Γεννήθηκε μωρό από μαμά που κατέψυξε την ωοθήκη της όταν ήταν 9 ετών!

Γεννήθηκε μωρό από μαμά που κατέψυξε την ωοθήκη της όταν ήταν 9 ετών!

Ένα πρωτοφανές γεγονός έλαβε χώρα την περασμένη Τρίτη, με πρωταγωνίστρια την 24χρονη Moaza Al Matrooshi από το Ντουμπάι. Η Moaza είχε καταψύξει μία από τις ωοθήκες της όταν ήταν 9 ετών, με αποτέλεσμα να είναι η πρώτη γυναίκα που αποκτά ποτέ παιδί με ιστό που έχει καταψυχθεί όταν ήταν σε τόσο μικρή ηλικία.

Οι γιατροί που έφεραν στον κόσμο το μωρό της, στο μαιευτήριο Portland του Λονδίνου, είπαν ότι η θεραπεία αυτή δίνει ελπίδα σε άλλες νέες γυναίκες που η γονιμότητά τους μπαίνει σε κίνδυνο επειδή χρειάζεται να κάνουν θεραπείες για καρκίνο και άλλες σοβαρές παθήσεις.

Η Moaza γεννήθηκε με μία κληρονομική ασθένεια στο αίμα, τη β-θαλασσαιμία, η οποία μπορεί ακόμα και να οδηγήσει σε θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί. Επειδή, όμως, η χημειοθεραπεία που θα έκανε σε ηλικία 9 ετών θα κατέστρεφε τις ωοθήκες της, οι γιατροί πρότειναν να αφαιρέσουν την δεξιά και να την καταψύξουν σε ειδικό εργαστήριο στο Leeds. Και έτσι έγινε. Η μικρή τότε Moaza έκανε χημειοθεραπεία, καθώς και μεταμόσχευση μυελού των οστών, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πάθησή της.

Μόλις πέρσι, γιατροί στην Δανία μεταμόσχευσαν ιστό από την κατεψυγμένη ωοθήκη, στην αριστερή ωοθήκη που είχε ωστόσο σταματήσει να δουλεύει. Λίγο καιρό μετά, οι γιατροί παρατήρησαν ότι οι ορμόνες της είχαν επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, και έτσι άρχισε να της έρχεται κανονικά περίοδος.



Για να βελτιώσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, η 24χρονη πλέον κοπέλα αποφάσισε με τον άντρα της να κάνει εξωσωματική, χρησιμοποιώντας την αριστερή της ωοθήκη. Οι γιατροί, λοιπόν, εμφύτευσαν στις αρχές του έτους δύο έμβρυα στη μήτρα της και… έγινε το θαύμα! Το ένα από αυτά τα κατάφερε και η Moaza έχει σήμερα ένα υγιές αγοράκι!

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται κατεψυγμένες ωοθήκες για μετέπειτα γονιμοποίηση. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ωοθήκη ενός τόσο νεαρού κοριτσιού, το οποίο όταν την κατέψυξε δεν είχε καν ακόμα μπει στην εφηβεία.

Το θαύμα των τεχνολογικών εξελίξεων, μάλιστα, δεν σταματά εδώ: Γιατροί από το Εδιμβούργο δοκιμάζουν αυτή τη στιγμή την δυνατότητα να καταψύχεται σπέρμα αγοριών ηλικίας από ενός έτους, τα οποία κινδυνεύουν από υπογονιμότητα λόγω προβλημάτων υγείας.

Η δε γιατρός της Moaza είπε ότι μέσα σε 3 μήνες, η νεαρή κοπέλα από κατάσταση εμμηνόπαυσης στην οποία βρισκόταν, έκανε τη μεταμόσχευση του κατεψυγμένου ιστού στη «νεκρή» αριστερή ωοθήκη, η οποία λειτούργησε ξανά κανονικά, και έτσι πολύ σύντομα έμεινε έγκυος.

Πηγή: theguardian.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v