Εργαζόμενη μητέρα ή νοικοκυρά;

Εργαζόμενη μητέρα ή νοικοκυρά;

Από τότε που οι γυναίκες μπήκαν δυναμικά στην αγορά εργασίας, άρχισε να αναδύεται ένα καινούριο θέμα συζήτησης και προβληματισμού: είναι σωστό για μία μητέρα να δουλεύει ή είναι προτιμότερο να μένει σπίτι για να φροντίζει την οικογένεια; Οι απόψεις διίστανται και φαίνεται ότι οι μαμάδες, ακόμα χωρίζονται σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Δείτε τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία των δύο περιπτώσεων.

Άποψη πρώτη: Η μαμά πρέπει να δουλεύει

Θετικά

1) Οι εργαζόμενες μητέρες εκτιμούν περισσότερο το κάθε λεπτό που περνούν με τα παιδιά. Ο λίγος χρόνος που απολαμβάνουν μαζί τους είναι πολύτιμος και γι' αυτό προσπαθούν να τον αξιοποιούν όσο καλύτερα γίνεται.

2) Είναι καλύτερα πρότυπα για τα παιδιά. Σύμφωνα με έρευνα, οι κόρες με εργαζόμενες μητέρες, ανεξαρτητοποιούνται πιο εύκολα, ενώ καταφέρνουν να ανελιχθούν πιο γρήγορα στη δουλειά τους. Αντίστοιχα, οι γιοι μαθαίνουν να συνεισφέρουν στις δουλειές του σπιτιού και μάλιστα καταλήγουν να προτιμούν να παντρεύονται γυναίκες που δουλεύουν.

3) Παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά κατάθλιψης. Σχετική μελέτη έδειξε ότι οι εργαζόμενες μαμάδες εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, γιατί αλλάζουν παραστάσεις πηγαίνοντας σε ένα άλλο περιβάλλον και ξεφεύγοντας για λίγο από το σπίτι.

4) Έχουν καλύτερη σχέση με το σύζυγό τους. Όταν δουλεύουν και οι δύο γονείς, ο χρόνος που περνούν μαζί είναι περιορισμένος, αλλά υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση ανάμεσα στο ζευγάρι. Όταν η μητέρα δουλεύει, ο σύζυγος «αναγκάζεται» να βοηθήσει και να αναλάβει ένα μέρος των οικιακών υποχρεώσεων, γεγονός που ιδανικά φέρνει ισορροπία στο ζευγάρι, αλλά και σε ολόκληρη την οικογένεια.

5) Συνεισφέρουν στα οικονομικά της οικογένειας. Οι οικονομικές υποχρεώσεις όταν έχεις παιδιά τουλάχιστον διπλασιάζονται, επομένως, αν δουλεύουν και οι δύο γονείς, μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στις ανάγκες της οικογένειας.

6) Είναι προσωπική τους ανάγκη. Οι εργαζόμενες μητέρες αισθάνονται ότι η δουλειά είναι απαραίτητη για την συναισθηματική και πνευματική τους ισορροπία. Νιώθουν καλύτερα με τον εαυτό τους γιατί αισθάνονται ότι δημιουργούν κάτι δικό τους, πέρα από την οικογένεια.

Αρνητικά

1) Οι εργαζόμενες μητέρες είναι πάντα κουρασμένες. Όσο και να προσπαθούν, είναι πάντοτε εξαντλημένες από την προσπάθεια που καταβάλλουν για να συνδυάσουν επιτυχώς την καριέρα με την φροντίδα της οικογένειας.

2) Χάνουν κάποιες σημαντικές στιγμές του παιδιού. Την πρώτη του λέξη, το πρώτο του γέλιο και τα πρώτα του βήματα μπορεί να μην τα δουν, γεγονός που πονάει πολύ, ειδικά μία «καινούρια» μαμά.

3) Δεν έχουν κοινωνική ζωή. Όταν μία μητέρα μοιράζει τη μέρα της στη δουλειά και στο σπίτι, ο χρόνος που της απομένει είναι ελάχιστος, έως και μηδαμινός. Αναγκαστικά, λοιπόν, χάνει την κοινωνική της ζωή, απομακρύνεται από φίλους και γνωστούς και ξεχνάει κάθε είδος διασκέδασης.

4) Έχουν περισσότερο άγχος. Ερευνητές βρήκαν ότι όσες μαμάδες εργάζονται, έχουν πολύ άγχος γιατί αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν το ίδιο καλά και στους δύο τους ρόλους- της μητέρας και της εργαζόμενης γυναίκας. Μάλιστα αποδείχθηκε ότι, όσο βρίσκονται στη δουλειά, σκέφτονται τα προβλήματα της οικογένειας, με αποτέλεσμα να στρεσάρονται περισσότερο.

5) Αισθάνονται ενοχές. Όπως δείχνουν σχετικές έρευνες , οι εργαζόμενες μαμάδες στην πλειοψηφία τους (51%) αισθάνονται ενοχές γιατί πιστεύουν ότι «εγκαταλείπουν» τα παιδιά τους όταν κάθε πρωί φεύγουν για τη δουλειά.

