Μήπως η κόρη σας έχει το «Σύνδρομο της Πριγκίπισσας»;

Μήπως η κόρη σας έχει το «Σύνδρομο της Πριγκίπισσας»;

Αν έχετε κόρη, πιθανώς αναρωτιέστε αν την μεγαλώνετε σωστά έτσι ώστε να γίνει μια υπεύθυνη και ανεξάρτητη γυναίκα που θα καμαρώνετε. Ίσως, όμως, αισθάνεστε ότι «χάσατε» τον σκοπό σας κάπου στην πορεία. Πώς θα το καταλάβετε; Αν έχετε κακομάθει την κόρη σας, με αποτέλεσμα να θέλει πάντα να γίνεται το δικό της, δείτε ποια είναι τα σημάδια για να καταλάβετε αν έχει το λεγόμενο «Σύνδρομο της Πριγκίπισσας», το οποίο είναι υπαρκτό και λιγότερο χαριτωμένο απ’ ό,τι ακούγεται. Γι' αυτό, ως γονείς, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ποια δικά μας λάθη πυροδοτούν αυτή τη συμπεριφορά.

Τι είναι το Σύνδρομο της Πριγκίπισσας

«Εγώ!»: αυτή η λέξη αρκεί για να περιγράψει επαρκώς το εν λόγω Σύνδρομο. Κι αυτό γιατί το κορίτσι- πριγκίπισσα βάζει πάνω απ’ όλους και απ’ όλα τον εαυτό του, χωρίς να σκέφτεται τις ανάγκες των υπολοίπων και χωρίς να ακούει τους γονείς του. Είναι αυτονόητο, όμως, ότι αυτή η συμπεριφορά προκαλείται ουσιαστικά απ' τους γονείς που προσπαθούν κάθε στιγμή και κάθε λεπτό να μην της χαλάσουν χατίρι.

Πώς συμπεριφέρεται μια μικρή πριγκίπισσα

Επικεντρώνεται μόνο στα θετικά

Μια μικρή πριγκίπισσα δίνει σημασία μόνο στα θετικά, αγνοώντας οτιδήποτε αρνητικό. Δεν θέλει να ασχοληθεί με κάτι που θα «χαλάσει» τη διάθεσή της ή κάτι που πολύ απλά δεν τη συμφέρει. Αν πρέπει να αντιμετωπίσει μια δυσάρεστη κατάσταση, το πιθανότερο είναι  πολύ απλά να την αγνοήσει, χωρίς να προβληματιστεί παραπάνω. Σ' αυτή την περίπτωση, πάλι υπεύθυνοι είναι οι γονείς, που τα κάνουν όλα για εκείνη, χωρίς να την αφήσουν ν' αντιμετωπίσει τις όποιες δυσκολίες, έστω και αν φαίνονται ασήμαντες για εμάς. Αν για παράδειγμα επιμένουμε να φτιάξει το δωμάτιό της και εκείνη αρνείται, καλό θα είναι να μην αναλάβουμε εμείς τη δουλειά της, αλλά να της εξηγήσουμε ότι είναι κάτι που πρέπει να κάνει εκείνη. 

Δεν δέχεται την κριτική



Στην ίδια λογική με την παραπάνω, το κορίτσι-πριγκίπισσα δεν δέχεται την κριτική, από οποιονδήποτε και αν προέρχεται, είτε αυτοί είναι οι γονείς, οι φίλοι της ή ακόμα και η δασκάλα της. Στο μυαλό της, ό,τι σκέφτεται είναι σωστό. Πώς να μην πιστεύει κάτι τέτοιο όταν οι γονείς της λένε μπράβο με το παραμικρό και την επαινούν ακόμα και για τα λάθη της;

Διαβάστε σε παλαιότερο άρθρο του mama365 πώς θα κάνετε το παιδί να σας ακούει αποτελεσματικά. 

Ζει σε ένα… παραμύθι

Ένα κορίτσι- πριγκίπισσα ζει σε ένα ροζ συννεφάκι, από το οποίο δεν θέλει να ξεφύγει. Όλα στο μυαλό της είναι «όπως πρέπει να είναι» για τα δικά της δεδομένα, στα οποία πρωταγωνίστρια είναι εκείνη και τα «θέλω» της. Και πάλι, ρόλος των γονιών είναι αν της δείξουν ότι πολλές φορές η ζωή δεν είναι όπως την περιμένουμε και πως είναι αναμενόμενο ν' απογοητευτούμε- όχι απλώς να ενισχύουν τη λανθασμένη της πεποίθηση.

Προσέχει υπερβολικά την εμφάνισή της

Όλα τα κοριτσάκια νοιάζονται για την εμφάνιση τους, όμως ένα κορίτσι-πριγκίπισσα νοιάζεται υπερβολικά για το πώς δείχνει- ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θέλει να ντυθεί με το «καλό» της φόρεμα όταν πρόκειται να πάτε στην παιδική χαρά ή να φορέσει την τιάρα της στον παιδικό σταθμό. 

