12 πράγματα που μαθαίνει μια μαμά απ’ τα παιδιά της

12 πράγματα που μαθαίνει μια μαμά απ’ τα παιδιά της

Η ανατροφή ενός παιδιού απαιτεί να δώσει κανείς τον καλύτερό του εαυτό. Το γράφουμε σε κάθε ευκαιρία: τα παιδιά μιμούνται πράξεις, όχι λόγια. Έτσι, ένας γονιός προκειμένου να λειτουργήσει ως πρότυπο και να μην είναι δάσκαλος που διδάσκει χωρίς να "κρατάει το νόμο",  μαθαίνει πολλά μέσα από τη διαδικασία της ανατροφής των παιδιών του. Εκτός, όμως, από παιδαγωγοί, οι γονείς είναι φίλοι, φροντιστές και συγκάτοικοι των παιδιών τους. Και τα παιδιά, δεν σκέφτονται, ούτε κάνουν τίποτα όπως οι μεγάλοι. Έχουν πολλά, και φωτεινά, να διδάξουν να μεγάλους.

Η διαπαιδαγώγηση είναι διαδικασία αμφίδρομη. Για να διδάξεις, πρέπει να μπορείς να διδαχτείς –και τα παιδιά έχουν πάρα πολλά να σας μάθουν:

-Διδάσκουν ότι η ευτυχία βρίσκεται στο «εδώ και τώρα». Μικρά θραύσματα ευτυχίας στην καθημερινότητα απαρτίζουν μια ευτυχισμένη ζωή. Και τα παιδιά το ξέρουν. Πανηγυρίζουν ένα παγωτό σαν να κέρδισαν το πρωτοχρονιάτικο λαχείο και γίνονται ευτυχισμένα με λίγο χιόνι

-Δεν κρατούν κακία. Η μικρότητα κι ο εγωισμός καραδοκούν για να συννεφιάσουν τη ζωή των ανθρώπων των μεγάλων. Τα παιδιά συγχωρούν, ξεχνούν και κοιτάζουν μπροστά!

-Είναι πάντα πρόθυμα για μια νέα εμπειρία. Όταν θα κοντοσταθείτε σκεφτικοί, ζυγίζοντας προσεκτικά όλες τις παραμέτρους πριν πάρετε μια απόφαση, θυμηθείτε το παιδί σας, που πήδηξε απ’ το τρίτο σκαλοπάτι κι ας ήταν ένα μέτρο ψηλό. Ή που έκανε βουτιά απ’ τον πιο ψηλό βράχο κάνοντας την καρδιά σας να σταματήσει για λίγο.

-Σας μαθαίνουν να μην καπνίζετε. Ο φανατικότερος καπνιστής, θα απέτρεπε το παιδί του απ’ το να καπνίσει. Γιατί να συνεχίσετε το κάπνισμα, όταν τα παιδιά σας φέρνουν αντιμέτωπους με το πόσο ανθυγιεινό και ανόητο είναι;

-Δεν φοβούνται να κάνουν λάθη, ούτε να τα παραδεχτούν. Δεν ανησυχούν για την υπόληψη τους ή για τη γνώμη των υπόλοιπων γι’ αυτά.

-Απελευθερώνουν το μυαλό σας απ’ τις προκαταλήψεις. Τα παιδιά παραδίδουν μαθήματα φιλελευθερισμού. Είναι φύσει προοδευτικά και ανοιχτόμυαλα και διδάσκουν το προφανές: η εμφάνιση, το χρώμα, το φύλο, η κοινωνική τάξη δεν έχουν καμία απολύτως αξία.

Σ’ αυτό το βίντεο τα παιδιά όχι μόνο αποδέχονται ανθρώπους διαφορετικούς απ’ αυτά, αλλά αγκαλιάζουν τη διαφορετικότητά τους. Δίπλα τους, οι γονείς τους, στέκουν αμήχανοι και, σαφώς κατώτεροι των περιστάσεων. Δείτε το μέχρι το τέλος!

-Κάνουν πολύ γρήγορα φίλους. Τα παιδιά εμπιστεύονται και αγαπούν γρήγορα. Δεν περιμένουν να πάρουν για να δώσουν, δεν εξετάζουν σκεπτικά τους ανθρώπους ψάχνοντας για ελαττώματα. Απλώς δένονται και αγαπούν.

-Τα παιδιά ρωτούν όταν δεν ξέρουν. Ρωτούν, επιμένουν να μάθουν, προσπαθούν να βγάλουν άκρη για χιλιάδες μικροπράγματα που δεν τα αφορούν καν, αποδεικνύοντας ότι η φιλομάθεια είναι τάση φυσική.

-Εξαιτίας των παιδιών βελτιώνονται οι διατροφικές σας συνήθειες. Δεν μπορεί να επιμένετε να «φάνε όλα τους τα λαχανικά» ή να τους «καθαρίσετε ένα φρουτάκι» κι εσείς να τρέφεστε με σουβλάκια. Η κακή διατροφή δεν -πρέπει να- έχει χώρο στο σπίτι μιας οικογένειας.

-Είναι ωραίο να λερώνεσαι. Ο τουρτοπόλεμος και το μπουγέλο και το ερασιτεχνικό face painting έχουν πολύ πλάκα. Και το γρασίδι και οι λάσπες και η άμμος, με ένα γρήγορο ντουζ θα φύγουν. Τα παιδιά σας το ξέρουν και δεν ανησυχούν. Εσείς;

-Τα παιδιά μαθαίνουν τους γονείς τους να έχουν αυτοέλεγχο και υπομονή. Πριν ένας άνθρωπος γίνει γονιός επέτρεπε στον εαυτό του να παρεκτρέπεται πού και πού. Να βρίζει οδηγώντας, να φωνάζει όταν θυμώνει ή να γίνεται προσβλητικός. Όταν τα παιδιά μπαίνουν στο πλάνο, οι (καλοί) γονείς μαθαίνουν να αντιδρούν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

-Να εκτιμάτε και να σέβεστε τους γονείς σας. Όλες οι ακατανόητες ή υπερβολικές συμπεριφορές των γονιών μας γίνονται ξαφνικά οικείες και γλυκές. Το παιδί ήρθε στη ζωή σας για να σας διδάξει ότι το να είσαι γονιός είναι η δυσκολότερη και η ομορφότερη δουλειά του κόσμου.

Αρκεί να έχει κάνεις τα μάτια, τα αυτιά και το μυαλό του ανοιχτό για να επωφεληθεί από την παιδική σοφία. 

v