10 πρωτότυποι τρόποι να απολαύσετε το καρπούζι!

10 πρωτότυποι τρόποι να απολαύσετε το καρπούζι!

Είναι το απόλυτο φρούτο του καλοκαιριού και οι περισσότεροι μπορούν να φάνε ένα στην καθισιά τους! Το καρπούζι δεν είναι όσο μονοδιάστατο νομίζουμε, ακόμη κι αν το έχουμε γευτεί πολλές φορές μαζί με την παραδοσιακή φέτα. Μαχαίρι, πηρούνι, φαντασία και φύγαμε:

 

1. Καρπουζόπιτσα

 

Πάρτε ένα μεγάλο καρπούζι, κόψτε το σε στρόγγυλες φέτες και κατόπιν σε φέτες τύπου πίτσας. Σ’ ένα μικρό μπολ ανακατέψτε κατίκι δομοκού, μέλι και βανίλια. Απλώστε το μίγμα επάνω στις φέτες του καρπουζιού και γαρνίρετε από πάνω με φυλλαράκια δυόσμου και διάφορα είδη μούρων: βατόμουρα, σμέουρα, μύρτιλα κ.ά. Αν προτιμάτε κάτι πιο... μεσογειακό, συνδυάστε το τυρί με ελιές και κρεμμύδια (φώτο). 

2. Μπουκίτσες με φέτα και βασιλικό

Κόψτε ένα καρπούζι χωρίς σπόρια σε κυβάκια. Βάλτε επάνω τους κοματάκια φέτας και στην κορυφή ένα φυλλαράκι βασιλικού πλατύφυλλου κι ενώστε με μία οδοντογλυφίδα. Σερβίρετε σε μία πιατέλα, αφού περιχύσετε τις μπουκίτσες με λίγο ελαιόλαδο και λίγο αλατοπίπερο.

3. Αναψυκτικό με δυόσμο

Σ’ ένα μπλέντερ, βάλτε 4 κούπες καρπούζι χωρίς σπόρια και 1 ½ κούπα λεμονάδα και χτυπήστε μέχρι ν’ ανακατευτούν καλά. Αδειάστε το μίγμα  σε μια κανάτα, ρίξτε μέσα φυλλαράκια δυόσμου και συμπληρώστε με μπόλικα παγάκια.

4. Στο γκριλ με προσούτο

Κόψτε το καρπούζι σε τεταρτημόρια κι αφαιρέστε τη φλούδα. Περιχύστε τις φέτες με ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Βάλτε τις φέτες στο γκριλ για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, ώσπου να κάνουν γραμμές. Σερβίρετε σε πιατέλα, αφού βάλετε επάνω τους λίγο ροκφόρ, μία λωρίδα προσούτο και λίγο φρέσκο βασιλικό και περιχύστε με ξύδι μπαλσάμικο.

5. Σαλάτα με φέτα και καρύδια

Κόψτε το δροσερό καρπούζι σας σε κομματάκια και ρίξτε το στη σαλατιέρα. Ανακατέψτε με κομματάκια φέτας και φρέσκα φυλλαράκια δεντρολίβανου, συμπληρώστε με λαχταριστά καρύδια και περιχύστε με ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.

6. Κάρυ

Καθαρίστε ένα μικρό καρπούζι χωρίς σπόρια, κόψτε το σε κυβάκια και ρίξτε ποσότητα 1 κούπας στο μπλέντερ να γίνει πουρές. Στο μάτι, σε μέτρια φωτιά, βάλτε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και σωτάρετε 1 κουταλιά του γλυκού σπόρους κύμινου για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέστε 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες και σοτάρετε για ακόμη 30 δευτερόλεπτα. Ρίξτε μέσα τον πουρέ καρπουζιού μαζί με 1 κ.γ. ξερό κόλιανδρο, ¼ κ.γ. κουρκουμά, ¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν και ½ κ.γ. αλάτι και σιγοβράστε για 3-5 λεπτά, ώσπου να δέσει. Ρίξτε το υπόλοιπο καρπούζι και σιγοβράστε για 3-5 λεπτά ακόμη να ζεσταθεί κι αυτό. Σερβίρετε με ρύζι μπασμάτι και φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο.

7. Γρανίτα

Στο μπλέντερ, ρίξτε κυβάκια καρπουζιού (χωρίς σπόρια), λίγο χυμό από λάιμ και λίγο μέλι και χτυπήστε καλά. Ύστερα, σουρώστε πολύ καλά σε ένα μπολ και με το μίγμα γεμίστε τα καλούπια γρανίτας σας. Από πάνω, μπήξτε ένα ξυλάκι και βάλτε τις γρανίτες στην κατάψυξη να παγώσουν καλά πριν τις απολαύσετε.

8. Γκασπάτσο με τη φλούδα

Στο μούλτι, ρίξτε 1 κούπα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα, 1 κούπα μίγμα μαϊντανού-δυόσμου, 1 σκελίδα σκόρδο, λίγο χοντροκομμένο σέλινο, 12 ντοματάκια και 1 ½ κούπα ψωμί σε κυβάκια. Χτυπήστε τα καλά σε ένα μίγμα και αδειάστε σε ένα μπολ. Τεμαχίστε 1 κιλό αγγουράκια κι ένα κιλό φλούδες καρπουζιού, αφού έχετε αφαιρέσει το σκληρό περίβλημα. Ρίξτε τα στο μούλτι μαζί με 1 κ.σ. ξύδι και 1 κ.σ. αλάτι και χτυπήστε τα καλά μέχρι το μίγμα να γίνει ομογενές. Ανακατέψτε το με το πρώτο μίγμα και ξαναχτυπήστε μαζί σε δόσεις, αν χρειαστεί. Αφήστε το γκασπάτσο στο ψυγείο 2 ώρες τουλάχιστον και σερβίρετε κρύο.

9. Σμούθι

Στο μπλέντερ, ρίξτε 1 ½ κούπα καρπούζι σε κυβάκια (χωρίς σπόρια), 1 κούπα παγωμένες φράουλες, μισή παγωμένη μπανάνα, χυμό από 1 λάιμ και ½ έως ¾ της κούπας αμυγδαλόγαλα. Χτυπήστε καλά ώσπου να γίνει απαλό, προσθέτοντας υλικά ανάλογα με την υφή που θέλετε.

10. Σούπα με λεμόνι και χαλαπένο

Στο μπλέντερ, ρίξτε 3 κούπες καρπούζι χωρίς σπόρια σε κυβάκια, 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού και ½ κουταλιά του γλυκού αλάτι. Χτυπήστε μέχρι να γίνει πουρές. Κόψτε 2 πιπεριές χαλαπένιο (καυτερές-πράσινες) σε χοντρά κομμάτια, αφού αφαιρέσετε τα σπόρια. Ρίξτε στο μπλέντερ μαζί με 3 κούπες καρπούζι σε κυβάκια και χτυπήστε ελαφρά, ώστε το μίγμα να είναι τραγανό. Βάλτε το μίγμα στο ψυγείο να κρυώσει καλά και σερβίρετε ρίχνοντας από πάνω λεπτές φέτες χαλαπένο ή φυλλαράκια δυόσμου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v