12 πράγματα που εκπλήσσουν κάθε νέα μαμά

12 πράγματα που εκπλήσσουν κάθε νέα μαμά

Όσο κι αν έχει παρατηρήσει κανείς πώς είναι τα μωρά, όσο κι αν συναναστρέφεται με γονείς ή διαβάζει για την διαπαιδαγώγηση και την ανάπτυξη ενός τόσο μικροσκοπικού πλάσματος, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την πραγματική εμπειρία του να έχεις ένα μωρό. Κανένα μωρό δεν ακολουθεί «οδηγίες», κανένα βιβλίο δεν είναι ικανό να δώσει όλες τις απαντήσεις, κι έτσι, αν είστε μαμάδες θα συμφωνήσετε, πως ορισμένα πράγματα πραγματικά δεν τα περιμένει κανείς όταν γίνεται για πρώτη φορά γονιός. Όπως για παράδειγμα...

Το πόσο δύσκολος είναι ο πρώτος μήνας

Για την ακρίβεια, το πρώτο μεγάλο σοκ της «δυσκολίας» το παθαίνουν συνήθως οι γονείς το πρώτο 48ωρο στο σπίτι, οπότε κυριολεκτικά χάνουν τα... αυγά και τα πασχάλια. Έπειτα, περνά η εβδομάδα και αναρωτιούνται πώς τα κατάφεραν. Στον πρώτο μήνα, όμως, είναι που συνειδητοποιούν πόσο απρόσμενα δύσκολο είναι να μεγαλώνεις ένα μωρό.

Το πόσο μα πόσο πολύ νυστάζεις

...κι όμως σου είναι αδύνατον να κοιμηθείς, τουλάχιστον όχι όταν κοιμάται το μωρό μέσα στη μέρα. Έτσι, για πολλές-πολλές ημέρες θυμίζεις ένα όρθιο ζόμπι, με δύο τεράστιους κύκλους και ένα ακόμα μεγαλύτερο χαμόγελο που σου δίνει δύναμη να συνεχίζεις, μέρα με τη μέρα.

Το πόσο άνετα μπορεί να νιώθεις με τα κακά και τους εμετούς

Τσίσα, κακά, γουλίτσες, εμετοί... κανένα πρόβλημα, ακόμα κι όταν προσγειώνονται στο πρόσωπο ή τα μαλλιά των νέων γονιών!

Το πόσο χρόνο μπορεί κανείς να περνά απλά κοιτάζοντας το μωρό του

...με συγκίνηση, τρυφερότητα και δέος!

Ο ενθουσιασμός που νιώθεις όταν συστήνεις το μωρό σου σε ξένους

«...και αυτή είναι η Νεφέλη!», λες γεμάτη χαρά και υπερηφάνεια, ενώ στην πραγματικότητα θέλεις να προσθέσεις: «Δεν είναι πανέμορφη; Γλυκιά; Δεν έχει τα πιο έξυπνα ματάκια; Και πού να δεις τι κόλπα μπορεί να κάνει!»

Το πόσο ακριβές είναι οι πάνες και τα γάλατα

Ειδικά αν δεν θηλάζεις, το μηνιαίο κόστος για όλα τα απαραίτητα του μωρού είναι σημαντικά μεγάλο.

Το πόσο χρόνο μπορεί να περνάς πλένοντας και καθαρίζοντας

Ειδικά τους πρώτους μήνες της αποστείρωσης, πλένεις, βράζεις και σιδερώνεις από το πρωί μέχρι το βράδυ! Αλλάζεις φορμάκια με ταχύτητα-αστραπή, αλλάζεις πάνες με ταλέντο ταχυδακτυλουργού και ξεπλένεις πιπίλες αδιάκοπα! Συχνά-πυκνά συνειδητοποιείς, βέβαια, ότι έχεις ξεχάσει να πλύνεις τον εαυτό σου.

Το πόσο μπορεί να σε εκνευρίσει η μάνα σου και η πεθερά σου

Εκείνες τα ξέρουν όλα και εσύ δεν ξέρεις τίποτα. Πράγματι, εκείνες έχουν περισσότερη πείρα, η οποία όμως έχει ξεθωριάσει έπειτα από τόσα χρόνια, ενώ εσύ έχεις κάθε πιθανή νέα πληροφορία, ενημέρωση και -το σπουδαιότερο- την ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ!

Το πόσες φορές θα πάρεις τον παιδίατρο τηλέφωνο

Κατά τον πρώτο χρόνο με το μωρό, ο παιδίατρος γίνεται για τους περισσότερους γονείς ο καλύτερος φίλος, ο μέντορας και ψυχαναλυτής τους! Θα του τηλεφωνείτε, είτε εσείς είτε ο άντρας σας, για το παραμικρό, προκειμένου να σας καθησυχάσει, σε σημείο που θα αισθάνεστε άσχημα επειδή τον ενοχλείτε όλη την ώρα –αλλά όχι τόσο ώστε να μην το ξανακάνετε. Η ανησυχία παραείναι μεγάλη! Επίσης, έκπληξη προκαλεί και το πόσα εμβόλια πρέπει να κάνει ένα μωρό τους πρώτους μήνες της ζωής του.

To πόσο αλλάζει η σχέση σου με τον άντρα σου

Γεγονός είναι πως η κούραση και η αϋπνία φέρνουν γκρίνια και η γκρίνια τσακωμούς. Αν η σχέση του ζευγαριού δεν έχει πραγματικά γερά θεμέλια για να «αντέξει» τον δύσκολο πρώτο καιρό με το μωρό, μπορεί να κλυδωνιστεί. Στον αντίποδα, ένας υποστηρικτικός σύντροφος σε κάνει να τον αγαπάς ακόμα περισσότερο!

Θα έρθουν στιγμές που θα νιώσεις ότι καταρρέεις

Που θα αναρωτηθείς μήπως έκανες λάθος και δεν έπρεπε να κάνεις παιδί ή που θα πιστέψεις ότι δεν είσαι αρκετά καλή μαμά ή που απλά θα αρχίσεις να κλαις με λυγμούς, χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Θα σε πλημμυρίσουν έντονα, ανάμεικτα συναισθήματα που τελικά θα σε μετατρέψουν σε μία πραγματική μαμά.

Την ολοκαίνουργια, αδιανόητα συγκλονιστική αγάπη που νιώθεις

Ναι, έχεις αγαπήσει και στο παρελθόν άλλους ανθρώπους. Δεν μπορείς, όμως, ποτέ να καταλάβεις τι σημαίνει αγάπη για το παιδί σου, μέχρι να γίνεις γονιός!

v