6 (πολύ καλοί) λόγοι να κάνεις παιδί

6 (πολύ καλοί) λόγοι να κάνεις παιδί

Υπάρχουν ορισμένα κλισέ που μεγαλώνοντας συνειδητοποιείς πόσο «βγαλμένα απ’ τη ζωή» είναι –κι αυτός είναι μάλλον ο λόγος που έγιναν κλισέ. Ένα εξ αυτών είναι το χιλιοειπωμένο «τα παιδιά είναι ευλογία!», φράση που μοιάζει τόσο γνώριμη και παλιά όσο η ανθρωπότητα. Χιλιάδες λόγοι συνηγορούν στο ότι το να φέρνεις στον κόσμο και να αναθρέφεις τα παιδιά σου σε κάνει έναν άνθρωπο πλήρη και ευτυχή, εμείς όμως προσπαθήσαμε να διαλέξουμε τους δέκα σημαντικότερους λόγους που απαντούν στην απλή ερώτηση: «Γιατί είναι ωραίο να μεγαλώνεις παιδιά;» ή, αν προτιμάτε, «Τι κερδίζεις κάνοντας παιδιά;».

Τελικά, όπως φαίνεται, δεν είσαι το κέντρο του κόσμου

Δεν χρειάζεται να είσαι ένα πλάσμα γεμάτο εγωισμό για να πιστεύεις ότι είσαι το κέντρο του σύμπαντος. Αρκεί απλώς να μην έχεις βιώσει τραγικές καταστάσεις ή να μην έχεις παιδιά. Όταν ένα παιδί –το δικό σου παιδί- έρχεται στον κόσμο, τότε το κέντρο βάρους σου μετατοπίζεται αιφνίδια. Σημασία έχει εκείνο, όχι εσύ. Προτεραιότητα είναι αυτό, όχι ο εαυτός σου. Μετράς, αξίζεις, έχεις σημασία και λόγο και ανάγκες και «θέλω», αλλά όλα, κάθε τι που πριν φάνταζε τεράστιο και σημαντικό τώρα πια φαίνεται ξεκάθαρα μικρότερο σε σχέση με τη ζωή που βρίσκεται στα χέρια σου.

Ευχαριστούμε, λοιπόν, μικρά ανθρωπάκια, που μας διδάσκετε να είμαστε ταπεινοί, να εκτιμούμε τη ζωή και να κατανοούμε πόσο εύθραυστη είναι.

Τα παιδιά σου μαθαίνουν να αγαπάς όπως δεν αγάπησες ποτέ

Θυμάστε όταν πρωτογνωρίσατε τον μεγάλο έρωτα, αυτόν που σας συγκλόνισε, σας συνετάραξε και έκανε την καρδιά και το στομάχι σας να πλημμυρίζουν πεταλούδες; Θυμάστε που νομίζατε ότι αυτό είναι η απόλυτη αγάπη; Θυμάστε πόσο παταγώδης ήταν η διάψευσή σας, όταν κρατήσατε για πρώτη φορά στα χέρια σας το μωρό σας;
Νομίζεις ότι έχεις αγαπήσει βαθιά, ανυπέρβλητα, άνευ όρων, ότι έχεις σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ αγάπης, μέχρι που ένα παιδί μπαίνει στη ζωή σου και τότε αντιλαμβάνεσαι ότι καμιά αγάπη δεν μπορεί να συγκριθεί μ’ αυτή.

Ευχαριστούμε που μας μάθατε πόση αγάπη χωράει η καρδιά μας –αν δεν υπήρχατε, δεν θα είχαμε ιδέα.

Ανακαλύπτεις πόση δύναμη κρύβεις μέσα σου

Πριν φέρεις τα παιδιά σου στον κόσμο ίσως νόμιζες ότι είσαι ένας άνθρωπος μέτριων δυνατοτήτων, που δεν του περισσεύει το θάρρος, η αποτελεσματικότητα και η δύναμη. Όχι, η μητρότητα δεν συνθλίβει τις ευαισθησίες σου (αντιθέτως), ούτε θεραπεύει κάθε ανασφάλειά σου, όμως σου δείχνει για πόσα είσαι ικανή. Σου μαθαίνει ότι έχεις πολύ περισσότερες δυνατότητες και πολύ περισσότερη δύναμη απ’ όση νόμιζες.

