Πώς να καθαρίσετε σωστά τις μικροσυσκευές της κουζίνας

Πώς να καθαρίσετε σωστά τις μικροσυσκευές της κουζίνας

Στην κουζίνα μας, πέρα απ’ τις στάνταρ ηλεκρικές συσκευές, υπάρχουν και πολλές μικρότερες που χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά ώστε να λερώνονται σε βαθμό που κρύβει κινδύνους. Καλό είναι, λοιπόν, να τις καθαρίζουμε πότε ποτέ καλά, ακόμη κι αν μοιάζει αγγαρεία. Δείτε μερικούς από τους πιο εύκολους, γρήγορους και οικολογικούς τρόπους.

Τον βραστήρα

Γεμίστε τα ¾ του βραστήρα με ένα ισόποσο μίγμα από νερό και λευκό ξύδι και βάλτε το να βράσει. Βγάλτε το καλώδιο απ’ την πρίζα κι αφήστε το για 15-20 λεπτά να δράσει. Κατόπιν αδειάστε τον βραστήρα και ξεβγάλτε με νερό μέχρι να σιγουρευτείτε ότι το ξύδι έχει φύγει εντελώς. Σκουπίστε το εσωτερικό με ένα πανάκι κι αφήστε τον βραστήρα ανοιχτό μέχρι να στεγνώσει καλά.

Το μπλέντερ

Μετά τη χρήση, ρίξτε λίγο απορρυπαντικό πιάτων μέσα στο μπλέντερ και γεμίστε το μέχρι το ⅓ με ζεστό νερό. Κλείστε το καπάκι και λειτουργήστε το για 10 δευτερόλεπτα στην υψηλή ταχύτητα, ώστε το νερό να ανακατευτεί καλά με το σαπούνι και να πάει παντού. Αδειάστε το μπλέντερ και ξεβγάλτε καλά με ζεστό νερό.

Τον μύλο του καφέ

Όταν σας περισσέψει μπαγιάτικο ψωμί, κόψτε μικρά κομματάκια, βάλτε τα στον μύλο του καφέ και δουλέψτε τον για μερικά δευτερόλεπτα. Αδειάστε τον και θα δείτε ότι τα υπολείμματα του καφέ έχουν φύγει μαζί με τα τρίμματα του ψωμιού.

Την καφετιέρα φίλτρου

Γεμίστε το δοχείο νερού της καφετιέρας με ένα ισόποσο μίγμα από νερό και λευκό ξύδι. Βάλτε την μπρος και κλείστε την όταν το νερό φτάσει στο μισό. Αφήστε την έτσι για 1 ώρα, ώστε να δράσει το ξύδι. Αμέσως μετά, ανοίξτε την πάλι και περιμένετε να περάσει όλο το νερό στην κανάτα. Λειτουργήστε την καφετιέρα 3 φορές ακόμη με σκέτο νερό και θα γίνει σαν καινούργια.

Την πρέσα του καφέ φίλτρου

Αδειάστε τελείως την πρέσα και ξεβγάλτε καλά με χλιαρό νερό. Κατόπιν γεμίστε την μέχρι τη μέση με λευκό ξύδι και συμπληρώστε με βραστό νερό. Πιέστε αργά-αργά το έμβολο σα να φτιάχνετε καφέ κι ύστερα περιμένετε 10 λεπτά, ώσπου να ξεθυμάνει το καυτό διάλυμα. Αδειάστε την πρέσα και καθαρίστε την ελαφρά με απορρυπαντικό πιάτων, ξεβγάλτε την και περιμένετε να στεγνώσει καλά.

Τον φούρνο μικροκυμάτων

Σε ένα μπολ κατάλληλο για μικροκύματα ρίξτε ½ κούπα νερό και ½ κούπα λευκό ξύδι, μαζί με 1 ξύλινη οδοντογλυφίδα για λόγους ασφαλείας. Ζεστάνετε για 5-10 λεπτά, αναλόγως του πόσο βρώμικος είναι ο φούρνος σας. Όταν τον κλείσετε πάλι, περιμένετε 1-2 λεπτά, ώσπου να σταματήσει να βγαίνει ατμός απ’ το μπολ. Με τα γάντια σας, βγάλτε έξω το μπολ. Βουτήξτε ένα σφουγγάρι στο ζεστό διάλυμα και καθαρίστε τον φούρνο σας με ένα απλό πέρασμα.

Την τοστιέρα

Αναποδογυρίστε την τοστιέρα σας πάνω από το νεροχύτη και ταρακουνήστε την να πέσουν τα υπολείμματα. Βγάλτε τον δίσκο για τα ψίχουλα και καθαρίστε τον καλά. Μέσα από την υποδοχή του δίσκου, βάλτε μία οδοντόβουρτσα και σκουπίστε ό,τι υπολείμματα βλέπετε. Ταρακουνήστε ξανά την τοστιέρα να πέσει ό,τι έχετε σκουπίσει. Καθαρίστε την εξωτερική επιφάνεια με ένα υγρό βετέξ κι είστε έτοιμη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v