10 τρόποι να διώξετε το στρες τώρα!

10 τρόποι να διώξετε το στρες τώρα!

Αν νιώθετε έντονο στρες, είτε εξαιτίας της δουλειάς σας είτε λόγω κάποιου προσωπικού σας προβλήματος, το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε, είναι να ξεσπάσετε σε μη υγιεινές συνήθειες που πιστεύετε ότι θα σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ. Το καλύτερο είναι να εντοπίσετε την αιτία και να την αντιμετωπίσετε... κατάματα.

«Στη ζωή υπάρχει πάντα μία λύση για κάθε πρόβλημα», λέει ο καθ. Επαγγελματικής Υγείας Cary Cooper, από το Πανεπιστήμιο του Lancaster. «Το να μην αναλαμβάνεις τον έλεγχο της κατάστασης και να μην κάνεις τίποτα για να την διορθώσεις, μόνο χειρότερα μπορεί να κάνει τα πράγματα». Και υποστηρίζει πως για να ελέγχουμε το στρες αποτελεσματικά θα πρέπει να «χτίσουμε συναισθηματικές δυνάμεις, να έχουμε τον έλεγχο μιας κατάστασης, να έχουμε καλό κοινωνικό δίκτυο και να υιοθετήσουμε θετική άποψη στα πράγματα». Πώς θα γίνει κάτι τέτοιο;

10 τεχνικές αντιμετώπισης άγχους

Ενεργητικότητα: Αν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα, η φυσική δραστηριότητα θα σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε και να αναγνωρίσετε τις αιτίες του, προκειμένου να δώσετε τελικά μια λύση. «Για να είστε αποτελεσματικές στις αποφάσεις σας θα πρέπει να νιώθετε σωματικά δυνατές και να έχετε πνευματική διαύγεια. Με την άσκηση αυτό επιτυγχάνεται πιο εύκολα», λέει ο Cooper.

Έλεγχος: Όσο δύσκολο κι αν είναι το πρόβλημα, υπάρχει πάντα λύση, αρκεί να ψάξετε για να την βρείτε. «Με το να περιμένετε απαθείς, δεν θα βελτιώσετε καθόλου την κατάσταση, αντίθετα το άγχος σας θα χειροτερέψει. Η αίσθηση της έλλειψης ελέγχου μιας κατάστασης είναι βασικός στρεσογόνος παράγοντας, ενώ το να αναλαμβάνουμε ευθύνες μάς κάνει αυτόματα να νιώθουμε πιο δυνατοί».

Eπαφή με άλλα άτομα: Ένα πρόβλημα που μοιράζεται είναι μισό πρόβλημα. Το καλό υποστηρικτικό δίκτυο, αποτελούμενο από φίλους, συναδέλφους και συγγενείς μπορεί να διευκολύνει πολύ μια κατάσταση και να μας βοηθήσει να δούμε τα πράγματα με άλλο μάτι. «Το να είμαστε με φίλους και να μοιραζόμαστε τα προβλήματά μας, μας ανακουφίζει, μας χαλαρώνει και μπορεί να μας δώσει ακόμη και λύσεις».

Προσωπικός χρόνος: Φροντίστε να αφιερώνετε ένα-δύο βράδια την εβδομάδα αποκλειστικά στον εαυτό σας, για να κάνετε πράγματα που σας χαλαρώνουν, σας ευχαριστούν και σας φέρνουν σε επαφή με αγαπημένα πρόσωπα.

Προκαλέστε τον εαυτό σας: Θέστε προσωπικούς στόχους και προκλήσεις, είτε στη δουλειά είτε εκτός, όπως π.χ. η εκμάθηση μιας ακόμα ξένης γλώσσας ή ένα νέο άθλημα. Κάτι τέτοιο θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας και να ελέγξετε περισσότερο το στρες.

Αποφύγετε τις κακές συνήθειες: Μην περιμένετε από το αλκοόλ, το τσιγάρο και την καφεΐνη να σας βοηθήσουν να λύσετε ένα πρόβλημα, γιατί όλα αυτά μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα. Σκοπός είναι να αντιμετωπίσετε το ίδιο το πρόβλημα.

Εθελοντική εργασία: Σύμφωνα με τον Cooper, οι άνθρωποι που βοηθούν άλλους ανθρώπους μέσω εθελοντικών δραστηριοτήτων, είναι πολύ πιο διαλλακτικοί. «Το να βοηθάς άτομα που βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από εσένα, σε κάνει να βλέπεις την ζωή με άλλο μάτι. Όσο περισσότερο δίνεις στους άλλους, τόσο πιο όμορφα σε κάνει να νιώθεις». Αν δεν έχετε χρόνο για εθελοντική εργασία, περιοριστείτε στο να κάνετε καθημερινά μια καλή πράξη για κάποιον συνάνθρωπό σας.

Εργαστείτε πιο έξυπνα, όχι πιο σκληρά: Η καλή διαχείριση του χρόνου σημαίνει ότι η εργασία είναι ποιοτική, όχι ποσοτική. Πώς θα καταφέρετε να ισορροπήσετε τον χρόνο ανάμεσα στη δουλειά και την προσωπική ζωή: Βάζοντας προτεραιότητες, μένοντας συγκεντρωμένες στις σημαντικές εργασίες και αφήνοντας τα λιγότερο σημαντικά για το τέλος.

Θετική στάση ζωής: Προσπαθήστε πάντα να βλέπετε τα θετικά στοιχεία της ζωής, για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη. Γράψτε κάποια από αυτά σε ένα σημείο που κοιτάζετε καθημερινά (π.χ. στο γραφείο) και μην τα ξεχνάτε ποτέ. Προσπαθήστε να βλέπετε πάντα το ποτήρι μισο-γεμάτο και να εκτιμάτε όσα σας έχει δώσει η ζωή. Δεν είναι δύσκολο, θέλει μόνο λίγη εκπαίδευση.

Αποδεχθείτε όσα δεν μπορείτε να αλλάξετε: Το να αλλάξετε μία πολύ δύσκολη κατάσταση δεν είναι πάντα εφικτό. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει απλώς να αναγνωρίζετε και να δέχεστε τα πράγματα ως έχουν, δίνοντας έμφαση σε όλα αυτά στα οποία μπορείτε ακόμα να έχετε τον έλεγχο. «Αν, για παράδειγμα, η εταιρία σας κάνει απολύσεις, δε μπορείτε να κάνετε κάτι για να το αποφύγετε, αλλά μπορείτε να ξεκινήσετε ήδη να ψάχνετε για μια νέα δουλειά ή εναλλακτικούς τρόπους απασχόλησης», καταλήγει ο Cooper.

Πηγή: NHS

v