Πώς να απασχολήσετε δημιουργικά το παιδί το Πάσχα

Πώς να απασχολήσετε δημιουργικά το παιδί το Πάσχα

Τα σχολεία έκλεισαν για τις διακοπές του Πάσχα και τα παιδιά για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα περάσουν το περισσότερο χρόνο στο σπίτι, αναζητώντας διεξόδους διασκέδασης. Για να μην καταλήγουν όλη μέρα να είναι μπροστά απ' την οθόνη του υπολογιστή,να παίζουν video games ή να βλέπουν τ' αγαπημένα τους καρτούν αποχαυνωμένα στην τηλεόραση, βάλτε τα στο εορταστικό κλίμα του Πάσχα έξυπνα! Συνδυάστε την αγάπη τους για το παιχνίδι, τις κατασκευές και το... καθισιό με κάποιες εορταστικές κατασκευές που μπορείτε να φτιάξετε μαζί.

1. Κάρτες από τα χεράκια του παιδιού!

Φέτος, μην αγοράσετε κάρτες για «Καλό Πάσχα». Μπορείτε να τις φτιάξετε μαζί με το παιδί , ή ακόμα και να το αφήσετε να δημιουργήσει μόνο του. Για να φτιάξετε το λαγουδάκι, θα χρειαστείτε καφέ χαρτόνι για τη βάση της κάρτας, τσόχα, χαρτόνι σε διαφορετικό χρώμα και ματάκια χειροτεχνίας. Στο τέλος, κολλάτε το λαγουδάκι πάνω στην κάρτα.

Για τα υπόλοιπα σχέδια, αφήστε το παιδί να δημιουργήσει με μια σύνθεση από πολύχρωμα χαρτόνια, ζωγραφική και υφάσματα που πιθανώς δεν χρειάζεστε πια.



Είναι η ιδανική κάρτα για τους παππούδες και τους συγγενείς σας που μένουν μακριά και θέλετε να τους ευχηθείτε με τον πιο χαριτωμένο τρόπο τα «Χρόνια Πολλά».

2. Γιρλάντα από αυγά

Θα χρειαστείτε διαφορετικές αποχρώσεις χαρτονιών και ένα κομμάτι σπάγκου. Κόψτε παρέα με το παιδί τα αυγά, τα οποία μπορεί να διακοσμήσει ή να ζωγραφίσει όπως θέλει.

Στο τέλος, κάντε δύο τρύπες με μια πινέζα ή τη μύτη ενός στιλό και περάστε τα μέσα απ' τον σπάγκο. Στολίστε τη γιρλάντα στο δωμάτιο του παιδιού για να χαρεί τη δημιουργία του.

3. Πασχαλιάτικες... μαράκες!

Αναμφισβήτητα είναι μια από τις κατασκευές που θα ενθουσιάσουν το παιδί και που θα «κολλήσει» και μετά το Πάσχα. Για να τις φτιάξετε, θα πρέπει να προμηθευτείτε με πλαστικά αυγά, πλαστικά κουτάλια, νιφάδες καλαμποκιού (αυτές που φτιάχνουμε ποπ-κορν), αυτοκόλλητη ταινία και πολλούς μαρκαδόρους. Απλώς γεμίζετε τα αυγά με τις νιφάδες καλαμποκιού και έπειτα τα βάζετε ανάμεσα στα κουτάλια, που δένετε με την ταινία. Στο τέλος, το παιδί απλώς τα ζωγραφίζει με τους μαρκαδόρους και, αφού στεγνώσει η μπογιά, μπορεί να δώσει το... κονσέρτο του.

4. Αυτοσχέδια αυτιά λαγού

Σε ένα χάρτινο πιάτο, το παιδί θα ζωγραφίσει τα αυτιά του λαγού με ένα μαύρο μαρκαδόρο και έπειτα θα κόψει την περίμετρό τους με ένα ψαλίδι, χωρίς όμως να κόψει τη βάση τους. Τα χρωματίζει όπως θέλει και στο τέλος τα σηκώνει προσεκτικά και μετά το φοράει.

