Πώς είναι τα Χριστούγεννα για τις μαμάδες

Πώς είναι τα Χριστούγεννα για τις μαμάδες

Χριστούγεννα ίσον εκδρομές σε χιονισμένα resorts, πάρτι μέχρι πρωίας την παραμονή της πρωτοχρονιάς με το αλκοόλ να ρέει άφθονο, ξάπλα, ξεκούραση, βόλτες στη στολισμένη Αθήνα. Για κάποιους. Για κάποιους άλλους, το σήμα κατατεθέν των γιορτών δεν είναι (πια) οι έξοδοι, τα ξενύχτια και οι ατελείωτοι καφέδες. Για κάποιους Χριστούγεννα ίσον παιδικά χαμόγελα, βόλτες σε δαιδαλώδη θεματικά πάρκα, άπειρο μαγείρεμα και σκηνοθεσία του ερχομού του Άγιου Βασίλη. Τα Χριστούγεννα των γονιών είναι σίγουρα λιγότερο διασκεδαστικά. Είναι όμως και λιγότερο ευτυχισμένα; Μάλλον όχι…

Τι σημαίνει «γιορτές των Χριστουγέννων» αν είσαι μαμά, λοιπόν;

Σημαίνει ότι ξοδεύεις τα εκατονταπλάσια χρήματα απ’ ότι έναν συνηθισμένο μήνα. Όσο σφιχτά κι αν είναι τα οικονομικά σου, τα Χριστούγεννα του δίνεις και καταλαβαίνει. Δώρα για τα πιτσιρίκα, δώρα για τις δασκάλες των πιτσιρικιών, δώρα για την οικογένειά σου και την οικογένεια του άντρα σου, δώρα για τη θεία σου απ’ το Σικάγο. Και σαν τα δώρα να μην ήταν αρκετά, υπάρχει πάντα και το έξοδο της χριστουγεννιάτικης βόλτας, η οποία χριστουγεννιάτικη βόλτα δεν είναι σαν τις άλλες –δηλαδή καφές, πάρκο, κούνια και τα καθέκαστα- είναι βόλτα πριγκιπική. Δώδεκα ευρώ η είσοδος στο μέσο χριστουγεννιάτικο πάρκο για το παιδί και άλλα πέντε, έξι για τον ενήλικα. Κι αν έχεις δύο παιδιά; Ή τρία; Κι αν θέλουν να φάνε ποπ κορν, χοντ ντογκ ή κάποια άλλη χαζομάρα (που θα θέλουν!), να τους πεις όχι χριστουγεννιάτικα; Με δυο λόγια, Χριστούγεννα σημαίνει άδειο πορτοφόλι.

Χριστούγεννα σημαίνει ότι στο σπίτι μας ανεβαίνει η παράσταση «Ο Άγιος Βασίλης υπάρχει». Δεν υπάρχει οικογένεια στον κόσμο -που στην κουλτούρα της να περιλαμβάνεται η ιστορία του τροφαντού γενειοφόρου, που να μην οργανώνει προσεκτικά το σχέδιο με κωδικό όνομα «καμινάδα». 

Πότε θα στείλει το παιδί το γράμμα; Κι αν αλλάξει γνώμη αφού το στείλει και θέλει άλλο δώρο τι θα του πούμε; Πώς θα γίνει να κοιμηθεί και να μην ξημερώσει περιμένοντας; Πώς θα το πείσω ότι πράγματι ήρθε; Μήπως να χτυπήσουμε το κουδούνι; Μήπως να στείλουμε ένα απαντητικό γράμμα; Μήπως να ντυθεί ο μπαμπάς; Μέσα στο πρόγραμμα είναι φυσικά και τα μικρά ψεματάκια όπως «Αυτό το δώρο δεν μπορεί να στο πάρει ο Άγιος Βασίλης γιατί το έχουν ζητήσει πάρα πολλά παιδάκια και του έχει τελειώσει (και γιατί κάνει 200 ευρώ)» ή «Η Μαρία λέει ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης, επειδή δεν τον έχει δει (και επειδή είναι ένα ενοχλητικό, σκεπτόμενο πλάσμα που καταστρέφει όσα με κόπο χτίζουμε!)».

