Πώς να κάνετε απόψυξη στο ψυγείο

Πώς να κάνετε απόψυξη στο ψυγείο

Αν και τα σύγχρονα ψυγεία σπανίως χρειάζονται απόψυξη, οι πιθανότητες να έχετε παλαιότερο μοντέλο και ν’ αντιμετωπίζετε την ανεπιθύμητη δημιουργία πάγου στα τοιχώματά του είναι πολλές, ακόμη και στις μέρες μας. Αν συμβαίνει αυτό, δείτε ένα προς ένα τα βήματα προς μία σωστή και ολοκληρωμένη απόψυξη.

Βήμα πρώτο: Βγάζετε το ψυγείο απ’ την πρίζα και το αδειάζετε τελείως

Προφανώς, για να ξεκινήσει η απόψυξη το ψυγείο δεν πρέπει να βρίσκεται σε λειτουργία. Αποσυνδέστε το, λοιπόν, απ’ το ρεύμα και αδειάστε το εντελώς για να μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας ανενόχλητα και, με την ευκαιρία, να το καθαρίσετε κιόλας. Ό,τι έχετε στην κατάψυξη, μπορεί να μεταφερθεί στην κατάψυξη κάποιου γείτονα ή φίλου, ενώ τα περιεχόμενα της συντήρησης μπορούν να μπουν σε ένα φορητό ψυγειάκι μαζί με μερικές παγοκύστες. Σε κάθε περίπτωση, μιας και έχετε προγραμματίσει απόψυξη, καλό είναι τα περιεχόμενα να είναι λίγα και διαχειρίσιμα. Μόλις φύγουν τα τρόφιμα, αφαιρέστε και όλα τα κινητά εξαρτήματα όπως ράφια, συρτάρια κλπ. για να καθαριστούν χωριστά και σχολαστικά. Σε περίπτωση που έχουν κολλήσει στον πάγο, αφήστε τα για μετά.

Βήμα δεύτερο: Αφήνετε το ψυγείο ανοιχτό και προσέχετε τα νερά

Τώρα που έχετε αδειάσει το ψυγείο, ανοίξτε την πόρτα της συντήρησης και της κατάψυξης και περιμένετε να λιώσουν οι πάγοι. Επειδή κάποια νερά θα τρέξουν έξω απ’ το ψυγείο, βάλτε πετσέτες, εφημερίδες ή σκεύη γύρω γύρω που θα τα απορροφήσουν. Όσο περνά η ώρα, έχετε το νου σας να παίρνετε με μια πετσέτα τα νερά που μαζεύονται μέσα στο ψυγείο. Ίσως χρειαστεί να περιμένετε αρκετά, αλλά αυτός είναι ο πιο απλός τρόπος ν’ απαλλαγείτε απ’ τον πάγο, ειδικά αν έχετε αφήσει να σχηματιστεί μεγάλη ποσότητα χωρίς να παρέμβετε.

Βήμα τρίτο: Επισπεύστε τη διαδικασία με έναν ανεμιστήρα και μία σπάτουλα

Καθώς η ώρα περνά και ο πάγος λιώνει, θα μένει όλο και λιγότερο προσκολλημένος στα τοιχώματα του ψυγείου. Για να γίνει πιο γρήγορα αυτό και με την προϋπόθεση ότι το σπίτι σας είναι σχετικά ζεστό, βάλτε έναν ανεμιστήρα να στέλνει τον αέρα μέσα στο ψυγείο. Μετά από λίγο, πάρτε μία πλαστική σπάτουλα ή κάποιο άλλο παρεμφερές εργαλείο (όχι, όμως, αιχμηρό ή με γωνίες που μπορεί να κάνουν ζημιά) και «βοηθήστε» τα κομμάτια του πάγου να ξεκολλήσουν, ώστε ν’ αφαιρεθούν χωρίς να περιμένετε να λιώσουν.

Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε πιστολάκι ή ζεστό νερό

Αν σας πιέζει ο χρόνος και θέλετε να ξεμπερδεύετε πιο γρήγορα με το ψυγείο, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε τον ζεστό αέρα απ’ το πιστολάκι σας ή τον ατμό του ατμοκαθαριστή σας. Με πολλή προσοχή, βέβαια, και από μία σχετική απόσταση ασφαλείας, στοχεύστε εκεί που ο πάγος είναι πιο πυκνός και επισπεύστε την υγροποίησή του. Αν, πάλι, δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρικές συσκευές για λόγους ασφάλειας, βράστε νερό και βάλτε το σε δοχεία και επάνω στα ράφια ή εφαρμόστε το επάνω στον πάγο με ένα υγρό πανί.

Βήμα τέταρτο: Στεγνώνετε σχολαστικά και περιμένετε 30 λεπτά

Όταν η απόψυξη έχει ολοκληρωθεί, μη βιαστείτε να βάλετε το ψυγείο σας σε λειτουργία. Με ένα στεγνό πανί, σκουπίστε με πολλή προσοχή κάθε γωνιά του ψυγείου σας γιατί αν μείνουν νερά, θα ξανασχηματιστεί πάγος. Αφού το βάλετε στο ρεύμα, βάλτε τα ράφια και τα συρτάρια και περιμένετε γύρω στα 30 λεπτά να έρθει στη θερμοκρασία που πρέπει. Κατόπιν, ελέγξτε τα λάστιχα στις πόρτες για να σιγουρευτείτε ότι δεν «χάνουν» όταν είναι κλειστές και γεμίστε το ψυγείο με τα τρόφιμά σας.

 

v