Μια μαμά με πείρα συμβουλεύει τους νέους γονείς

Μια μαμά με πείρα συμβουλεύει τους νέους γονείς

Η Shelley Emiling, δημοσιογράφος και μαμά τριών παιδιών δίνει πολύτιμες συμβουλές ζωής στους νέους γονείς. Ο μικρότερος γιος της, 20 ετών, ήταν το τελευταίο παιδί που εγκατέλειψε την μητρική φωλιά. Η έμπειρη μαμά γράφει ένα κείμενο απευθυνόμενη σε όλους τους γονείς με μικρά παιδιά και συγκινεί.

«Ο γιος μου, πριν από λίγες μέρες έφυγε από το σπίτι για να σπουδάσει. Κι εγώ, έπιασα τον εαυτό μου να προσπαθεί να ζωντανέψει στιγμές από την παιδική του ηλικία –από τα πρώτα του βήματα, τις πρώτες του λέξεις, τα παιχνίδια που παίζαμε μαζί…

Προσπάθησα, αλλά δεν ήταν εύκολο. Οι αναμνήσεις ήταν θολές.

Νόμιζα ότι θα θυμόμουν κάθε σημαντική κι ασήμαντη στιγμή της ζωής των παιδιών μου, αλλά όχι. Περιέργως, μπορώ να ανακαλέσω όλα τα φαγητά που μαγείρεψα τις προηγούμενες 34 ημέρες, αλλά αδυνατώ να ανακαλέσω την πρώτη βόλτα με το ποδήλατο του μικρού μου γιου!

Γι’ αυτό αποφάσισα να γράψω μερικές συμβουλές στους γονείς που έχουν παιδιά μικρά, και που είναι ακόμη κοντά τους.

Κάντε όσο περισσότερες οικογενειακές διακοπές μπορείτε

Όταν τα παιδιά είναι μικρά, νομίζεις ότι δεν πρόκειται να μεγαλώσουν ποτέ! Όμως δεν θα είναι για πάντα παιδιά… Γι΄ αυτό κάντε όσες περισσότερες οικογενειακές διακοπές γίνεται! Δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να έχουν αναμνήσεις ποιοτικού, οικογενειακού χρόνου μαζί σας. Όταν φύγουν, η ζωή τους θα είναι γεμάτη ευθύνες και περιπλοκές –χαρίστε στη σκέψη τους μερικές οάσεις ηρεμίας.

Γνωρίστε τους φίλους των παιδιών σας 

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να καλούν τους φίλους τους στο σπίτι σας. Γνωρίζοντας τους φίλους των παιδιών σας, όσο μεγαλώνουν, έρχεστε πιο κοντά στις επιλογές τους και γνωρίζετε τον άνθρωπο στον οποίο εξελίσσονται. Μην είστε επικριτικοί και αυστηροί. Να είστε ανοιχτοί σε όλες τις συζητήσεις, γιατί κάποια μέρα θα φύγουν από κοντά σας και τότε, θα πρέπει να νιώθουν άνετα να ζητήσουν τη βοήθειά σας!

Προσπαθήστε να τρώτε όλοι μαζί

Δεν είναι πάντοτε εύκολο να συγχρονιστούν όλα τα μέλη της οικογένειας, αλλά αξίζει να προσπαθήσετε. Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, καθίστε όλοι μαζί γύρω από το οικογενειακό τραπέζι και μοιραστείτε τα νέα και τις σκέψεις σας. Οι ομορφότερες στιγμές μιας οικογένειας διαδραματίζονται την ώρα του φαγητού. Φροντίστε να φτιάξετε πολλές τέτοιες αναμνήσεις, γιατί αργά ή γρήγορα, οι μικροί σας συγκάτοικοι θα μετακομίσουν και θα μοιράζονται με την οικογένεια που θα φτιάξουν αυτές τις στιγμές.

Αφιερώστε τους όλη σας την προσοχή

Ίσως η εμμονή του πεντάχρονου γιου σας με τους σούπερ-ήρωες να σας κουράζει ή οι επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις της φιλομαθούς κόρης σας να σας κάνουν να θέλετε να βάλετε ακουστικά. Δεν υπάρχει, όμως, ούτε ένα «ελάττωμα» των παιδιών σας που δεν θα σας λείψει θανάσιμα όταν αυτά θα έχουν πια απομακρυνθεί. Γι΄αυτό ακούστε, απαντήστε, μιλήστε, παίξτε και χορέψτε μαζί τους!

Σημειώστε σε ένα ημερολόγιο τις πρώτες λέξεις του μωρού σας

Ή ακόμη καλύτερα, ηχογραφήστε το! Όταν το μωρό σας αρχίσει να λέει τις πρώτες του λεξούλες, βεβαιωθείτε ότι θα περάσουν στην (οικογενειακή σας) ιστορία. Ίσως έρθει η στιγμή που θα θέλετε να θυμηθείτε πώς σας φώναζε όταν ήταν ενός έτους και δεν θα μπορείτε να ανακαλέσετε την φωνούλα του!

Κάντε τα παιδιά να σας εμπιστευτούν

Όταν τα παιδιά ξεφύγουν από την εποπτεία και τον έλεγχό σας, η επικοινωνία σας μοιραία θα λιγοστέψει. Φροντίστε να έχετε δομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοεκτίμησης, έτσι ώστε να μην φοβούνται να μοιραστούν μαζί σας ό, τι τα ανησυχεί. Είναι ωραίο να μεγαλώνεις παιδιά που σε θεωρούν φίλο.

Να είστε πάντοτε στοργικοί 

Αργά ή γρήγορα τα φιλιά, τα χάδια και οι αγκαλιές τους θα σας λείψουν πολύ. Γι’ αυτό, μην τα αρνηθείτε ποτέ. Αγκαλιάστε, φιλήστε τα παιδιά σας και πείτε τους πόσο τα αγαπάτε όσο είναι μικρά. Πρώτα, θα μεγαλώσουν και θα σας το απαγορέψουν κι αργότερα θα φύγουν μακριά σας.»

v