Χριστούγεννα σημαίνει ότι κατασκηνώνεις στην κουζίνα. Το ίδιο περίπου συμβαίνει όλες τις μέρες του χρόνου, αλλά τα Χριστούγεννα (όπως και το Πάσχα) η κουζίνα είναι για τις μαμάδες το σαλόνι, το υπνοδωμάτιο και η αίθουσα υποδοχής των καλεσμένων ταυτόχρονα. Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες δεν θα γίνουν μόνα τους. Ούτε το γλυκό που θα πάτε στην πεθερά σας. Ούτε το ψητό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ούτε το εναλλακτικό φαγητό που θα μαγειρέψετε για τα παιδιά, γιατί το χοιρινό με δαμάσκηνα ούτε που να το βάλουν στο στόμα τους. 

Χριστούγεννα σημαίνει να μην μπορείς να κουνηθείς απ’ το πολύ φαγητό. Εντάξει, αυτό ισχύει για όλους, αλλά όταν μαγειρεύεις τσιμπολογάς κάτι παραπάνω (Τι; Να μη δοκιμάσεις αν σου παράγινε αλμυρό; Ή γλυκό; Ή ξινό;). Χριστούγεννα σημαίνει να χρειάζεσαι τέσσερις σόδες και οκτώ Maalox για να συνέλθεις απ’ το καθημερινό ξεκοίλιασμα. Να μπουκώνεσαι με τρία μελομακάρονα, έτσι για τη λιγούρα, και να χώνεις και καν’να-δυο στις τσέπες καλού κακού. Να έχεις σκάσει στο φαγητό και να συνεχίζεις να τρως σαν να μην υπάρχει αύριο. 

Χριστούγεννα σημαίνει να σου βγαίνει η πίστη να στολίσεις δέντρο και μετά να μεταφέρεις όλο το στολισμό σε δυσπρόσιτο σημείο γιατί κινδυνεύει από τα χέρια του μωρού. Στολίζεις δέντρο. Το καμαρώνεις για ένα-δύο δευτερόλεπτα. Το μωρό σου που μπουσουλάει, αποφασίζει να παίξει με ό,τι γυάλινο ή ηλεκτροφόρο υπάρχει στο δέντρο. Συνειδητοποιείς τη ματαιότητα του εγχειρήματός σου. Παίρνεις όλα τα στολίδια που κοσμούν τα τελευταία κλαδιά και τα μεταφέρεις στα πάνω. 

Χριστούγεννα σημαίνει να είσαι ευτυχισμένη γιατί τα παιδιά σου περνάνε καταπληκτικά. Δεν έχεις δει ευτυχισμένο πρόσωπο, αν δεν έχεις δει παιδί να κάνει Μαραθώνιο μέχρι το δέντρο αξημέρωτα την Πρωτοχρονιά και να ξετυλίγει τα δώρα του. Η χαρά που δίνουν στα παιδιά οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι ανείπωτη και αυτό για μια μαμά δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι είναι ευτυχής. 

Ναι, τα Χριστούγεννα των μαμάδων (των γονιών εν γένει) δεν είναι χαλαρά, ξεκούραστα και αλοολούχα όπως παλιά. Έχουν τρέξιμο, άγχος, ευθύνες, έξοδα. Έχουν όμως και κάτι ακόμη που πριν τα πιτσιρίκια ήταν ανύπαρκτο: το γλυκό άγχος να σκηνοθετήσεις την τέλεια γιορτή για τα μικρά σου. Τα Χριστούγεννα είναι πια αφιερωμένα στα παιδιά σου κι αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς παρά να βάλεις τα δυνατά σου για να τα δεις να γελούν.

v