Καλύτερη διάθεση με 10 τροφές

Καλύτερη διάθεση με 10 τροφές

Πιστεύετε ότι το φαγητό μπορεί να σας φτιάξει το κέφι; Σωστό. Νομίζετε ότι δεν υπάρχει καλύτερο «αντικαταθλιπτικό» από το junk food; Λάθος. Δείτε 10 τροφές που όχι μόνο είναι υγιεινές, αλλά χάρη στην περιεκτικότητά τους σε «χαρούμενες» θρεπτικές ουσίες, χαλαρώνουν, ανεβάζουν φυσικά τη διάθεση και βοηθούν τον οργανισμό να ανταπεξέλθει με ενέργεια στις προκλήσεις της καθημερινότητας.

Σέσκουλα

Αυτό το άγνωστο σχετικά λαχανικό περιέχει πολύ μαγνήσιο. Το μαγνήσιο παίζει βασικό ρόλο στις βιοχημικές αντιδράσεις που αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας. Έρευνα του 2009 στην επιστημονική επιθεώρηση Australian and New Zealand Journal of Psychiatry διαπίστωσε ότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου συνδέονται με υψηλότερο ποσοστό κατάθλιψης.

Μπλε πατάτες

Πρόκειται για πατάτες εισαγωγής (από τη Γαλλία ή το Περού) και καθώς δεν είναι ευρέως διαδεδομένες , θα τις βρείτε μόνο σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, είναι πλούσιες σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως οι ανθοκυανίνες, οι οποίες προστατεύουν τους νευρώνες και μειώνουν τις εγκεφαλικές φλεγμονές που σχετίζονται με την κατάθλιψη, ενώ ενισχύουν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Η φλούδα περιέχει ιώδιο που κάνει καλό στον θυρεοειδή αδένα.

Μύδια

Τα μύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12, σελήνιο, ιώδιο, πρωτεΐνη και ψευδάργυρο, ενώ παράλληλα έχουν λίγες θερμίδες και λιπαρά. Όπως προαναφέρθηκε, το ιώδιο βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ο οποίος ρυθμίζει τη διάθεση και το βάρος. Την ίδια προστατευτική ιδιότητα για τον θυρεοειδή έχουν το σελήνιο και ο ψευδάργυρος, ενώ η Β12 ενισχύει και προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της οξύνοιας σε βάθος χρόνου.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα έχει οφέλη που δεν έχει (δυστυχώς) η σοκολάτα γάλακτος. Βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και χαρίζει άμεση τόνωση στη συγκέντρωση και τη διάθεση. Ωστόσο, μην το παρακάνετε (μην ξεχνάτε ότι έχει και πολλές θερμίδες). Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Journal of Psychopharmacology, λίγα γραμμάρια την ημέρα είναι υπεραρκετά για να απολαύσετε την ευεργετική της επίδραση.

Γιαούρτι, το ελληνικό

Το ελληνικό γιαούρτι έχει μεγάλα ποσοστά ασβεστίου το οποίο βοηθά στην έκλυση νευροδιαβιβαστών που συνδέονται με το αίσθημα ευεξίας. Επιπλέον, περιλαμβάνει πρωτεΐνη που κάνει ευκολότερη την απώλεια βάρους.

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια περιέχουν υψηλά επίπεδα φυλλικού και τρυπτοφάνης. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού συνδέονται με τις μισές περιπτώσεις κατάθλιψης. Από την άλλη, η τρυπτοφάνη χρησιμοποιείται από τον εγκέφαλο για την παραγωγή σεροτονίνης, ενός από τους σημαντικότερους νευροδιαβιβαστές που προκαλούν ευδιαθεσία. Σημείωση: Εξίσου πολύ καλή πηγή τρυπτοφάνης είναι η γαλοπούλα.

Μέλι

Το μέλι, ως γλυκαντική ουσία, είναι πολύ καλύτερο από τη ζάχαρη. Περιέχει καιμπφερόλη και κερκετίνη, οι οποίες στην αποτροπή της κατάθλιψης και διατηρούν την υγεία του εγκεφάλου, περιορίζοντας τις φλεγμονές. Επιπλέον, σε αντίθεση με τη ζάχαρη, δεν δίνει «εντολή» στον οργανισμό να αποθηκεύσει λίπος, επηρεάζοντας λιγότερο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ντομάτες

Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις φλεγμονές στον εγκέφαλο. Για καλύτερα αποτελέσματα, καταναλώστε τις με ελαιόλαδο, το οποίο βοηθά στην αύξηση της απορρόφησης του λυκοπενίου.

Αβγά

Περιέχουν σε μεγάλα ποσοστά ψευδάργυρο, βιταμίνη Β, ιώδιο, Ω-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνη. Τα αβγά όχι μόνο κρατούν ψηλά τα επίπεδα ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα παρατείνουν το αίσθημα κορεσμού.

Καρύδα

Παρά το γεγονός ότι η  γεύση της «αντιγράφεται» από πολλά  ανθυγιεινά σνακ, η καρύδα περιέχει μέσης αλύσου τριγλυκερίδια. Πρόκειται για ειδικά λιπαρά που ενισχύουν την ευεξία και προωθούν την εγκεφαλική υγεία. Προσοχή: Το καρυδέλαιο είναι μάλλον ανθυγιεινό, γι’ αυτό προτιμήστε να τρώτε φέτες καρύδες χωρίς  γλυκαντικά.

Πηγή: Listverse

v