Τώρα δεν είναι ο εαυτός σου που πρέπει να σώσεις, να φροντίσεις, να τρέξεις και να παλέψεις –είναι το παιδί που έφερες στον κόσμο και η ζωή του βρίσκεται στα χέρια σου. Αυτή η ευθύνη είναι το μαγικό φίλτρο του Αστερίξ και το σπανάκι του Ποπάυ, δίνει φτερά, μπράτσα, κουράγιο και υπερδυνάμεις που δεν μπορούσες καν να υποψιαστείς ότι θα αποκτούσες.

Σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο...

Ίσως πρόκειται για το μεγαλύτερο όφελος του να κάνεις παιδιά: γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Κάθε πράξη, κάθε επιλογή, σχεδόν κάθε σκέψη σου είναι παράδειγμα κι η απόφαση αν θα είναι παράδειγμα προς μίμηση ή προς αποφυγή είναι δική σου. Το παιδί σου θα σου μάθει να καταπίνεις τα νεύρα σου, να μετράς δυο φορές τα λόγια σου, να φροντίζεις οι πράξεις σου να πρεσβεύουν όσα πιστεύεις γιατί υπάρχει ένα ανθρωπάκι που σε ‘χει για πρότυπο.

...και σε συστήνουν ξανά με το άλλο σου μισό

Ο άνθρωπος που ερωτεύτηκες, αγάπησες και επέλεξες για σύντροφό σου στη ζωή είναι πια γονιός, όπως κι εσύ κι αυτό θα φωτίσει δεκάδες καινούριες πτυχές στον χαρακτήρα και τον ψυχισμό του. Κάνοντας παιδιά η ζωή σας θα αλλάξει, ο μεταξύ σας χρόνος θα περιοριστεί, ίσως καυγάδες μαυρίσουν λίγο τις μέρες σας και, καμιά φορά, μπορεί το άγχος να σας τσακίσει τα νεύρα, όμως θα έχετε ο ένας τον άλλον, θα είστε δύο άνθρωποι στην ίδια ομάδα, με τους ίδιους στόχους που η αγάπη τους για τον καρπό του έρωτά τους θα τους ενώνει όσο ποτέ. 

Ο σοβαρός ασφαλιστής που παντρεύτηκες, θα πέφτει στο πάτωμα και θα κάνει βαρελάκια για να ξεκαρδιστεί η μικρή και ο ελαφρόμυαλος, αιώνιος έφηβος που διάλεξες για άντρα της ζωής σου θα τηλεφωνεί πανικοβλημένος την παιδίατρο με το παραμικρό. Τα παιδιά έρχονται και μας αλλάζουν και είναι πολύ γλυκό να παρατηρείς αυτή τη θαυματουργή αλλαγή στον άνθρωπο που αγαπάς.

Τα παιδιά είναι μια ανεξάντλητη πηγή ευτυχίας

Φέρνοντας ένα παιδί στον κόσμο αντιλαμβάνεσαι ότι κάθε λεπτό που περνάει είναι πολύτιμο κι αυτή η καινούρια στάση σου απέναντι στη ζωή σε μαθαίνει να εκτιμάς μικροπράγματα που προηγουμένως περιφρονούσες. Ξέρεις ότι τα χρόνια που ζεις δεν θα γυρίσουν πίσω κι έτσι κάθε γλυκιά, πρωινή αγκαλιά και κάθε ηλιόλουστη βόλτα μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις ευτυχία, ακόμη κι ολοκλήρωση, αφού το παιδί που μεγάλωσε στο σώμα σου και με άγχος και πολλή αγάπη μεγαλώνεις, είναι δίπλα σου. 

Τα παιδιά ξέρουν να περνούν καλά και όποιος έχει τη χαρά να είναι δίπλα τους, δεν μπορεί να μην αντλήσει έστω λίγη από τη χαρά τους. Όταν όλα πηγαίνουν στραβά, ξέρεις πώς υπάρχει κάποιος για τον οποίο αξίζει όλο το κουράγιο, η δύναμη και η ψυχραιμία του κόσμου και είναι ο ίδιος κάποιος που θα σου δώσει μια γερή ένεση χαράς και ηρεμίας με τα φιλιά και την αγκαλιά του.

v