5 παραδοσιακές ταβέρνες με «μαμαδίστικο» φαγητό

5 παραδοσιακές ταβέρνες με «μαμαδίστικο» φαγητό

Είτε επειδή δεν είστε η καλύτερη μαγείρισσα της επικράτειας, είτε επειδή το μενού σας περιορίζεται σε 4-5 κλασικά ελληνικά πιάτα, είτε επειδή (καλώς) πιστεύετε ότι τα παιδιά πρέπει να γνωρίσουν την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, ή -τέλος πάντων- επειδή είναι Κυριακή μεσημέρι, βαρεθήκατε να μαγειρέψετε και θέλετε να φάτε κάπου καλά με την οικογένεια, χωρίς να πληρώσετε μια περιουσία… για όλους αυτούς και άλλους τόσους λόγους που θα βρείτε παρακάτω, σας έχουμε πέντε παραδοσιακές ταβέρνες, από αυτές που στην κουζίνα θα μπορούσε να μαγειρεύει η γιαγιά σας!

Η Παλιά Φάβα, στο Παλαιό Φάληρο

Το σπιτικό φαγητό… στα καλύτερά του! Η ταβέρνα της κυρά Ντίνας, όπως είναι περισσότερο γνωστή στους κατοίκους των νοτίων προαστίων, είναι ό,τι πιο αυθεντικό μπορεί να βρει κανείς σε «μαμαδίσια» κουζίνα, με πιάτα γνήσια ελληνικά που θυμίζουν άλλες εποχές, και πρώτες ύλες αγνές, καθαρές, άρτι αφιχθείσες οι περισσότερες από τις καλλιέργειες της οικογένειας στη Σαντορίνη. Τι να πρωτοδοκιμάσετε; Αρνάκι λαδορίγανη στη λαδόκολλα με ολόφρεσκες τηγανιτές πατατούλες, λαχανοντολμάδες με πλούσιο αυγολέμονο, μουσακά και παστίτσιο, ολόφρεσκα τηγανιτά κεφτεδάκια και φυσικά την περίφημη φάβα! Την επόμενη φορά που θα ξαναπάτε, συνεχίστε με ό,τι απόμεινε από τον κατάλογο και με τίποτα δεν θα δυσαρεστηθείτε!

Οι τιμές άκρως φιλικές, το περιβάλλον αυτό μιας παλιάς αλλά περιποιημένης ταβέρνας, με ξεχωριστό χώρο για να καθίσετε με τα παιδιά, και το σέρβις πάντα πρόθυμο και χαμογελαστό.

Παλιά Φάβα: Αχαιών 38, Π. Φάληρο, τηλ. 210 9311994.

Το Μαγειρείο του Μαρτίνη, στην Πατησίων

Τι τραβά η όρεξή σας; Κατσαρόλα, λαδερό, πίτα, ψάρι ψητό; Με σχεδόν 40 μαγειρευτά καθημερινά, αποκλείεται να μη βρείτε τις γεύσεις σας! Και όλα αυτά σερβιρισμένα σε έναν όμορφο, λιτό χώρο –όπως πρέπει να είναι μια γνήσια ελληνική ταβέρνα. Κλείστε τραπεζάκι δίπλα στο τζάκι και απολαύστε χοιρινό με σέλινο, κουνέλι στιφάδο, μελιτζάνες ραγού και λαχταριστούς γίγαντες στον φούρνο. Νοστιμιές, δηλαδή, που τα παιδιά «πρέπει» να φάνε κάποτε στη ζωή τους, για να αναγνωρίσουν την αξία της μεσογειακής κουζίνας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ταβέρνα μετρά 46 χρόνια ποιοτικού φαγητού στα Πατήσια, εξ ου και η μόνιμη πελατεία της. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι θα φάτε πολύ καλά χωρίς να πληρώσετε περισσότερα από 17-18 ευρώ το άτομο.

Το Μαγειρείο του Μαρτίνη: Πατησίων 289 και Ιακωβάτων, Αθήνα, τηλ: 210 2111063.

