Πώς να κερδίσετε χώρο στο σπίτι

Πώς να κερδίσετε χώρο στο σπίτι

Η άνεση και η πρακτικότητα είναι απαραίτητα στοιχεία ενός μικρού σπιτιού για να μην επικρατήσει το ...χάος! Σας θυμίζει κάτι; Αν μένετε σε μικρό διαμέρισμα και, παρά τις συνεχείς προσπάθειές σας, δεν μπορείτε να βάλετε σε τάξη τα εκατοντάδες πράγματα, ρούχα και παιχνίδια των παιδιών που περισσεύουν εκτός των αποθηκευτικών χώρων, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να τα οργανώσετε όλα με στυλ.

1. Μην κολλάτε τον καναπέ στον τοίχο

Αν βάλετε τον καναπέ και τις καρέκλες κολλητά στον τοίχο, ο χώρος θα φαίνεται μικρότερος. Θα δείτε ότι ακόμα και με λίγα εκατοστά κενό από τον τοίχο, το σαλόνι σας θα μεγαλώσει! Επιπλέον, στο κενό που δημιουργείται μπορείτε να τοποθετήσετε ένα τραπέζι-κονσόλα στο οποίο μπορείτε να αποθηκεύσετε, για παράδειγμα, τα χριστουγεννιάτικα στολίδια.

2. Φτιάξτε ένα ψηλό ράφι

Βάζοντας ένα ράφι σε πολύ ψηλό σημείο, το «μάτι» θα πέφτει κατευθείαν εκεί ενώ εσείς θα κερδίσετε επιπλέον αποθηκευτικό χώρο. Είναι ιδανικό για βιβλία και διακοσμητικά από τα οποία θέλετε να απαλλάξετε το τραπέζι του σαλονιού.

3. Τραπέζια το ένα μέσα στο άλλο

Τα τραπέζια που μπαίνουν το ένα μέσα στο άλλο είναι τα κατάλληλα κομμάτια για μικρά δωμάτια. Το θετικό είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιείτε το πρώτο σαν κανονικό τραπέζι σαλονιού! Όταν χρειαστείτε κάποιο από τα υπόλοιπα, το βγάζετε και μετά απλώς το βάζετε πίσω στη θέση του, χωρίς να σας πιάνει παραπάνω χώρο!

4. Κρεμάστε καλαθάκια στην πόρτα της ντουλάπας

Χρησιμοποιώντας αυτοκόλλητους γάντζους μπορείτε να κρεμάσετε στην πόρτα της ντουλάπας σας καλάθια στα οποία θα τοποθετείτε τις μικρές τσάντες ή τα αξεσουάρ σας. Κάτι αντίστοιχο μπορείτε να κάνετε και στην παιδική ντουλάπα όπου θα τοποθετήσετε, για παράδειγμα, τις κάλτσες του παιδιού.

5. Δύο σε ένα: δίσκος κοπής και σουρωτήρι

Παραπονιέστε ότι η κουζίνα σας είναι στενή και δεν έχετε αρκετό χώρο να ετοιμάσετε το επόμενο γεύμα; Επενδύστε σε αυτό την επιφάνεια κοπής που είναι και σουρωτήρι! Παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως δίσκος που θα ακουμπάτε τα πλυμένα σας πιάτα.

6. Καλάθι απορριμμάτων μέσα στο ντουλάπι

Για τους πιο ...μινιμαλιστές, η λύση για να κερδίσετε χώρο και να κρύβετε τα σκουπίδια σας, είναι να τοποθετήσετε το καλάθι των απορριμμάτων μέσα στο ντουλάπι της κουζίνας. Απλό και πρακτικό!

7. «Έξυπνο» ραφάκι για το μπάνιο

Αν το μπάνιο είναι μικρό και ο νιπτήρας στενός, αυτό το «έξυπνο» ράφι είναι ό,τι χρειάζεστε. Μπορείτε να τοποθετήσετε πάνω το σαπούνι, την οδοντόκρεμα, το άρωμά σας και ό,τι άλλο χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση. Έτσι, θα τα έχετε όλα μπροστά σας!

8. Εκμεταλλευτείτε τον χώρο κάτω από τις σκάλες

 

Αν έχετε σκάλες στο σπίτι σας, μην αφήσετε ούτε εκατοστό ανεκμετάλλευτο στο κενό που δημιουργείται κάτω από αυτές. Είναι το ιδανικό μέρος για να βάλετε μία μικρή βιβλιοθήκη ή παπουτσοθήκη.

9. Συμμαζέψτε τα καλώδια

Για να μην είναι τα καλώδια μπερδεμένα στο πάτωμα, με κίνδυνο να τα πειράξουν τα παιδιά, συγκεντρώστε τα όλα μαζί. Βάλτε τα γι' αρχή σε ένα πολύπριζο, το οποίο μετά θα τοποθετήσετε σε ένα καλάθι που θα κρεμάσετε με γάντζους κάτω από ένα ψηλό γραφείο ή τραπέζι.

