8 λόγοι να χαίρεσαι αν έχεις πατήσει τα 50

8 λόγοι να χαίρεσαι αν έχεις πατήσει τα 50

Κάθε δεκαετία της ζωής μας έρχεται μαζί με μία «κρίση», μπόλικα στερεότυπα και αρκετές προσδοκίες. Καθώς μεγαλώνουμε, όμως, όλα αυτά μοιάζουν όλο και πιο ασήμαντα κι αρχίζουμε να εστιάζουμε σ’ εκείνα που μετράνε περισσότερο, κοιτάζοντας να κάνουμε τη ζωή μας πιο απλή και πιο ευχάριστη. Ορόσημο αυτής της σταδιακής ωρίμανσης είναι, σίγουρα, η ηλικία των 50, στην οποία αξίζει να φτάσετε όσο γίνεται πιο ακμαίες και υγιείς. Δείτε γιατί…

1. Δεν χρειάζεται πια να είσαι «πετυχημένη»

Αν στα 20 σου είχες όνειρα για καριέρα, χρήματα, ταξίδια και μια ονειρεμένη οικογένεια μέχρι να πιάσεις τα 40 σου, αλλά κατάφερες μόνο το τελευταίο, τα καλά νέα είναι πως τώρα που έγραψες 50 δεν χρειάζεται πια να ρεφάρεις. Η έννοια της «επιτυχίας» δεν απευθύνεται σε σένα και κανείς δεν θα σε κρίνει. Άραξε, λοιπόν, και απόλαυσε την ελευθερία σου απ’ τα δεσμά των προσδοκιών.

2. Δικαιούσαι να έχεις χούγια

Ακόμη και στα σαραντα- κάτι σου, το να έχεις συγκεκριμένες και αδιαπραγμάτευτες συνήθειες ή παραξενιές μπορούσε να εκληφθεί ως σημάδι πρόωρου γήρατος και να έφερνε πάνω σου τη ρετσινιά της γεροπαράξενης. Τώρα, όμως, παρ’ ότι είσαι ακόμη αρκετά νέα για να κάνεις ότι θέλεις, μπορείς επιτέλους να το κάνεις και όπως θέλεις και κανείς δεν πρόκειται να σε παρενοχλήσει γι’ αυτό.

3. Μπορείς ν’ αγοράζεις άχρηστα πράγματα

Το νοικοκυριό σου το έχεις στήσει δύο και τρεις φορές, τα παιδιά σου τα μεγάλωσες και τα προίκισες, το αυτοκίνητό σου το έχεις κι απ’ τη ντουλάπα σου δεν λείπει τίποτε. Με λίγα λόγια, τώρα μπορείς να βγάλεις εκείνη τη λίστα με όσα ήθελες να ψωνίσεις και έβαζες διαρκώς σε δεύτερη μοίρα, να προσθέσεις άλλα τόσα και ν’ αρχίσεις να καταναλώνεις σα να μην υπάρχει αύριο.

4. Έχεις χρόνο για χόμπι

Στη δουλειά σου κάνεις πια αυτό ακριβώς που χρειάζεται κι αφήνεις το τρέξιμο για τους μικρότερους και πιο φιλόδοξους, ενώ στο σπίτι σου, έχεις επιβάλλει τη σειρά σου, ειδικά τώρα που τα παιδιά είναι με το ένα πόδι στην έξοδο. Επιτέλους, έχεις τον ελεύθερο χρόνο και τη διάθεση να κάνεις όλα εκείνα που, μέχρι σήμερα, ήταν αδύνατο να χωρέσουν στο πρόγραμμά σου. Χορός, γιόγκα, λέσχες ανάγνωσης, εκδρομές, περίπατοι, θέατρο και σινεμαδάκια δεν είναι πλέον όνειρο, αλλά μέρος της καθημερινότητάς σου.

5. Τα παιδιά σου έχουν μεγαλώσει

Έχεις δώσει τα πάντα για τα παιδιά σου, για να μεγαλώσουν σωστά και να μην τους λείψει τίποτα και να που τα κατάφερες. Είτε είναι ήδη ενήλικα είτε πλησιάζουν μέρα με τη μέρα στην ενηλικίωση, εσύ μπορείς να νιώθεις ότι έκανες αυτό που έπρεπε και ν’ αρχίσεις να παίρνεις θέση στο μπακγκράουντ, έτοιμη για τα δύσκολα, αλλά όχι πια μονίμως διαθέσιμη για μικροπράγματα. Άλλωστε, πρέπει να κρατήσεις δυνάμεις και για τη μέρα που θα γίνεις γιαγιά.

6. Μπορείς να λες «όχι» χωρίς εξηγήσεις

Με λίγα λόγια, η εποχή που έπρεπε διαρκώς να κάνεις τα χατίρια των άλλων, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, έχει περάσει ανεπιστρεπτί κι ήρθε η ώρα να δώσεις προτεραιότητα στον εαυτό σου και τις επιθυμίες σου. Συνεπώς, αν δεν θες να κάνεις κάτι που σου ζητάνε, αν δε θες να πας κάπου που σου λένε και αν δε θες να ξαναμαγειρέψεις τηγανητές πατάτες μέχρι τη δευτέρα παρουσία, μπορείς, απλώς, να λες “όχι” και οι άλλοι είναι υποχρεωμένοι να το δεχτούν.

7. Κοιμάσαι όποτε και όσο θες

Έφτασε εκείνη η εποχή που μπορείς να κοιμάσαι το μεσημέρι και να μη σε ξυπνά κανείς, να κοιμάσαι νωρίς το βράδυ χωρίς να σου τη λέει κανείς και να κοιμάσαι αργά το βράδυ όποτε θες να δείξεις στους νεότερους ότι αντέχεις ακόμη τους ρυθμούς τους. Μπορείς να ξυπνάς πολύ νωρίς το πρωί για να τελειώσεις τις δουλειές σου μέχρι το μεσημέρι ή πολύ αργά επειδή δεν έχεις καμία δουλειά να κάνεις που δεν μπορεί να γίνει και αύριο.

8. Μπορείς ν’ αρχίσεις τα... ιαματικά μπάνια

Κακά τα ψέμματα, οι διακοπές στις λουτροπόλεις μας, παρά την κοινή παραδοχή ότι τα μπάνια κάνουν καλό, θεωρούνται κατάλληλες μόνο για γέρους και αρρώστους. Μέχρι πρόσφατα, οι ενοχές και ο φόβος ότι γερνάτε δεν σας άφηναν ν’ απολαύσετε το μοναδικό αυτό δώρο της φύσης. Αυτά πέρασαν, όμως. Τώρα μπορείτε να διακοπάρετε στις απανταχού θερμές πηγές με την ευχή της κοινωνίας και χωρίς τη ρετσινιά που φοβόσαστε πριν.

v