Κινδυνεύουν από άσθμα τα παιδιά που κοιμούνται με τους γονείς

Κινδυνεύουν από άσθμα τα παιδιά που κοιμούνται με τους γονείς

Αν συνηθίζετε να κοιμάστε κάθε βραδύ με το παιδί σας, λάβετε υπ’όψιν την έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό European Respiratory Journal, σύμφωνα με την οποία τα μικρά παιδιά που μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι με τους γονείς κινδυνεύουν από διάφορες αναπνευστικές λοιμώξεις, οι οποίες σταδιακά μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα άσθματος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ, οι οποίοι μελέτησαν μητέρες με παιδιά διαφόρων ηλικιών (από βρέφη έως έξι ετών), τα βρέφη και τα μωρά δεν διατρέχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο. Αντίθετα, παιδιά ηλικίας από δύο ετών που συνεχίζουν να κοιμούνται στο κρεβάτι των γονιών, έχουν πολύ μεγάλη πιθανότητα να εκδηλώσουν συριγμό στην αναπνοή τους, καθώς και άλλα συμπτώματα άσθματος.

Μάλιστα, τα συμπτώματα αυτά θα εμφανιστούν κατά την ηλικία των 6 ετών, λένε οι ειδικοί.

Ωστόσο, η έρευνα δεν έδειξε συσχετισμό ανάμεσα σε προϋπάρχοντα συμπτώματα άσθματος κατά τα δύο πρώτα χρόνια, και ύπνο στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς από τα δύο χρόνια και μετά.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταλήξει στο γιατί συμβαίνει τα παιδιά άνω των 2 ετών να κινδυνεύουν από άσθμα αν κοιμούνται με τους γονείς, πάντως ελπίζουν να βρουν περισσότερες απαντήσεις μέσω μελλοντικών ερευνών.

Πηγή: dailymail.co.uk
v