10. Βάλτε ψηλά την τηλεόραση

Για περισσότερο χώρο, μπορείτε να κρεμάσετε την τηλεόραση στον τοίχο και, αν έχετε ήδη το κλασικό έπιπλο τηλεόρασης, να χρησιμοποιήσετε τον χώρο που δημιουργείται, για να αποθηκεύσετε τις ταινίες, τα άλμπουμ ή τα περιοδικά σας.

11. Κρεμάστρα εκτός ντουλάπας

Αν η ντουλάπα σας δεν είναι ευρύχωρη, προτιμήστε μία κρεμάστρα που θα κρέμεται από το ταβάνι! Έτσι, δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναψάχνετε τα ρούχα σας όταν ετοιμάζεστε το πρωί για τη δουλειά.

12. Σιδερώστε πάνω στο ...πλυντήριο!

Με τα ειδικές φορητές επιφάνειες σιδερώματος, δεν χρειάζεστε σιδερώστρα! Την ίδια δουλειά μπορείτε να κάνετε άνετα πάνω στο πλυντήριο ρούχων ή όπου αλλού σας βολεύει. Επιπλέον, μπορείτε να την μεταφέρετε άνετα ακόμα και στα ταξίδια σας.

Βρείτε την online εδώ

13. Βάζα-μαγνήτες για τα μπαχαρικά

Τα δοχεία με μαγνητική βάση θα απελευθερώσουν τον πάγκο της κουζίνας σας. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε πανεύκολα σε οποιαδήποτε μεταλλική επιφάνεια. Δείτε τα online εδώ.

14. Τραπέζι για το μπράτσο του καναπέ

Αν τα χέρια του άντρα σας πιάνουν, μπορεί εύκολα να φτιάξει ένα τραπέζι για το μπράτσο του καναπέ! Με τον τρόπο αυτό, εξοικονομείτε πολύ χώρο και γλυτώνετε την αγορά ενός έξτρα τραπεζιού.

15. Πτυσσόμενη βάση-στραγγιστήρι

...απαραίτητη αν έχετε περιορισμένο χώρο στο νεροχύτη της κουζίνας σας. Το ανοίγετε όποτε το χρειάζεστε και μετά, πολύ απλά, το αποθηκεύετε στο ντουλάπι. Μπορείτε να το παραγγείλετε online

16. Τραπέζι που στηρίζεται στον τοίχο

Θα εξοικονομήσετε πολύ χώρο σε μία μικρή κουζίνα αν επενδύσετε σε ένα τέτοιο τραπέζι. Μπορείτε να επιλέξετε ένα τραπέζι που θα είναι πάντα ανοιχτό, αλλά αφού θα στηρίζεται στον τοίχο, δεν θα έχει πόδια, ή ένα τραπέζι που διπλώνει και το ανοίγετε όποτε θέλετε! Αντίστοιχα, μπορείτε να προτιμήσετε ένα αναδιπλώμενο γραφείο για το παιδικό δωμάτιο.

17. Συρόμενo, κάθετο ντουλάπι

 

Αν έχετε έστω και λίγο κενό χώρο ανάμεσα στο ψυγείο και τον τοίχο, ένα συρόμενο ντουλάπι μπορεί να χωρέσει άνετε όλα σας τα μπαχαρικά, τις κονσέρβες και τα αναψυκτικά που τώρα δεν ξέρετε πού να τα βάλετε!

18. Προσκεφάλι με χώρο αποθήκευσης

Ιδανική λύση για να αποθηκεύσετε τις μαξιλαροθήκες και τα σεντόνια σας! Δεν φαίνεται τίποτα, εξοικονομείτε πολύ χώρο από τις ντουλάπες σας ενώ ακουμπάτε στα μαλακά ενώ βλέπετε τηλεόραση.

19. Σκαμπό-κουτί

... καλαίσθητo αλλά και πρακτικό! Τα χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα ως καθίσματα αλλά και ως κουτιά! Είναι τέλεια για το σαλόνι, όπου μπορείτε να βάλετε μέσα ακόμα και βιβλία ή για το παιδικό δωμάτιο, στα οποία το παιδί μπορεί να κρατάει συγκεντρωμένα τα αρκουδάκια του.

Μία οικονομική πρόταση θα βρείτε εδώ.

20. Κρεβάτι που ανασηκώνεται

Ο χώρος κάτω από το κρεβάτι είναι πολύτιμος. Αν αγοράσετε καινούριο κρεβάτι, προτιμήστε ένα που ανασηκώνεται και μπορείτε να αποθηκεύσετε του κόσμου τα πράγματα από κάτω. Εναλλακτικά, τοποθετήστε στον κενό χώρο που ήδη έχει το κρεβάτι σας, πλαστικά ή ξύλινα κουτιά για να βάλετε τα ρούχα που είναι εκτός εποχής και τις κουβέρτες σας. Για το παιδικό δωμάτιο, είναι ό,τι πρέπει για να μην πατάτε συνέχεια πάνω στα αυτοκινητάκια ή τις κούκλες του παιδιού σας!

 

v