Η παλίνδρομη κύηση επηρεάζει το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας;

Η παλίνδρομη κύηση επηρεάζει το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας;

Ερώτηση:
Έμεινα έγκυος με φυσιολογικό τρόπο τον Αύγουστο του 2015. Δυστυχώς, όμως, τη δέκατη εβδομάδα το έμβρυο παλινδρόμησε. Έκανα απόξεση και τώρα θα κάνω με εξωσωματική την επόμενη προσπάθειά μου γιατί ο σύζυγος ακολουθεί ειδική αγωγή για ρευματοειδή αρθρίτιδα και έχουμε καταψύξει σπέρμα. Αυτή η ατυχής εγκυμοσύνη πόσο μπορεί να επηρέασε αρνητικά ή θετικά το αναπαραγωγικό μου σύστημα;
Απάντηση:

Οποιαδήποτε επέμβαση στη μήτρα μπορεί να την επηρεάσει, οπότε έμμεσα μπορεί να επηρεάσει και το αναπαραγωγικό σύστημα. Η παλίνδρομη κύηση, όμως, πιθανότατα οφείλεται σε χρωμοσωμικά αίτια, δηλαδή στην ποιότητα του DNA του εμβρύου, η οποία είναι συνάρτηση κυρίως της ηλικίας της γυναίκας. Επομένως, θα πρέπει να ξεκινήσετε σύντομα την προσπάθειά σας για να μην χάσετε χρόνο. Πρώτα, κάντε μια υστεροσαλπιγγογραφία, για να είστε σίγουρη ότι η μήτρα και οι σάλπιγγες δεν έχουν επηρεαστεί. Καλή Επιτυχία!

*O Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v