Πώς να καθαρίσετε γρήγορα το σπίτι

Πώς να καθαρίσετε γρήγορα το σπίτι

Μεταξύ των αληθειών που λέει ο σοφός λαός, δύο μας αφορούν εν προκειμένω: το "η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά" και το "ο χρόνος είναι χρήμα". Για να είστε, λοιπόν, αρχόντισσες που διαθέτουν έστω και λίγο ελεύθερο χρόνο, ακολουθείστε τις παρακάτω δοκιμασμένες συμβουλές για να οργανώστε τέλεια το καθάρισμά του σπιτιού.

Ακολουθείστε πρόγραμμα

Καθορίστε σε ένα πρόγραμμα ποιες δουλειές πρέπει να γίνουν και με ποια σειρά. Έτσι, θα κερδίσετε πολύτιμο χρόνο, αφού δεν θα χρειαστεί να περιπλανηθείτε άσκοπα στο σπίτι προσπαθώντας να αποφασίσετε ποια θα είναι η επόμενη δουλειά.

Ξεκινήστε με ό,τι είναι πιο χρονοβόρο

Συνηθίζεται η δυσκολότερη δουλειά να μένει τελευταία. Μην πέσετε στην παγίδα της τεμπελιάς! Ξεμπερδέψτε από νωρίς με τα δύσκολα –στην αρχή της διαδικασίας θα είστε πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί.

Παραβλέψτε τις λεπτομέρειες

Ταχύτητα και απόλυτη επιμέλεια δυστυχώς δεν γίνεται να συμβαδίσουν. Σημεία όπου έχετε συγκεντρωμένα πολλά αντικείμενα ή σημεία που δεν φαίνονται –ο χώρος ανάμεσα στα έπιπλα και τις συσκευές, η «οροφή» των επίπλων, το εσωτερικό του ψυγείου κ.λ.π. – μπορούν να αντιμετωπιστούν με… αμέλεια, όταν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος.

Καθαριστικά σε ετοιμότητα

Φροντίστε να έχετε σε ετοιμότητα τα καθαριστικά σας. Συγκεντρώστε σφουγγάρια, χλωρίνες, γάντια και καθαριστικά μέσα σ’έναν κουβά. Έτσι, τα καθαριστικά σας θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμα να αναλάβουν δράση.

Πρώτα τακτοποιήστε…

Πριν πιάσετε σκούπες και ξεσκονόπανα, τακτοποιήστε το σπίτι. Ελευθερώστε τις επιφάνειες, τα έπιπλα και το πάτωμα από κάθε τι που μπορεί να μπει εμπόδιο στο καθάρισμα-σίφουνα που ετοιμάζεστε να εξαπολύσετε. Τοποθετείστε βρώμικα σκεύη στο νεροχύτη, άπλυτα ρούχα στο αντίστοιχο καλάθι, παπούτσια στη θέση τους, μικροαντικείμενα σε συρτάρια κ.ο.κ.

…έπειτα ψεκάστε τις επιφάνειες

Αν θέλετε να τελειώσετε γρήγορα, ξεχάστε το προσεκτικό ξεσκόνισμα. Αφού τελειώσετε με την τακτοποίηση, ψεκάστε τις επιφάνειες με ένα καθαριστικό σπρέι. Αφήστε το καθαριστικό να δράσει για λίγο κι όταν τελειώσετε την τακτοποίηση και το σκούπισμα, περάστε τις με ένα πανί.

Φτιάξτε «σταθμούς καθαριότητας»

Αντί να τρέχετε από την κουζίνα στο μπάνιο και τούμπαλιν, για να πάρετε ένα σφουγγάρι ή ένα πανί, δημιουργήστε μικρές εστίες καθαριστικών στο σπίτι: φυλάξτε τα καθαριστικά της κουζίνας, στην κουζίνα και τα καθαριστικά του μπάνιου, στο μπάνιο. Αντίστοιχα, μπορείτε να αποθηκεύσετε κάποια χρήσιμα καθαριστικά στο μέρος που φυλάτε την ηλεκτρική σκούπα.

Ολοκληρώστε μια δουλειά πριν προχωρήσετε στην επόμενη

Φαίνεται ίσως αυτονόητο, αλλά είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρώνεται μια δουλειά πριν την επόμενη. Δεν είναι σπάνιο, να αρχίζει κανείς με το ξεσκόνισμα, για παράδειγμα, και στην πορεία να βρίσκεται να τακτοποιεί τα μικροαντικείμενα που βρήκε πεταμένα εδώ κι εκεί. Βάλτε στόχο και ορμήξτε προς την επιτευξή του απερίσπαστα!

Βάλτε μουσική

Ανεβάστε τη διάθεση και την αποδοτικότητά σας ακούγοντας τη μουσική που προτιμάτε! Αντισταθείτε στον χορό -μάλλον θα επιβραδύνει τις διαδικασίες- αλλά όχι στο τραγούδι! Φτιάξτε το κέφι σας και βελτιώστε το χρόνο σας μπαίνοντας στον ρυθμό αγαπημένων σας τραγουδιών. 

Ζητήστε βοήθεια

Δεν μένετε μόνη, δεν καθαρίζετε μόνο για τον εαυτό σας, δεν είναι όλες οι δουλειές αποκλειστικά δική σας αρμοδιότητα! Ζητήστε βοήθεια από το σύζυγο και τα παιδιά. Σίγουρα υπάρχουν δουλειές στις οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν τα μέλη της οικογένειάς σας: ο σύντροφός σας είναι σίγουρα ικανός να κάνει ό,τι κι εσείς και τα παδιά μπορούν να αναλάβουν αρμοδιέτητες ανάλογα με την ηλικία τους (ξεχώρισμα των ρούχων σε σκούρα και λευκά, πλύσιμο πιάτων, τακτοποίηση μικροαντικειμένων κ.α.).

v