Είμαι 38 ετών. Πόσο καιρό να προσπαθήσω για δεύτερο παιδί;

Είμαι 38 ετών. Πόσο καιρό να προσπαθήσω για δεύτερο παιδί;

Ερώτηση:
Έχω ένα ινομύωμα διαστάσεων 2,8 * 3,2 εκατοστών. Ο γιατρός μου είπε ότι δεν προκαλεί πρόβλημα στην σύλληψη και ότι δεν χρειάζεται να το αφαιρέσω. Από τον Σεπτέμβριο προσπαθώ να μείνω έγκυος έχοντας επαφές μέρα παρά μέρα, γιατί δεν έχω σταθερό κύκλο και δεν μπορώ να υπολογίσω τις γόνιμες μέρες. Έχω ένα παιδί 6 ετών από φυσιολογική σύλληψη -μετά από προσπάθεια 5 μηνών - και θα ήθελα να κάνω ένα δεύτερο. Πόσο καιρό πρέπει να προσπαθήσω μέχρι να πάω ξανά στον γιατρό για να δω τι μπορώ να κάνω; Έχω περιθώριο, λόγω ηλικίας, για άλλο ένα παιδί; Θα βοηθούσε ένα τεστ ωορρηξίας αφού δεν έχω σταθερό κύκλο;
Απάντηση:

Θα σας έλεγα όχι περισσότερο από τέσσερις με έξι 6 μήνες -ακόμα και αυτό το διάστημα το θεωρώ πολύ. Εφόσον έχετε ελεύθερες επαφές και δεν έχετε πετύχει εγκυμοσύνη, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γυναικολόγο, ο οποίος θα σας βοηθήσει ώστε να πετύχετε εγκυμοσύνη το συντομότερο. Το ότι έχετε ήδη ένα παιδί 6 ετών είναι πάρα πολύ καλό, αλλά μην ξεχνάτε ότι τα χρόνια περνούν. Το συλλάβατε πριν επτά χρόνια ουσιαστικά, οπότε η κατάσταση των ωοθηκών σας ήταν τελείως διαφορετική. Στα 38 χρόνια έχει χαθεί πάνω από το 95% των ωαρίων  σε μια γυναίκα, έχουν μείνει πολύ λιγότερα ωάρια και είναι σαφώς πιο δύσκολο. Δεν φτάνει ένα τεστ ωορρηξίας. Χρειάζεστε την συμβουλή του ειδικού γιατρού, με ειδικές εξετάσεις, για να κάνει πρώτα μια σωστή διάγνωση και μετά να προχωρήσει στην σωστή θεραπεία. Καλή επιτυχία!

*O Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v