 5. Εδώ ο λαγός, εκεί ο λαγός...

Ένα πλαστικό ποτήρι, αφρώδες υλικό σε άσπρο και ροζ χρώμα, ματάκια χειροτεχνίας , σύρμα πίπας, κόλλα , ψαλίδι και μαρκαδόρος είναι τα απαραίτητα υλικά σας. 

Αρχικά, κόβετε δύο κομμάτια σε σχήμα αυτιού από το άσπρο αφρώδες υλικό και μετά δύο μικρότερα από το ροζ υλικό, τα οποία κολλάτε στο εσωτερικό τους. Αφού στεγνώσει η κόλλα, αναποδογυρίστε το κύπελο και κολλήστε τα στη βάση του. Κόψτε το σύρμα πίπας σε τέσσερα κομμάτια για τα μουστάκια και κολλήστε το πάνω στο ποτήρι. Για τη μύτη σχηματίστε ένα τριγωνικό σχήμα από το ροζ αφρώδες υλικό που θα κολλήσετε κι αυτό στη μέση του ποτηριού. Έπειτα, κολλήστε τα ματάκια και στο τέλος ζωγραφίστε το στόμα του λαγού μ' ένα μαρκαδόρο.

Μόλις στεγνώσει και εφόσον φτιάξετε πάνω από δύο ποτηράκια-λαγουδάκια μπορείτε να παίξετε με το παιδί μια παραλλαγή του «παπά», κρύβοντας από κάτω βόλους ή κάποιο άλλο μικροαντικείμενο.

6. Εορταστικό χαλί δραστηριοτήτων

Αν θέλετε να κάνετε κάτι ξεχωριστό με το παιδί, ένα χαλί με πασχαλινό θέμα, είναι η ιδανική ιδέα. Θα χρειαστείτε ένα μεγάλο κομμάτι φελλού, μικρότερα κομμάτια φελλού σε διάφορα χρώματα, πολύχρωμα σύρματα πίπας, πομ-πον και χαρτί χειροτεχνίας σε λωρίδες.



Μετά, απλώς αφήστε τη φαντασία του παιδιού ελεύθερη να δημιουργήσει ό,τι θέλει, φυσικά με τη βοήθεια και την επίβλεψή σας. Ενδεικτικά, μπορείτε να φτιάξετε ένα καλαθάκι για τ΄αυγά και μια γωνία με ζώα και θάμνους. Για να τα κολλήσετε πανω στο χαλί, προτιμήστε το πιστόλι σιλικόνης που θα τα κρατήσει σταθερά.

7. Το πιο ωραίο καλαθάκι

Ζωγραφίστε ελεύθερα ένα χάρτινο ή πλαστικό πιάτο και έπειτα κόψτε σε τέσσερα μέρη, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Στη συνέχεια, διπλώστε το και συράψτε το. Έπειτα, φτιάξτε το χερούλι του με σύρμα πίπας που θα περάσετε μέσα από δύο τρύπες τις οποίες θα σχηματίσετε προσεκτικά σε δύο απέναντι μεριές του καλαθιού ή με δύο λωρίδες από ένα άλλο πιάτο που θα συράψετε. Τέλος, γεμίστε το με λωρίδες χαρτονιού, με τα αυγά και ό,τι άλλο θέλει το παιδί.

8. Πασχαλινό...κουκλοθέατρο!

Φτιάξτε τα δικά σας πασχαλιάτικα ζωάκια που θα ενθουσιάσουν το παιδί. Για το προβατάκι, θα χρειαστείτε ένα χάρτινο πιάτο, βαμβάκι, κόλλα, ματάκια και χαρτόνι για τα αυτιά και τα πόδια του. Για το κοτοπουλάκι, δεν χρειάζεστε βαμβάκι αλλά κίτρινη τέμπερα για να βάψετε το πιάτο. Αν θέλετε να τα κρατάτε, κολλήστε στην πίσω μεριά του ένα ξύλινο καλαμάκι για να παίξετε... κουκλοθέατρο!


v