Όσα πρέπει να ξέρετε για την υγεία της καρδιάς σας

Όσα πρέπει να ξέρετε για την υγεία της καρδιάς σας

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες, σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες –στην Ελλάδα, μάλιστα, η θνησιμότητα είναι ακόμα υψηλότερη. Και παρόλο που κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας, λόγω της παραγωγής οιστρογόνων, οι γυναίκες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα, μετά την εμμηνόπαυση γίνονται εξίσου ευάλωτες με τους άνδρες, ειδικά για έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια και αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Είναι, όμως, στην δεκαετία πριν την εμμηνόπαυση που θα χτίσετε θεμέλια για την υγεία της καρδιάς σας, με τρόπους που ίσως δεν είχατε φανταστεί.

Τα συμπτώματα του καρδιακού επεισοδίου στις γυναίκες

Σε αντίθεση μου αυτό που γνωρίζουμε, οι γυναίκες μπορεί και να μη νιώσουν πόνο στο στήθος την στιγμή του καρδιακού επεισοδίου, κατά το οποίο η ροή του αίματος στην καρδιά περιορίζεται ή σταματά. Τα πιο συχνά συμπτώματα καρδιακού επεισοδίου στις γυναίκες περιλαμβάνουν:

-Δυσκολία στην αναπνοή
-Πόνο στο σαγόνι, τον αυχένα ή την πλάτη
-Ναυτία ή εμετό
-Υπερβολική κόπωση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, χαρακτηριστικό σύμπτωμα καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι το να κουράζεται η γυναίκα πολύ εύκολα ή να νιώθει αρκετά συχνά δυσπεψία, χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Επίσης, τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται όταν η γυναίκα είναι δραστήρια και καταλαγιάζουν όταν ξεκουράζεται, ενώ μπορεί να εξελίσσονται για μέρες.

Ο ρόλος του οικογενειακού ιστορικού

Αν ο πατέρας σας πέθανε από καρδιά πριν την ηλικία των 55 ετών ή αν η μητέρα σας πέθανε από τον ίδιο λόγο πριν τα 60, τότε θα πρέπει άμεσα να εξεταστείτε για πιθανή κληρονομικότητα.

Ζητήστε από τον γιατρό σας να ελέγξει την χοληστερόλη σας, την πίεση στο αίμα και το σάκχαρο –ακόμα κι αν δεν έχετε συγγενείς που πέθαναν νέοι. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις που προβλέπουν πιθανή καρδιοπάθεια σε πολύ αρχικό στάδιο. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τη μέτρηση του πάχους του έσω-μέσου χιτώνα των καρωτίδων και τη στεφανιαία σάρωση ασβεστίου.

Ο επιβλαβής ρόλος του στρες

Όταν έχετε υπερβολικό στρες, το σώμα εκλύει αδρεναλίνη, η οποία στη συνέχεια αυξάνει την αναπνοή, τους παλμούς της καρδιάς και την πίεση στο αίμα. Η ορμόνη κορτιζόλη εμφανίζεται, επίσης, σε κύματα, αυξάνοντας το σάκχαρο στο αίμα και καταστέλλοντας την δυνατότητα άμεσης αντίδρασης του οργανισμού.

Αν το στρες είναι διαρκές, η υπερέκθεση στην κορτιζόλη μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους. Εξάλλου, το στρες οδηγεί τους ανθρώπους σε καταχρήσεις, π.χ. αυξάνει την κατανάλωση αλκοόλ και καπνίσματος.

Όπως λένε οι επιστήμονες, το στρες οδηγεί σε φλεγμονές και οι φλεγμονές παίζουν ρόλο στο φράξιμο των αρτηριών.

Τι άλλο αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο

Η υψηλή χοληστερολή, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακού σε άνδρες και γυναίκες. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες, όμως, άλλοι σοβαροί παράγοντες κινδύνου είναι:

-Ο διαβήτης
-Το μεταβολικό σύνδρομο (συνδυασμός λίπους γύρω από την κοιλιακή χώρα, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και υψηλά τριγλυκερίδια)
-Το ψυχολογικό στρες και η κατάθλιψη επηρεάζουν την καρδιά της γυναίκας πολύ περισσότερο από την καρδιά του άνδρα. Εξάλλου, η κατάθλιψη εμποδίζει την γυναίκα από το να ακολουθήσει υγιή τρόπο ζωής.
-Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακού στις γυναίκες περισσότερο απ'ό,τι στους άνδρες.
-Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι βασικός παράγοντας κινδύνου –ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο δραστήριες από τους άνδρες.
-Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων (όπως αναφέρθηκε και στην αρχή) παίζουν επιβαρυντικό ρόλο.
-Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη (π.χ. υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτης κύησης) αυξάνουν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο μιας γυναίκας για καρδιακό επεισόδιο, τόσο για την ίδια όσο και για τα παιδιά της.

Ο τεράστιος ρόλος της πρόληψης

Τα καρδιαγγειακά επεισόδια μπορούν να αποφευχθούν κατά 80-90% αν διαγνωστούν εγκαίρως –σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί, μάλιστα, να χρειαστεί και χορήγηση φαρμάκων για την καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.
Δεν χρειάζεται, όμως, να φτάσετε μια ανάσα πριν το καρδιακό για να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας που θα προλάβουν τον κίνδυνο. Δεν είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσετε να ασκήστε, να βελτιώσετε την διατροφή σας, να κόψετε το κάπνισμα και να ακολουθήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής εν γένει.

Γυναικεία διαίσθηση...

Πολλοί γιατροί υποστηρίζουν πως, ειδικά οι γυναίκες, λένε ότι πριν το καρδιακό είχαν ένα πολύ έντονο προαίσθημα ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά τους. Χωρίς να το εξηγούν επιστημονικά, οι ίδιοι συμβουλεύουν να δίνετε σημασία σε τέτοια προαισθήματα, γιατί το σώμα σας μπορεί να σας στέλνει μηνύματα. Έχετε περισσότερο έλεγχο στην υγεία σας από όσο φαντάζεστε και δεν υπάρχει κανένα μεγαλύτερο κίνητρο από το να σκέφτεστε ότι με το να προσέχετε την υγεία σας, φροντίζετε για το μέλλον σας.

v