Βάθης, στην Κηφισιά

(φωτο: clickatlife.gr)

Η παραδοσιακή ταβέρνα οφείλει να έχει καθαρές κλασικές γεύσεις, ψητά της ώρας, φιλικό κλίμα και τον χειμώνα… τζάκι. Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα θα βρείτε στον Βάθη, τον οποίον αξίζει να επισκεφθείτε με τα παιδιά για την άριστη ποιότητα του φαγητού του. Για να καταλάβουν τι σημαίνει καλό κρέας, για να ευχαριστηθείτε όλοι παϊδάκια, μπιφτέκια, χωριάτικο λουκάνικο και συκώτι, αλλά και πεντανόστιμη φάβα. Δοκιμάστε ακόμα χουνκιάρ μπεγιεντί και χοιρινό στη λαδόκολλα.

Στον Βάθη αξίζει να πάτε γιατί οι γεύσεις του θα σας θυμίσουν τα παιδικά σας χρόνια, όταν πηγαίνατε με τους γονείς σας σε ταβέρνες. Θα σας ικανοποιήσει, επίσης, το γρήγορο σέρβις, ενώ τους θερινούς μήνες θα ευχαριστηθείτε την καταπράσινη αυλή. Όσο για τις τιμές, υπολογίστε περί τα 20 ευρώ κατ’άτομο.

Βάθης: Κύρου 7, Κηφισιά, τηλ.  210 6204834.

Κανέλλα, στο Γκάζι

Γεύσεις μοναδικές, γνήσια ελληνικές αλλά μπλεγμένες έξυπνα με πρωτότυπα υλικά που τις κάνουν ακόμα πιο ακαταμάχητες. Η Κανέλλα είναι το ιδανικό ταβερνάκι για να βρεθείτε με την οικογένεια, έπειτα από μια επίσκεψη στην Τεχνόπολη. Στο μενού της θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από μεζέδες, σαλατικά, σαγανάκια και τηγανιές, όμως αν πρέπει να επικεντρωθείτε σε κάποια πιάτα, αυτά είναι οπωσδήποτε τα μπουτάκια κοτόπουλου στον φούρνο με πουρέ, το πιλάφι με κρόκο Κοζάνης και κοτόπουλο στον ατμό και τα μοσχαρίσια φιλετάκια με μαυροδάφνη και φρέσκα μανιτάρια! Κάντε υπομονή και για το λαχταριστό κέρασμα-έκπληξη, στο τέλος.

Η Κανέλα είναι νέο-μαγειρείο για κάθε γούστο που πραγματικά αξίζει κάποια στιγμή να επισκεφθείτε, σε έναν χώρο απλό και φιλικό, με τιμές που δεν θα ξεπεράσουν τα 18 ευρώ κατ’άτομο.

Οινομαγειρείον Κανέλλα: Κωνσταντινουπόλεως 70, Γκάζι, τηλ. 2103476320.

Μύγια, στο Χαϊδάρι

Κάποια Κυριακή που θα βρεθείτε για βόλτα στον Βοτανικό Κήπο Χαϊδαρίου και θα αναρωτιέστε πού να πάτε μετά για φαγητό, μην το σκεφτείτε περισσότερο: Η Μύγια σας περιμένει για πεντανόστιμη, γνήσια ελληνική κουζίνα, σε ένα ευχάριστο και ζεστό περιβάλλον. Τα καλά νέα, μάλιστα, είναι ότι τα κυριακάτικα μεσημέρια στο «πρόγραμμα» μπαίνει και η ζωντανή μουσική, με παλιά λαϊκά και ρεμπέτικα. Στο μενού ξεχωρίζουν τα φανταστικά θαλασσινά (τα τηγανιτά μύδια είναι άπαιχτα), ωστόσο πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε και τα σουτζουκάκια με σάλτσα, την τηγανιά, αλλά και τα μακαρόνια γκρατινέ (στον φούρνο).

Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλές από τις μερίδες προσφέρονται και μισές, οπότε γίνονται αυτόματα πιο φιλικές για τα παιδιά. Όσο για τις τιμές, είναι άκρως λογικές αφού κυμαίνονται στα 15 ευρώ κατ’άτομο.

Μύγια: Σωκράτους 21 & Ρ. Φεραίου, Χαϊδάρι, τηλ. 210 58 23 186.

 

v