Μπότοξ: Να το κάνω ή όχι;

Μπότοξ: Να το κάνω ή όχι;

Ο χρόνος μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος ή ο χειρότερος εχθρός της εμφάνισής μας, ανάλογα με το πώς θα τον «χειριστούμε». Αν επιλέξετε να παρέμβετε για να κρύψετε ή να πείτε «αντίο» στις ρυτίδες που βλέπετε κάθε μέρα στον καθρέφτη η πλέον διαδεδομένη μέθοδος είναι τα μπότοξ. Ωστόσο, επειδή οι αισθητικές επεμβατικές μέθοδοι μπορεί ακόμα να αποτελούν ταμπού γι’ αρκετές γυναίκες, το δίλημμα κυριαρχεί στο μυαλό τους: «Να το τολμήσω ή όχι;», «Θα παραμορφωθώ; Μήπως μετά δεν είμαι πια η ίδια;».  Ο πλαστικός χειρουργός, κ. Όθων Κρητικός, μας διαφωτίζει και λύνει απορίες που οι περισσότερες γυναίκες έχουμε.

Οι σκέψεις που σας αποτρέπουν

«Φοβάμαι τις ενέσεις. Θα πονέσω!» ή « Δεν μ’ αρέσει η ιδέα να κάνω ένεση στο πρόσωπό μου!»

Τα μπότοξ ουσιαστικά είναι πρωτεΐνες που εισχωρούν στους μύες που προκαλούν τις ρυτίδες στο πρόσωπο και που τους βοηθούν να χαλαρώσουν. Δυστυχώς για τις γυναίκες που φοβούνται τις ενέσεις, δεν υπάρχει κάποια άλλη μέθοδος εφαρμογής τους εκτός από την ενέσιμη. Μπορεί η σκέψη του να κάνεις μια ένεση στο πρόσωπο να μην είναι ευχάριστη, όμως, όπως επισημαίνει ο γιατρός, η διαδικασία έχει ελάχιστο πόνο. Ουσιαστικά, μέσω μιας μικροσκοπικής βελόνας, το υλικό εγχέεται στο πρόσωπο, γι’ αυτό και λόγω του μεγέθους της, ο πόνος είναι ανεπαίσθητος.  Εξάλλου, τα μπότοξ έχουν γίνει πλέον η δημοφιλέστερη αισθητική ιατρική πράξη παγκοσμίως- αν ήταν επίπονη, ενδεχομένως να μην γινόταν τόσο διαδεδομένη.

«Το δέρμα μου θα φαίνεται 'πεσμένο' αν αποφασίσω να μην το συνεχίσω;»

Σε περίπτωση που θέλετε να το δοκιμάσετε και μετά αποφασίσετε ότι δεν θέλετε να το συνεχίσετε, ο κίνδυνος του να «πέσει» το δέρμα σας δεν υφίσταται. Όπως επισημαίνει ο γιατρός, αυτό που θα συμβεί αν μια γυναίκα δεν συνεχίσει την θεραπεία, θα είναι να επανέλθει το δέρμα στην προ του μπότοξ κατάσταση. Σίγουρα η τακτική εφαρμογή του (πάντα ανάλογα με τις ανάγκες και τις οδηγίες του γιατρού σας) θα έχει καλύτερα αποτελέσματα, ωστόσο, αν το μετανιώσετε, δεν έχετε να φοβάστε ότι το δέρμα σας θα φαίνεται «κρεμασμένο».

«Δεν έχω χρόνο να περιποιούμαι την επιδερμίδα μου μετά τα μπότοξ»

Η επιδερμίδα μας χρειάζεται καθημερινή φροντίδα, αν θέλουμε να κρατήσει τη λάμψη της. Πέρα από την ρουτίνα της περιποίησης που ήδη εφαρμόζουμε, τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι παραπάνω από αυτό που κάνετε ήδη για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα του μπότοξ. Σύμφωνα με τον κ. Κρητικό, αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι γυναίκες μετά τις συνεδρίες, είναι κάποια πρακτικά ζητήματα: για παράδειγμα θα πρέπει να αποφεύγεται η κατάκλυση για έξι ώρες μετά τη συνεδρία , έτσι ώστε να μην επηρεαστεί η κατανομή της διάχυσης του προϊόντος από τη βαρύτητα. Το ίδιο ισχύει και για την επαφή με τη ζέστη, όπως ο ζεστός ατμός, η σάουνα ή το λέιζερ γιατί το υλικό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην θερμότητα.

Οι σκέψεις που σας… βάζουν σε πειρασμό!

«Σκέφτομαι να το κάνω γιατί θέλω να φαίνομαι κοριτσάκι»



Μια «φρέσκια» και ανανεωμένη επιδερμίδα θα αφαιρέσει χρόνια από την εμφάνισή σας, ωστόσο θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι στόχος είναι το φυσικό αποτέλεσμα. Σίγουρα πρόκειται για μια θαυματουργή αισθητική πρακτική, όμως δεν θα πρέπει να μας πιάσει «εμμονή» και να επιδιώκουμε την τελειότητα. Κυρίαρχο ρόλο παίζει η επιλογή του γιατρού που θα μας συμβουλεύσει σχετικά και θα επιδιώκει το σωστό, το πιο όμορφο αισθητικά (ανάλογα και με την ηλικία μας) αλλά και το πιο ασφαλές αποτέλεσμα. Όπως επισημαίνει ο πλαστικός χειρουργός, ο ειδικός που θα μας αναλάβει πρέπει να είναι εξειδικευμένος στην Αισθητική Πλαστική Χειρουργική ή Αισθητική Δερματολογία και να έχει γνώσεις χειρουργικής ανατομίας προσώπου.

