είμαστε σε μεγάλο δίλλημα, να διακόψει τα φάρμακα ώστε να μείνω έγκυος χωρίς το σπέρμα του να έχει επηρεαστεί ή μήπως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας; Μήπως, δηλαδή, το έμβρυο που θα σχηματιστεί επηρεάζεται μόνο όταν η μητέρα παίρνει φάρμακα; Γιατί εάν είναι έτσι, να μην μπούμε στην επικίνδυνη διαδικασία να τα κόψει, κάτι που σίγουρα θα τον κάνει να έχει υποτροπή. Σας χιλιοπαρακαλώ να μας απαντήσετε.
Απάντηση:

Το αν θα κάνετε τρίτο παιδί είναι δικό σας θέμα, βέβαια, αν το κρίνετε εντελώς απαραίτητο. Η προσωπική μου άποψη θα ήταν να προχωρήσετε επιφυλακτικά. Τα φάρμακα που παίρνει ο σύζυγος ειναι ισχυρά και δεν μπορείτε να είστε σίγουροι εκατο τις εκατό τι επίδραση μπορεί να έχουν πάνω στο σπέρμα και στα αποτελέσματα. Συνεννοηθείτε με τον ψυχίατρο αν μπορεί και αν επιτρέπεται να τα διακόψει γιατι πιθανόν να μην επιτρέπεται.

*O Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr.

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v