Οι 15 υποσχέσεις κάθε μαμάς για το 2015

Οι 15 υποσχέσεις κάθε μαμάς για το 2015

Μια μαμά δεν χρειάζεται να είναι τέλεια -αρκεί να είναι αρκετά καλή. Και βαθιά μέσα σας ξέρετε ότι είστε πολύ παραπάνω από καλή. Ξέρετε γιατί; Επειδή διαρκώς προσπαθείτε να βελτιώνεστε. Αυτές είναι, εξάλλου, και οι υποσχέσεις κάθε μαμάς για το 2015. Να γίνεται διαρκώς καλύτερη -για εκείνη, για τον άνδρα της και για τα παιδιά της!

Θα σταματήσω να συγκρίνω τον εαυτό μου με τη μαμά που είδα στην παιδική χαρά, στο σούπερ μάρκετ, στην τηλεόραση, με αυτήν, εκείνη, την άλλη μαμά.

Θα σταματήσω να κάνω "τεμενάδες" στο παιδί καθημερινά για να φάει. Αν θέλει να τρώει κάθε μέρα μόνο μακαρόνια, ας τρώει μόνο μακαρόνια. Τουλάχιστον τρώει κάτι, κι αυτό θα πρέπει να με ευχαριστεί.

Θα κάνω τα στραβά μάτια μία στο τόσο στον χαμό που κάνουν τα παιδιά στο σπίτι, γιατί αυτό δείχνει ότι είναι χαρούμενα, και διασκεδάζουν και με αφήνουν στην ησυχία μου.

Θα σταματήσω να πανικοβάλλομαι με τα άπλυτα πιάτα στον νεροχύτη, και τις στοίβες που περιμένουν σιδέρωμα και... με όλα όσα πρέπει να γίνουν στο σπίτι. Αντίθετα, θα παίζω με τα τουβλάκια και τις κούκλες, γιατί οι δουλειές του σπιτιού θα υπάρχουν πάντα, ενώ οι στιγμές αυτές όχι.

Θα βάλω νέες μπαταρίες σε αυτό το απίστευτα εκνευριστικό παιχνίδι που παίζει μουσική, κάνει τρομερή φασαρία, αναβοσβήνει και χοροπηδάει, γιατί το χαμόγελο που χαρίζει στα παιδιά μου κάθε φορά που παίζουν μαζί του, δεν συγκρίνεται με τίποτα. Κι ας διαρκεί μόλις μερικά λεπτά.

Θα βρίσκω χρόνο για τον εαυτό μου όσο πιο συχνά μπορώ γιατί μου αξίζει και γιατί τα παιδιά μου πρέπει να μάθουν ότι το να αφιερώνει κανείς χρόνο στον εαυτό του είναι σημαντικό για τη σωματική, πνευματική και συναισθηματική του υγεία.

Θα βρω ένα καλύτερο μέρος για να κρύβω τις σοκολάτες μου, γιατί τα παιδιά μου έχουν παραγίνει έξυπνα.

Θα προσπαθήσω να μάθω γιατί είναι ο ουρανός μπλε, πόσο μακριά είναι το φεγγάρι και γιατί βρέχει, γιατί τα παιδιά θα αρχίσουν σύντομα να με πολιορκούν με τις ερωτήσεις αυτές και θα πρέπει να είμαι καλά προετοιμασμένη.

Θα διαβάσω τουλάχιστον δέκα βιβλία φέτος, τα οποία δεν θα έχουν εικόνες. Εντάξει, παραείμαι φιλόδοξη. Θα διαβάσω πέντε βιβλία. Χμ... Θα διαβάσω σίγουρα ένα.

Θα σταματήσω να αφήνω τις ενοχές, που κάθε μαμά νιώθει, να επηρεάζουν τα συναισθήματά μου.

Θα θυμίζω πιο συχνά στον εαυτό μου ότι δεν είμαι η μοναδική μαμά στον κόσμο που τα παιδιά της παθαίνουν υστερία στο πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου, ή σπρώχνουν τα αδέρφια τους ή αρνούνται να κάνουν κακά στο γιογιό, παρά μόνο στην πάνα.

Θα σταματήσω να λέω στην κόρη μου ότι δεν χρειάζομαι βοήθεια στο μαγείρεμα και θα αρχίζω να της διδάσκω τα βασικά, γιατί θα έρθει η μέρα που θα παρακαλάω να μαγειρέψει και κάποιος άλλος στο σπίτι.

Θα βοηθάω και θα ενθαρρύνω κάθε μαμά που δυσκολεύεται με τα παιδιά της.

Δεν θα ανεβάζω φωτογραφίες των παιδιών μου στο Facebook (ίσως μόνο καμιά χειροτεχνία τους).

Θα θυμίζω κάθε μέρα στον εαυτό μου ότι είμαι και Γ**Ώ ΤΙΣ ΜΑΜΑΔΕΣ και κανείς δεν μπορεί να μεγαλώσει τα παιδιά μου καλύτερα από εμένα!

v