Άποψη δεύτερη: Η μαμά πρέπει να μένει σπίτι

Θετικά

1) Τα παιδιά είναι σε καλά χέρια. Όταν μία μαμά μένει σπίτι για να φροντίσει τα παιδιά, δεν έχει το άγχος ότι μπορεί να «κακοπέσουν» σε μία αυστηρή νηπιαγωγό ή μία αμελή baby sitter.

2) Δεν χάνει τις σημαντικές στιγμές. Θα είναι εκεί όταν το παιδί πει «μαμά» και όταν μπουσουλήσει για πρώτη φορά. Η συγκίνηση σε τέτοιες στιγμές είναι τεράστια και καμία μαμά δεν θα ήθελε να χάσει αυτό το συναίσθημα.

3) Μπορεί να είναι η πιο συμφέρουσα λύση για την οικογένεια. Αν το ζευγάρι δεν έχει τη βοήθεια των παππούδων, όταν χρειάζεται να κρατήσουν τα παιδιά, το να μείνει η μαμά σπίτι ίσως είναι η πιο οικονομική λύση. Οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία και οι baby sitter επιβαρύνουν σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

4) Έχει λιγότερο στρες. Οι μαμάδες που δεν εργάζονται έχουν λιγότερο άγχος γιατί είναι υπεύθυνες μόνο για το σπίτι και τη φροντίδα της οικογένειας. Δεν πρόκειται, βέβαια, για εύκολη υπόθεση αλλά, όσο τηρούν ένα πρόγραμμα και έχουν τα πάντα υπό έλεγχο, η κατάσταση είναι πολύ πιο εύκολη.

5) Τα παιδιά είναι πιο υγιή. Έρευνα απέδειξε ότι όσα παιδιά ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι η μαμά έχει περισσότερο χρόνο να ασχοληθεί με την καθαριότητα του σπιτιού, αλλά και την υγιεινή διατροφή των παιδιών.

Αρνητικά

1) Μειώνεται το οικογενειακό εισόδημα. Αν η μητέρα μένει σπίτι, το εισόδημα της οικογένειας μειώνεται κατά πολύ. Αυτόματα θα χρειαστεί να κοπούν κάποιες «ανέσεις», όπως να περιοριστούν οι έξοδοι της οικογένειας, να κοπούν κάποια ψώνια «δεύτερης ανάγκης» ή ακόμα και να μειωθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός για τις διακοπές.

2) Η μητέρα αισθάνεται απομονωμένη. Λόγω της συνεχούς ενασχόλησης με τα παιδιά, είναι πολύ πιθανό η μητέρα να νιώθει αποκομμένη γιατί δεν έχει κανέναν «μεγάλο» να επικοινωνήσει- παρά μόνο με τα παιδιά.

3) Δεν έχει καμία βοήθεια. Όταν η μητέρα μένει σπίτι, είναι σχεδόν δεδομένο ότι όλα θα περνούν από τα χεριά της, γιατί όλοι πιστεύουν ότι αυτή είναι η «δουλειά» της.Ενδέχεται ο σύζυγος να κρίνει ότι δεν είναι απαραίτητο να τη βοηθά με τις δουλειές του σπιτιού ή τη φροντίδα των παιδιών, γιατί πιθανώς δυσκολεύεται να καταλάβει ότι και εκείνη κουράζεται ψυχολογικά και σωματικά.

4) Έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει κατάθλιψη. Σχετική έρευνα έδειξε ότι οι μαμάδες που δεν εργάζονται, παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης.

5) Τα παιδιά δεν κοινωνικοποιούνται. Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, έχουν την ανάγκη να έρθουν σε επαφή με συνομιλήκους τους. Αν, λοιπόν, δεν πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο και μένουν σπίτι με τη μητέρα τους, χάνουν την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν ομαλά και εύκολα. Γι' αυτό, αν μένετε σπίτι με το παιδί, φροντίστε να κανονίζετε συχνά να έρχονται συνομίληκοί του σπίτι για να παίζουν. Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να έρχεται σταδιακά σε επαφή με άλλα παιδιά, για να είναι πιο εύκολη η προσαρμογή του αργότερα στο σχολείο.

Είναι πολύ σημαντικό η γυναίκα να σκεφτεί τι είναι καλύτερο για εκείνη, αλλά και τι θεωρεί σωστό για την οικογένεια. Αν επιλέξει να εργάζεται, δεν σημαίνει ότι είναι κακή μαμά. Αν πάλι θέλει να μείνει σπίτι, δεν σημαίνει ότι δεν έχει ενδιαφέροντα και το μόνο που τη νοιάζει είναι τα παιδιά. Η επιλογή είναι δική σας! Εξάλλου, τα παιδιά θα σας δείχνουν την αγάπη τους, εφόσον και εσείς τους δείχνετε την αφοσίωσή σας!

 

v