Αλλεργική ρινίτιδα στην εγκυμοσύνη: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Αλλεργική ρινίτιδα στην εγκυμοσύνη: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Το ποσοστό των εγκύων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρινίτιδας ανέρχεται στο εντυπωσιακό 30%! Οι αιτίες των συμπτωμάτων που ταλαιπωρούν την μύτη μιας εγκύου ποικίλουν: προ της εγκυμοσύνης αλλεργία, ορμόνες που εξαιτίας της κύησης προκαλούν οίδημα του ρινικού βλεννογόνου ή ακόμη και λοιμώδη αίτια. Επειδή, όμως, μια έγκυος, όπως και μια λεχώνα, δεν είναι υπεύθυνη μόνο για τον εαυτό της, η θεραπεία χρίζει μεγάλης προσοχής. Δείτε πώς να αντιμετωπίσετε με τρόπο ασφαλή για το έμβρυο ή το καινούριο μωρό την αλλεργική ρινίτιδα.

Λίγα λόγια για την αλλεργική ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ρινίτιδας κατά την κύηση. Επηρεάζει την αναπνοή από τη μύτη, ενώ συχνά συνοδεύεται από καταρροή και επιπεφυκίτιδα. Όπως όλες οι αλλεργίες, η ρινίτιδα οφείλεται στην υπερβολική αντίδραση του οργανισμού στα αλλεργιογόνα και, σ’ αυτή την περίπτωση, στα αεροαλλεργιογόνα.

Η αλλεργία αυτή ενδέχεται να εκδηλωθεί για πρώτη φορά στην εγκυμοσύνη, αλλά μπορεί και να προϋπάρχει. Η επιδείνωση είναι απόλυτα φυσιολογική, αφού η εγκυμοσύνη συνοδεύεται από γενικευμένη αγγειοδιαστολή λόγω της αύξησης των ορμονών. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της διαστολής των αγγείων, ο ρινικός βλεννογόνος και οι αεροφόρες οδοί της μύτης γίνονται πιο επιρρεπείς στο μπούκωμα –ή, επιστημονικότερα, στη συμφόρηση. 

Ποια είναι να συμπτώματά της

Πώς ακριβώς ταλαιπωρεί η ρινίτιδα τις εγκύους, όμως; Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι:

-Συχνό φτέρνισμα που συνήθως κάνει την εμφάνισή του τα πρωινά ή όταν η έγκυος εκτίθεται στο υπεύθυνο για την ταλαιπωρία αλλεργιογόνο.

-Καταρροή σε αρκετά μεγάλη ποσότητα. Συνοδεύεται από πολλά, πολλά χαρτομάντιλα.

-Ρινική συμφόρηση -μπούκωμα, κοινώς- που επηρεάζει την αναπνοή, αλλά και την όσφρηση. Ενίοτε, συνοδεύεται κι από βούλωμα των αυτιών.

-Επιπεφυκίτιδα. Ή αλλιώς: κόκκινα μάτια που δακρύζουν με έντονη φαγούρα.

Ασφαλής αντιμετώπιση για εσάς και το μωρό

Υπό άλλες συνθήκες θα κάνατε έναν αλλεργιολογικό έλεγχο. Οι εγκυμονούσες, ωστόσο, εξαιρούνται απ’ αυτή τη διαδικασία για να μην εκτεθούν, εκείνες και το έμβρυο, στον κίνδυνο πρόκλησης συστηματικών αντιδράσεων.

Η λήψη σκευασμάτων κατάλληλων για τις εποχικές αλλεργίες δεν ενδείκνυται για τις εγκύους και τις μαμάδες που θηλάζουν. Σύμφωνα με τον Μαιευτήρα-Γυναικολόγο Αλέξανδρο Αρμενιάκο, τα αντιισταμινικά τόσο κατά τη διάρκεια της κύησης, όσο και κατά το θηλασμό απαγορεύονται. 

Για άμεση ανακούφιση από το μπούκωμα, ο κ. Αρμενιάκος συνιστά παιδικά φάρμακα, όπως φυσιολογικό ορό και θαλασσινό νερό. Οι λύσεις αυτές, επειδή είναι φυσικές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν όσες φορές θέλετε. Σε βαριές περιπτώσεις, συμπληρώνει ο γιατρός, χορηγείται και κορτιζόνη. 

Για να παταχθεί η αλλεργία, χρειάζεται να αποφύγετε ό,τι την δημιουργεί. Τα ακάρεα της σκόνης, οι μύκητες και τα οικόσιτα ζωάκια είναι κοινές αιτίες αλλεργικής ρινίτιδας. Στην περίπτωση που το μπούκωμα προκαλείται από τα παραπάνω, συνιστάται η αλλαγή του περιβάλλοντος της εγκύου.

Αν η αλλεργία προέρχεται από τη γύρη, τότε η συμβουλή των γιατρών είναι το συχνό πλύσιμο σώματος και μαλλιών τόσο της μητέρας όσο και του συζύγου, η συχνή αλλαγή των κλινοσκεπασμάτων και παρεμπόδιση… εισβολής γύρης στο σπίτι (με κλειστές σίτες ή μπαλκονόπορτες).

Το κάπνισμα επιδεινώνει τη χρόνια ρινίτιδα, αλλά θεωρούμε αυτονόητο ότι ως έγκυος ή λεχώνα που θηλάζει το έχετε ήδη κόψει.

 

v