Γιατί τα κουνούπια με τσιμπάνε περισσότερο από τους άλλους

Γιατί τα κουνούπια με τσιμπάνε περισσότερο από τους άλλους

Μπορεί να χαιρόμαστε για τον ήλιο και τη ζέστη που θα απολαμβάνουμε τους επόμενους τρεις μήνες, όμως δεν σκεφτήκαμε ότι θα τα απολαμβάνουμε…. παρέα με τα έντομα- πρωταγωνιστές του καλοκαιριού: τα κουνούπια. Και το πάρτι των τσιμπημάτων αρχίζει! Σίγουρα όλοι πέφτουμε θύματά τους κατά τους θερινούς μήνες, όμως ειδικοί πλέον ισχυρίζονται ότι ακόμα και αυτά έχουν τις προτιμήσεις και τις αδυναμίες τους. Αν λοιπόν αναρωτιέστε γιατί απ’ όλη την παρέα, μόνο εσείς είστε γεμάτη με κοκκινίλες απ’ τα τσιμπήματά τους, οι επιστήμονες θα σας δώσουν την απάντηση.

Σύμφωνα με την δερματολόγο Elizabeth Tanzi, έρευνες έχουν δείξει ότι η ομάδα του αίματος παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στο πώς θα επιλέξει ένα κουνούπι το επόμενο θύμα του. Όπως αναφέρει η Tanzi, τα άτομα με ομάδα αίματος Ο καταλαμβάνουν τα πρωτεία. 

Εκτός αυτού, όμως, το δέρμα φαίνεται ότι παίζει κι αυτό τον… ρόλο του. Κάποιοι έχουν πιο ευαίσθητο δέρμα, με αποτέλεσμα η αντίδρασή του σε ένα απλό τσίμπημα κουνουπιού να είναι πολύ πιο έντονη, με το πρήξιμο και τις κοκκινίλες να κάνουν αμέσως την εμφάνισή τους. Έτσι, μπορεί σε κάποια άτομα, τα τσιμπήματα να γίνονται πιο εμφανή και γι' αυτό να νομίζουμε ότι τα έντομα- εχθροί μας τα προτιμούν. «Ξεκινήστε τα αντιϊσταμινικά λίγες μέρες πριν εκτεθείτε στα κουνούπια για ν’ αποφύγετε το πρήξιμο. Έτσι, τα συμπτώματα θα είναι λιγότερο έντονα.» συμβουλεύει η Tanzi.

Το αμέσως επόμενο... περίεργο της υπόθεσης είναι ότι όσοι καταναλώνουν πολλά γλυκά, πέφτουν πολύ πιο εύκολα θύματά τους, χωρίς ωστόσο να έχει αποδειχθεί σύνδεση μεταξύ των τσιμπημάτων και της διατροφής ενός ατόμου. Επιπλέον, σύμφωνα με σχετική έρευνα του Journal of the American Mosquito Control Association (με πολύ μικρό δείγμα) πιο επιρρεπή στα τσιμπήματα φαίνεται ότι είναι όσοι καταναλώνουν μπύρα.

Αντίθετα με όσα πιστεύαμε μέχρι τώρα, τα έντονα χρώματα στα ρούχα και τα «λουλουδάτα» αρώματα δεν φαίνεται να λειτουργούν σαν «μαγνήτες» γι' αυτά τα καλοκαιρινά έντομα. 

Τα καλά νέα ωστόσο είναι ότι συγκεκριμένες μυρωδιές και έλαια απωθούν τους καλοκαιρινούς μας… εχθρούς, με τα κεριά σιτρονέλας να περιλαμβάνονται σ’ αυτά και τα μέρη με υγρασία και ατμούς και οι δασώδεις περιοχές να μην είναι στη λίστα με τα μέρη που πρέπει να επισκεφθούν!

Γι’ αυτό, η λύση είναι μία: προμηθευτείτε με τα γνωστά «φιδάκια» και τα ρεσό σιτρονέλας και θωρακίστε μ’ αυτά το σπίτι σας. Μπορεί να μην κάνουν θαύματα αλλά σίγουρα θα δείτε διαφορά! Εναλλακτικά, δείτε εδώ πώς θα τα αντιμετωπίσετε με φυσικούς τρόπους. 

Πηγή: womanshealthmag.com

v