Οι τροφές που θα βοηθήσουν τα παιδιά να ενεργηθούν

Οι τροφές που θα βοηθήσουν τα παιδιά να ενεργηθούν

«Μαμά, δεν μπορώ να πάω τουαλέτα!»: αν το παιδί δυσκολεύεται να κάνει την… ανάγκη του, τότε ενδεχομένως η διατροφή του δεν το βοηθά ιδιαίτερα. Το αποτέλεσμα; Αρκετά μεγάλες δόσεις γκρίνιας και κλάματος λόγω της ταλαιπωρίας που περνάει. Επειδή, όμως,  η φύση έχει πάντα την απάντηση και τη λύση σε κάθε μας πρόβλημα, δείτε ποιες είναι οι δέκα τροφές που θα ανακουφίσουν το παιδί και θα το βοηθήσουν να ενεργείται πιο εύκολα.

Φρούτα

1. Αχλάδια

Ένα από τα φυσικά «καθαρτικά» της φύσης με πλούσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (ξεπερνά αρκετά και την αντίστοιχη περιεκτικότητα των μήλων) που βοηθούν σημαντικά στην κένωση των εντέρων. Αν το παιδί προβάλλει αντιστάσεις, μπορείτε να τα κόψετε σε «παιχνιδιάρικα» κομματάκια για να το… ξεγελάσετε.

2. Ροδάκινα



Αποξηραμένα ή φρέσκα, τα ροδάκινα, που είναι εξίσου πλούσια σε φυτικές ίνες, θα βοηθήσουν το παιδί να ξεπεράσει το πρόβλημα της… τουαλέτας. Απλώς, φροντίστε να τα πλύνετε καλά για να τα καταναλώσει μαζί με την φλούδα για ακόμα πιο σίγουρα αποτελέσματα.

3. Δαμάσκηνα

Τα δαμάσκηνα είναι το κλασικό γιατρικό στην δυσκοιλιότητα, ακόμα και για τα παιδιά. Αν δεν μπορείτε να βρείτε φρέσκα (η «εποχή» τους είναι κυρίως τον Σεπτέμβριο), η αποξηραμένη εκδοχή τους θα κάνει εξίσου καλή δουλειά και ενδεχομένως να είναι πιο αποδεκτή από τα πιτσιρίκια.

Λαχανικά

4. Καρότα



Τα καρότα μπορούν να κάνουν… θαύματα στα παιδιά που δεν επισκέπτονται συχνά την τουαλέτα. Προτιμήστε την ωμή τους εκδοχή γιατί αν ψηθούν ή μαγειρευτούν, τα πολύτιμα συστατικά τους που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, θα χαθούν. Συνδυάστε με το τα μαλάκα τυράκια που λατρεύουν τα παιδιά και τ’ αποτελέσματα θα είναι σύντομα ορατά.

5. Μπρόκολο



Τα λαχανικά είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ωμά γιατί χάνουν μέρος των θρεπτικών τους συστατικών, ωστόσο επειδή κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο, προτιμήστε να βράσετε και να σερβίρετε το μπρόκολο ως συνοδευτικό δίπλα στο αγαπημένο πιάτο του παιδιού. Μια καλή ιδέα είναι να το σερβίρετε έξυπνα, όως στη φωτογραφία. 

Τα αγαπημένα φαγητά των παιδιών… αλλιώς

6.  Τα δημητριακά διαφορετικά

Παρά τις (παραπάνω από πιθανές) αντιστάσεις του παιδιού, προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τα κλασικά δημητριακά με σοκολάτα με δημητριακά ολικής άλεσης ή βρώμη. Για να τα κάνετε πιο γλυκά, μπορείτε να προσθέσετε ή να επιλέξετε δημητριακά με αποξηραμένα φρούτα, μαύρη σοκολάτα ή έναν συνδυασμό από μέλι και αμύγδαλα.

*Το μέλι δεν ενδείκνυται για παιδιά μέχρι ενός έτους γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της αλλαντίασης. 

7. Μακαρόνια, ρύζι και ψωμί στο… μαύρο!

Ενδεχομένως σκεφτείτε ότι τα μακαρόνια είναι ένα από τα (λίγα) φαγητά που το παιδί καταναλώνει αδιαμαρτύρητα και ίσως ακόμα με ευχαρίστηση. Εκμεταλλευτείτε αυτή την αδυναμία του, μαγειρεύοντας μακαρόνια ολικής άλεσης που είναι πιο πλούσια σε ίνες. Το ίδιο ισχύει και για το ρύζι. Αν το παιδί σας προβάλλει αντιστάσεις, «καμουφλάρετέ» τα με τυρί.

Για τα τοστάκια του, μπορείτε επίσης να προτιμήσετε ψωμί ολικής άλεσης που έχει ελάχιστη διαφορά στη γεύση από το κλασικό άσπρο ψωμί.

8. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι το «τέλειο» δόλωμα που θα βοηθήσουν τα παιδιά να πάνε τουαλέτα αφού στις περισσότερες περιπτώσεις ανήκουν στ' αγαπημένα τους σνακ. Τα αμύγδαλα, οι σταφίδες και τα αφυδατωμένα σύκα περιέχουν, που μπορείτε και να προσθέσετε στα δημητριακά του παιδιού, είναι ιδανικές επιλογές. 

Όσπρια

9. Φασόλια

Τα φασόλια περιέχουν περίπου 10 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα/ κούπα, πράγμα που τα κάνει άκρως… ανταγωνιστικά στον αγώνα κατά της δυσκοιλιότητας. Το θετικό είναι ότι αυτό ισχύει για κάθε τους μορφή, τα πράσινα, τα μαυρομάτικα ή τα κόκκινα φασόλια, με τις πιθανότητες να αρέσει κάποιο απ’ αυτά στο παιδί να αυξάνονται. Μπορείτε να τα προσθέτετε στη σάλτσα για τα μακαρόνια ή στις σαλάτες για να τα καταναλώσει αδιαμαρτύρητα.

10. Φακές

Παρά το ότι δεν είναι ένα καλοκαιρινό φαγητό στην κλασική μορφή του και είναι ένας από τους αιώνιους εχθρούς των παιδιών, αν τις σερβίρετε σε μια δροσερή σαλάτα, μπορεί ν’ αλλάξουν γνώμη.

Άλλες χρήσιμες συμβουλές



*Ενθαρρύνετε το παιδί να πίνει αρκετό νερό καθημερινά. Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, σε συνδυασμού με την πρόσληψη φυτικών ινών, μπορεί να καταπολεμήσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα.

*Περιορίστε το γάλα και την πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων που δεν είναι ευκολοχώνευτα και καθυστερούν τις κενώσεις του οργανισμού. Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του iatronet, καλό θα είναι το παιδί να μην καταναλώνει πάνω από 700 με 800 ml γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως.  

 *Η κίνηση βοηθάει! Το τρέξιμο, το ποδήλατο και άλλες δραστηριότητες μέτριας σωματικής άσκησης βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου, μειώνοντας έτσι το πρόβλημα.

Αν το πρόβλημα είναι μεγάλο ή αν έχετε υποψίες ότι το παιδί έχει έντονη δυσκοιλιότητα, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας σχετικά. Θα πρέπει επίσης να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίπτωση που το παιδί έχει κάποια αλλεργία, οπότε η πρόσληψη συγκεκριμένων τροφών θα πρέπει να αποφευχθεί.
 

v