«Θέλω να ξεκινήσω από μικρή για να προλάβω τις ρυτίδες»

Η σκέψη αυτή έχει μια λογική βάση. Σύμφωνα με τον κ. Κρητικό, δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο ηλικίας για ν’ αρχίσει μια γυναίκα τα μπότοξ, αφού η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και όλα εξαρτώνται από τις επαναλαμβανόμενες μυϊκές συσπάσεις στο πρόσωπο που προκαλούν τις ρυτίδες. Έτσι, είναι πιθανό μια γυναίκα 25 ετών να έχει περισσότερες ρυτίδες από μια γυναίκα 30 ετών, αφού η κάθε επιδερμίδα διαφέρει. Ωστόσο, ακόμα και στα μπότοξ μπορούμε να μιλάμε για… πρόληψη. Στην περίπτωση αυτή, η εφαρμογή του αποτρέπει τις ρυτίδες από το να εγκατασταθούν στο δέρμα και να είναι διακριτές χωρίς να έχουν γίνει οι συσπάσεις (χωρίς δηλαδή να παίρνουμε κάποια έκφραση που τις προκαλεί). Αν μια γυναίκα αποφασίσει ότι θέλει να προλάβει το… κακό, μπορεί να ξεκινήσει τη θεραπεία ακόμα και πριν τα 30.

Αν επιλέξει να αρχίσει αφού εμφανιστούν οι ρυτίδες, πλέον μιλάμε για θεραπεία, καθώς στόχος τότε είναι να αντιμετωπιστούν οι ήδη υπάρχουσες ρυτίδες.

Τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζετε…

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα; Μπορώ να κάνω απεριόριστες συνεδρίες;



Τα αποτελέσματα του μπότοξ δεν είναι μόνιμα. Διαρκούν από τέσσερις έως έξι μήνες ενώ, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του iatronet, δεν υπάρχει κάποιο όριο θεραπειών που μπορεί να ακολουθήσει μια γυναίκα. Φυσικά, επειδή κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, θα πρέπει ν’ ακολουθούμε τις οδηγίες του γιατρού μας και εφόσον εκείνος κρίνει ότι μπορούμε είτε να συνεχίσουμε τις θεραπείες είτε να τις σταματήσουμε, δεν θα πρέπει να κάνουμε «του κεφαλιού» μας.

Πόσο κοστίζει; Είναι ακριβή διαδικασία;

Επειδή το κόστος είναι μια από τις πιο σημαντικές απορίες των ενδιαφερομένων, κάναμε μια σχετική έρευνα αγοράς και διαπιστώσαμε ότι το χρηματικό αντίτιμο δεν είναι σίγουρα μικρό αλλά σε σχέση μ' αυτά που προσφέρει είναι μάλλον λογικό. Για να μην σας κρατάμε σε αγωνία, ξεκινά από 250 ευρώ και φτάνει μέχρι και 350 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος εφαρμογής της. 

Δεν θα πρέπει να κάνετε μπότοξ αν…



*Έχετε εκδηλώσει κάποια φλεγμονή ή δερματική λοίμωξη στα σημεία που θα γίνει εφαρμογή τους ή αν έχετε αλλεργία στο σκεύασμα που θα χρησιμοποιηθεί. Γι’ αυτό, φροντίστε να ενημερώσετε τον γιατρό σας σχετικά. Πέρα από την ομορφιά, πρέπει πρώτα απ’ όλα να προσέχουμε την υγεία μας.

*Είστε έγκυος. Τα μπότοξ μπορεί να έχουν μόνο τοπική δράση, όμως, όπως κάθε ενέσιμη ουσία, καλό θα είναι να αποφεύγεται η εφαρμογή του τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σε ποια σημεία είναι πιο αποτελεσματικό;

Η πιο συνηθισμένη εφαρμογή του μπότοξ αφορά το άνω τριτημόριο του προσώπου, και για να μην μιλάμε μόνο επιστημονικά, εννοούμε το μέτωπο, την περιοχή ανάμεσα στα φρύδια και το πόδι της χήνας- τα σημεία δηλαδή με τις περισσότερες ρυτίδες. Ωστόσο, κάποιοι γιατροί έχουν εξειδικευθεί στην εφαρμογή του και σε άλλα σημεία του προσώπου.

Εκεί που θα πρέπει να δώσουμε βάση είναι στη σωστή επιλογή του γιατρού για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανεπιθύμητων ή αντιαισθητικών αποτελεσμάτων, όπως υπερβολικά σηκωμένα φρύδια ή τα λεγόμενα «παγωμένα» πρόσωπα. Εξάλλου, όπως επισημαίνει και ο κ. Κρητικός, στόχος γιατρού και πελάτη πρέπει να είναι ένα «φρέσκο αποτέλεσμα με απόλυτη φυσικότητα, το οποίο να γίνεται αντιληπτό από όλους αλλά χωρίς να μπορούν να καταλάβουν την αιτία του…»

v