Ο σωστός τρόπος για να κάνετε το μωρό σας να ρευτεί

Ο σωστός τρόπος για να κάνετε το μωρό σας να ρευτεί

Είτε θηλάζουν είτε τρέφονται με μπιμπερό, τα μωρά έχουν την τάση να καταπίνουν πολύ αέρα όταν τρώνε. Το ρέψιμο βοηθά τα μωρά να αδειάσουν τον αέρα και να ανακουφίσουν την κοιλίτσα τους, ενώ αποτρέπει την αναρρόφηση της τροφής. Οι παιδίατροι λένε ότι δεν είναι πάντα απαραίτητο το μωρό να ρεύεται έπειτα από κάθε γεύμα, εκτός κι αν πάσχει από ΓΟΠ (Γαστρό-Οισοφαγική Παλινδρόμηση) οπότε πρέπει να ρευτεί, ώστε να αποφύγει να πάθει αναρρόφηση όταν ξαπλώσει. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να βοηθάτε το μωρό σας να ρευτεί, μερικά λεπτά μετά το γεύμα του, και για να το πετύχετε αυτό υπάρχουν ορισμένες στάσεις που θα διευκολύνουν και εσάς και εκείνο.

Καθισμένο στα πόδια σας

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ρευτεί το μωρό, είναι να το καθίσετε στα πόδια σας, κοιτάζοντας προς το πλάι, και να τοποθετήσετε το ένα σας χέρι πάνω από το ύψος του στομάχου του (κρατώντας το στήθος και στηρίζοντας το πηγούνι του), ενώ το άλλο θα χαϊδεύει ή θα χτυπά απαλά την πλατούλα του, ξανά με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω, με σκοπό να απεγκλωβιστεί ο αέρας.

Αν το μωρό σας φορά σαλιάρα στην στάση αυτή, χρησιμοποιήστε την για να αποφύγετε να λερώσετε το χέρι σας από πιθανή «γουλίτσα».

Αγκαλιά στον ώμο σας

Η πιο συνηθισμένη στάση είναι να κρατάτε το μωρό σας αγκαλιά, με το κεφάλι του ακουμπισμένο στον ώμο σας και λίγο πιο ψηλά, ώστε να πιέζεται ελαφρώς το διάφραγμά του. Με το ένα σας χέρι δώστε του πολύ απαλά χτυπηματάκια στην πλάτη του, με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω, ώστε να βοηθάτε τον αέρα που έχει εγκλωβιστεί στο στομάχι να ανεβαίνει. Αν περάσουν 5-10 λεπτά και το μωρό δεν έχει ρευτεί ακόμα, μπορείτε είτε αν δοκιμάσετε μία άλλη στάση ρεψίματος, είτε να βάλετε το μωρό σας στο κρεβατάκι του –αν δεν έχετε κάποια άλλη οδηγία από τον παιδίατρό σας.

Χρήσιμο είναι, για να μην λερωθείτε από κάποια «γουλίτσα» που ενδεχομένως κάνει το μωρό στον ώμο σας, να το έχετε πρώτα καλύψει με ένα πετσετάκι.

Ξαπλωμένο στα πόδια σας

Ένας λιγότερο κοινός, αλλά εξίσου αποτελεσματικός τρόπος για να ρευτεί το μωρό είναι να το ξαπλώσετε στα πόδια σας, με την κοιλίτσα του ακουμπισμένη στο ένα σας πόδι και το στήθος του στο άλλο. Αν δεν στηρίζεται ακόμα καλά το κεφάλι του, μπορείτε να το κρατήσετε με το ένα σας χέρι έτσι ώστε να κοιτάζει στο πλάι. Χτυπήστε το απαλά στην πλατούλα, όπως και στις προηγούμενες μεθόδους.

Κάποια από τις 3 παραπάνω μεθόδους θα πρέπει να βοηθήσει το μωρό σας να ρευτεί καλά. Δείτε τις ξανά, αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο για να τις κατανοήσετε ακόμα καλύτερα:

v