Είναι τρομερά απαιτητική

Ένα κορίτσι- πριγκίπισσα δεν δέχεται το «όχι» απ’ τους γονείς της. Απαιτεί το πιο ακριβό δώρο για το Πάσχα, ακόμα και αν οι γονείς της της εξηγούν ότι δεν μπορεί να το έχει, και επιμένει να αποκτά πάντα τα καλύτερα, χωρίς να νοιάζεται για τις ανάγκες της οικογένειας. Ενδεχομένως να εκδηλώσει και ξεσπάσματα ζήλειας προς τα αδέλφια της, αν αποκτήσουν κάτι που ήθελε εκείνη ή αν θεωρήσει ότι αδικήθηκε. Τότε, ως οι «μεγάλοι» της υπόθεσης θα πρέπει να βάλουμε «φρένο» στις επιθυμίες της, εξηγώντας της ότι δεν μπορούμε να της τα παρέχουμε όλα.

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Περιορίστε τον χρόνο της στην τηλεόραση

Παρά το ότι ένα μικρό παιδί μπορεί να μην καταλαβαίνει απόλυτα τι βλέπει στην τηλεόραση, υποσυνείδητα μπορεί να του περνούν μηνύματα που τελικά το επηρεάζουν. Αν θεωρείτε ότι περνά πολύ χρόνο μπροστά στην οθόνη και ότι μπορεί να επιδράσει αρνητικά στον τρόπο που η ίδια βλέπει τον εαυτό της τόσο ως προς την εμφάνιση όσο και ως προς τη συμπεριφορά, καλό θα είναι να τον περιορίσετε ή να τον ελέγξετε. Εξάλλου, τα πρότυπα που προωθούν πολλά μέσα ενημέρωσης, πολλές φορές δεν είναι υγιή και τα παιδιά είναι αθώα θύματα των εικόνων που προσλαμβάνουν.

Δείτε μαζί τις αγαπημένες της εκπομπές και καρτούν και έπειτα ρωτήστε την για ποιο λόγο τα προτιμά. Έτσι,  θα καταλάβετε πώς επηρεάζεται απ’ αυτά και ίσως εντοπίσετε μια απ’ τις… αιτίες του κακού.

Βρείτε τον τρόπο να της πείτε «όχι»

Όσο δύσκολο και αν είναι να μην της κάνετε τα χατίρια και να μην υποκύψετε στα επίμονα θέλω της, πρέπει να βρείτε τη δύναμη να της πείτε «όχι», ακόμα και αν ξέρετε ότι αυτό θα πυροδοτήσει κλάματα, φωνές και ατελείωτη γκρίνια. Μ’ αυτό τον τρόπο, θα μάθει ότι δεν μπορεί να τα έχει όλα δικά της και ότι κάποιες φορές θα πρέπει να σας ακούσει, ακόμα και αν δυσαρεστείται.

Μην την αφήνετε να… περιμένει τον πρίγκιπα

Με τη λέξη «πρίγκιπας» μπορεί να εννοούμε ακόμα και εσάς. Αν ανήκετε στην κατηγορία των μαμάδων που έχουν την κόρη τους «μη βρέξει και μη στάξει» για να μην την κουράσουν ή να μην την στενοχωρήσουν, μάλλον  θα πρέπει ν’ αλλάξετε τακτική. Με τον τρόπο αυτό, το παιδί μαθαίνει να έχει τα πάντα έτοιμα και να εξαρτάται ολοκληρωτικά από εσάς. Έτσι, θα περιμένει συνεχώς κάποιον να τη σώσει- τώρα μπορεί να είστε εσείς, αλλά στο μέλλον μπορεί να είναι κάποιος άντρας, απ' τον οποίο θα εξαρτάται ολοκληρωτικά, μη μπορώντας να βασιστεί στις δικές της δυνάμεις.

Βοηθήστε τη να γίνει πιο δυναμική

Δώστε της ευθύνες με το να την ορίσετε την για παράδειγμα υπεύθυνη για το δωμάτιό της. Εναλλακτικά, «γράψτε» την σε δραστηριότητες, όπως ο χορός ή κάποιο άθλημα, μέσω των οποίων θα μάθει να προσπαθεί για να πετύχει τον στόχο της και να στηριχθεί στις δυνάμεις της. Προσπαθήστε, ακόμα, να την ενθαρρύνετε να λερωθεί, να τρέξει, να πέσει κάτω και να κάνει λάθη. Μόνο έτσι θα σπάσετε το «συννεφάκι» της πριγκίπισσας.

Διαβάστε εδώ πώς θα μεγαλώσετε ένα δυναμικό κορίτσι. 

Ακόμα και αν σας φαίνεται δύσκολο να «χαλιναγωγήσετε» τον πριγκιπικό χαρακτήρα της κόρης σας, πρέπει να αναλογιστείτε τι είναι καλύτερο για το μέλλον της και πώς μπορείτε να τη βοηθήσετε να γίνει μια ανεξάρτητη γυναίκα, όταν έρθει η ώρα να ανοίξει τα φτερά της μακριά σας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συμπεριφορά των παιδιών εξαρτάται από τη δική μας συμπεριφορά και ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τη διαπαιδαγώγησή τους. Γι' αυτό, είναι στο χέρι μας να διορθώσουμε τα λάθη μας και να μεγαλώσουμε παιδιά που θα γίνουν ανεξάρτητοι και δυναμικοί ενήλικες!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v